Comunicat de presă: Procesele verbale sunt un imperativ pentru transparența în asociații

Trăim într-o eră în care tehnologia creează conexiuni puternice, amplificând nevoia de responsabilitate și integritate în organizațiile asociative din care facem parte, mai ales când acestea au o misiune importantă de a consolida și dezvolta un sector cu aportul partenerilor de dezvoltare. Precedentele ne obligă să ne îmbunătățim în continuu abordarea și să ne consolidăm responsabilitățile. Am abordat acest subiect în cadrul unui podcast Mai Departe, iar opiniile formulate corect, chiar dacă critice, au fost apreciate drept “denigrare”.

Cultura corporativă în organizațiile asociative, în special în Republica Moldova, se confruntă cu provocări legate de proceduri, transparență și comportament adecvat. Știu asta de când ofeream suport asociațiilor obștești mulți ani în urmă fiind încă student la drept. Acesta trebuie să fie un efort constant pentru că asociațiile obștești se dezvoltă și apar multe alte organizații, cu noi obiective și probleme de rezolvat. Desigur, apar și contradicții, iar perspectivele pot să fie diferite de la caz la caz. Totuși, este esențial să nu lăsăm astfel de divergențe personale să submineze respectarea procedurilor statutare.

Recent, cancel culture și-a arătat forma și într-un astfel de context. Simpla solicitare din partea noastră de transparență în proceduri și necesitatea existenței unor procese verbale, în loc de corectarea neajunsurilor, a fost întâmpinată cu proiecții și acuzații false, cu scopul de a anula o voce critică. Anularea unei persoane sau a unei opinii, mai degrabă decât a aborda criticile într-un mod constructiv, subminează integritatea întregii organizații.

Abuzul procedurilor nu este doar neproductiv, ci și periculos. Procedurile sunt în vigoare pentru a proteja comunitatea și pentru a asigura un comportament adecvat. Ele constituie pilonii responsabilității și transparenței, și, deși pot părea nesemnificative într-o agendă aglomerată, procesele verbale sunt instrumente vitale pentru documentarea și contabilizarea deciziilor.

În cadrul oricărei organizații cu o misiune de dezvoltare a unui anumit sector, influența personală nu ar trebui să submineze integritatea proceselor. Când acest lucru se întâmplă, se riscă amplificarea unei probleme ce ar putea fi rezolvată intern, într-o criză mai mare.

E imperativ să fie respecte procedurile în astfel de situații. În cazul unui conflict sau al unei probleme, aceasta trebuie discutată și rezolvată conform regulilor și procedurilor stabilite în statut sau în actele constitutive ale organizației. Rezolvarea nu constă în cenzură, excludere sau discreditare a celor care provoacă discuții dificile. Integritatea, transparența și respectul pentru procesele stabilite sunt esențiale pentru funcționarea oricărei comunități. Acestea sunt valorile care ne protejează de abuzuri, care ne oferă un cadru de lucru și care ne permit să inovăm și să ne dezvoltăm.

Libertatea de exprimare nu este întotdeauna ușoară. Înseamnă să-ți asumi riscul de a fi în dezacord cu majoritatea care deține puterea, de a pune întrebări incomode și de a semnala problemele existente. Indiferent de cât de dificil poate fi, este esențial să avem curajul de a vorbi și de a ne asuma responsabilitatea pentru cuvintele noastre, să înțelegem că abuzurile de orice fel nu aduc beneficii nimănui.

Majoritatea dintre noi aspiră la comunități în care există o distincție clară între “denigrare” și critică constructivă. Un mediu propice inovației, colaborării și progresului este acela în care se respectă această distincție. Pe de altă parte, un mediu în care domnește teama și autocenzura, unde vocile celor care au curajul să se exprime sunt reduse la tăcere, nu favorizează evoluția.

În speranța că această experiență va conduce la schimbări, este imperativ să avem o înțelegere mai bună a diferenței dintre “denigrare” și critică constructivă. Această experiență ar trebui să inspire curajul de a vorbi, de a critica în mod constructiv și de a acționa în conformitate cu principiile noastre, chiar și atunci când ne confruntăm cu opoziție sau autoritate. Acest lucru este esențial pentru a asigura transparența, integritatea și responsabilitatea în toate organizațiile, indiferent de domeniul lor de activitate.

Despre Academia Rockit

AO Academia Rockit este o organizație dedicată creării de impact prin susținerea inovatorilor digitali. Comunitatea noastră se extinde la aproximativ 3500 de persoane, dintre care 70% fac parte din diaspora.

Din 2014, Academia organizează una dintre cele mai recunoscute conferințe cu rădăcini moldovenești, Rockit Conference. Organizația are, de asemenea, proiecte precum Kometa, un canal de video storytelling, comunitatea de creatori independenți de conținut Influence.md și podcastul Mai Departe




PORTALUL INFORMATIONAL CIVIC.MD

Administratorii portalului nu poartă răspundere pentru conţinutul postărilor şi materialelor plasate de utilizatorii site-ului. Toate anunțurile și articolele sunt adăugate de către membrii comunității. Dacă aveți îngrijorări sau dubii față de un material apărut pe site expediați-ne un mesaj la administrator@civic.md.

Administrația portalului va șterge orice material care instigă la ură sau violență.
Utilizaţi informaţia din acest site pe propriul risc!

Hostingul pentru portalul CIVIC.MD este oferit gratuit de compania Starnet

 starnetlogo

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola