Scrisoare cerere liberalizare transport aerian
Catre
Mihai Ghimpu
Presedinte interimar, Presedintele Parlamentului
Vlad Filat
Primul Ministru
Iurie Leanca
Viceprim-ministru, Ministru al Afacerilor Externe
Anatol Salaru
Ministru al Transporturilor si Infrastructurii Drumurilor
Serafim Urechean
Primvice-spicher al Parlamentului
Marian Lupu
Presedintele Partidului Democrat
10 Martie 2010
Stimate Domnule Presedinte Interimar, Stimate D-le Prim-Ministru, Stimati Deputati si Ministri,
Moldova este o tara cu o larga comunitate de concetateni aflati in afara tarii. In contextul dificil de anul trecut majoritatea absoluta a cetatenilor Republicii Moldova aflati peste hotare au sustinut partidele democratice din Moldova care ulterior au constituit Alianta pentru Integrare Europeana in speranta ca acestea vor aduce Moldova mai aproape de Uniunea Europeana.
Un element foarte important pentru noi, cei din diaspora, cat si pentru rudele noastre care raman in Moldova sunt costurile de transporturi aeriene. Astazi Moldova este cea mai scumpa destinatie de zbor din Europa. Zborurile la Chisinau sunt de cateva ori mai scumpe decat zborurile in orice alt stat european, inclusiv vecinii Moldovei - Romania si Ucraina, sau statele mici din Balcani.
Preturile la biletele avia sunt de fapt o taxa indirecta impusa diasporei. Aceste preturi ne forteaza sa venim mai rar acasa, sa invitam mai rar rudele in vizita, se ne vedem copii au parintii batrani mai rar. In cel mai bun caz zburam acasa prin Romania sau Ucraina, sau platim preturi exorbitante. O familie de doi adulți cu un copil este nevoită sa achite o sumă de aproximativ 1200 euro pentru a zbura spre Chișinău dintr-o capitală vest europeană. Pe cand un zbor dus-intors de la Londra la Kiev sau la Bucuresti poate fi usor cumparat la pretul de 100 euro.
In numele subsemnaților, Vă rugam sa accelerati procesul de liberalizare a pieței transportului aerian naţional. Programul de guvernare al Aliantei pentru Integrarea Europeana prevede atat liberalizarea pietei de transporturi aeriene, cat si atragerea in Moldova a companiilor low-cost, care opereaza in Romania si Ucraina deja de cativa ani. Concurenta sanatoasa intre operatori ar duce eventual la scaderea preturilor. Ceea ce va permite mai multor cetateni ai RM sa calatoreasca direct si mai des in Moldova.
Acest lucru ne va ajuta atat pe noi, cetatenii aflati peste hotare, cat si rudele noastre sa ne vedem mai des, sa calatorim mai des, si sa continuam efortul comun pentru a transforma Moldova intr-un stat european si prosper.
Urmare celor menţionate, cerem Guvernului Republicii Moldova:
Să accelereze măsurile de liberalizare a pieței aeriene prin eliminarea barierelor existente privind accesul altori operatori aerieni, precum si sa faciliteze intrarea pe piata a noilor operatori europeni. Acest lucru poate fi realizat prin lansarea negocierilor de către Republica Moldova cu UE asupra aderarii la Spaţiul European Aerian Comun (European Common Aviation Area);
Să faciliteze intrarea companiilor low cost pe piața aviatică a Republicii Moldova.
Va amintim ca acestea sunt niste obligatii asumate in programul de guvernare care vizeaza nu doar cei 800.000 de cetateni aflati peste hotare, dar si rudele lor care se afla in Moldova.
Semnat:
• Comunitatea cetatenilor Republicii Moldova in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord / Forumul Moldova-UK - http://www.moldovauk.com/home/
• Comunitatea Moldovenilor din Quebec - www.moldovaquebec.ca
• Institutul European pentru Moldova (IEMoldova) asbl
• Clubul Basarabenilor din Belgia - http://cbb2009.wordpress.com/
• Asocia?ia Moldo-Română "Mihai Eminescu" din Elveția -http://amresuisse.wordpress.com/
• Asociaţia de Integrare socio-culturală "Cittadini moldavi in Italia" din Milano - sos@moldova-diaspora.info
• Asocia?ia Comunită?ii Moldovenilor în Irlanda - http://iremoldova.blogspot.com
• Grupul "Pentru Liberalizarea Transporturilor Aeriene din Moldova" (Facebook)
• Grupul "Moldovenii in Europa" (Facebook)
• Comunitatea Moldovenilor din Elvetia (grup Facebook)