Peste 13.000 de persoane din Moldova și Ucraina au fost implicate în activități dedicate antreprenoriatului social!
În ultimii trei ani, studenți, profesori, reprezentanți ai autorităților publice locale, reprezentanți ai sectorului ONG din Moldova și Ucraina au avut ocazia să participe gratuit la cursuri de antreprenoriat social, vizite de studiu la întreprinderile sociale din Iași, bootcamp-uri, conferințe internaționale și webinarii. Activitățile au avut loc în perioada februarie 2020 – martie 2023, în cadrul proiectului EU4Youth – Social Innovation Impact - a strategic partnership, finanțat de Uniunea Europeană.
Un program integrat pentru dezvoltarea sectorului de antreprenoriat social – awareness, cadru legal, competențe, finanțare și mentorat
Proiectul a fost implementat de un consorțiu de cinci parteneri - Fundația “Alături de Voi” România (ADV România), Asociația de Cooperare Transfrontalieră “Euroregiunea Dunarea de Jos”, Galați, România, Platforma Națională a Femeilor din Moldova, Chișinău, Rep.Moldova, Agenția de Cooperare Transfrontalieră și Integrare Europeană, Cahul, Rep.Moldova, Organizația Obștească de Tineret “Noua Generație a Europei”, Izmail, Ucraina. Împreună, au conceput și derulat o serie de activități care au urmărit să sprijine un ecosistem favorabil pentru întreprinderile sociale – creșterea gradului de notorietate, îmbunătățirea legislației, dezvoltarea competențelor și accesul la finanțare.
Peste 2.5 milioane de persoane din Moldova și Ucraina au fost informate despre activitățile proiectului
Campanii radio și TV, campanii în social media sau campanii de informare în școli, universități și spații publice, au adus în atenția publicului din Moldova și Ucraina informații despre noul curent care schimbă lumea de business – antreprenoriatul social.
Două conferințe internaționale organizate în cadrul proiectului au atras peste 10.000 de participanți. Cinci ateliere de lucru cu autoritățile publice au crescut gradul de cunoaștere privind impactul întreprinderilor sociale și modul în care parteneriatul cu autoritățile locale poate aduce soluții la numeroase probleme din comunitate.
Conferința Enterprising for Tomorrow 2022
Atelier de lucru cu autoritățile publice – organizat de Laboratorul de Inovare Socială din Cantemir
Dezvoltarea cadrului legal
Documentul de politici publice elaborat în cadrul proiectului a stat la baza pregătirii a două programe de îmbunătățire a cadrului legal existent al sectorului în Republica Moldova: Programul Național de Dezvoltare a Antreprenoriatului Social și Programul Național de finanțare și mentorat pentru întreprinderile sociale. Proiectul hotărîrii Guvernului pentru aprobarea Programului National de Dezvoltare a Antreprenoriatului Social 2021-2025 a fost în consultare publică
Dezvoltare de competențe
Peste 1.500 de persoane au participat la webinarii despre antreprenoriat social și alte teme conexe, iar peste 300 de tineri din Moldova și Ucraina au participat la programe de formare profesională. O parte dintre acești tineri au participat la vizite la studiu la întreprinderile sociale din Iași.
Vizită de studiu la Iași, martie 2023
Bootcamp organizat de Laboratorul de Inovare Socială din Chișinău
Campanii cu tinerii organizate de Laboratorul de Inovare Socială din Cahul
Finanțare de 7.500 euro și mentorat pentru 6 tineri care au devenit antreprenori sociali
După ce au urmat cursul de antreprenoriat social, 22 tineri au participat la Competiția Acceleratorul de Întreprinderi Sociale. La final, cinci tineri din Moldova și un tânăr din Ucraina au câștigat un grant de 7.500 de euro pentru a pune în practică ideea lor de business social.
- ReInvent - Un atelier de reciclare creativă, care colectează și transformă obiectele uzate în obiecte noi ;
- Prieteni Dragi - hotel pentru animale de companie care va angaja tineri cu probleme de sănătate mintală din Chișinău;
- 3 De Bine – prima platformă online din Moldova de unde se pot comanda produse alimentare și de îngrijire personală realizate de artizani și mici producători locali;
- Social Textil - un atelier de croitorie care va crea locuri de muncă pentru femei din zona rurală îndepărtată a Moldovei;
- 3D Running - un atelier unde se vor realiza medalii personalizate pentru maratoanele sociale din Moldova;
- Team Wheel - un atelier de reparații a echipamentelor asistive pentru persoanele cu dizabilități din Odesa.
Ce rămâne în urma proiectului? Ce instrumente vor asigura sustenabilitatea proiectului
Patru Laboratoare de inovare socială
La Chișinău, Cahul, Cantemir și Ismail au fost înființate laboratoare de inovare socială. Acestea vor continua să activeze la nivel local și central pentru dezvoltarea unui cadru favorabil antreprenoriatului social.
Prima Hartă a Întreprinderilor Sociale din țările Parteneriatului Estic
Proiectul va continua să stimuleze dezvoltarea regională a antreprenoriatului social prin Harta interactivă a întreprinderilor sociale – prima platformă digitală care conectează întreprinderile sociale din toate țările Parteneriatului Estic la ecosistemul european al economiei sociale. Rolul platformei este de a crește vizibilitatea întreprinderilor sociale și de a promova achizițiile responsabile social.
29 martie 2023: Conferința Enterprising for tomorrow - Social Entrepreneurship & Youth Engagement
Pe 29 martie, la Chișinău, a avut loc conferința de închidere a proiectului. Evenimentul a fost un prilej de a marca rezultatele obținute în dezvoltarea ecosistemului în Rep. Moldova, în ultimii ani de zile, prin intermediul programului EU4Youth și a altor programe internaționale. Au fost prezenți la eveniment antreprenorii sociali din Moldova, reprezentanți ai autorităților public, reprezentanți ai organizațiilor internaționale cu rol de sprijin în dezvoltarea ecosistemului de antreprenoriat social (GIZ, UNDP, Fundația Est-Europeană).
Detalii despre proiect aici: accelerator.alaturidevoi.ro
********
Proiectul EU4Youth – Social Innovation Impact a urmărit să conecteze tineri antreprenori din România, Republica Moldova și Ucraina și să îi ajute să își dezvolte capacitățile, precum și să sprijine crearea unui ecosistem favorabil pentru antreprenoriatul social în Moldova și Ucraina. Proiectul a fost finanțat de Uniunea Europeană, prin programul ”EU4Youth – Fostering youth employment and societal change through social entrepreneurship”.
Acest material a fost realizat cu sprijinul Uniunii Europene. Conținutul acestui articol este responsabilitatea liderului proiectului EU4Youth - Social Innovation Impact - a strategic partnership - Fundația “Alături de Voi” România (ADV România) și nu reflectă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene.