IFIS a instruit preoți din zece parohii ale raionului Strășeni pentru a oferi consiliere spirituală și consiliere premaritală
Institutul pentru Familie și Inițiative Sociale (IFIS) a oferit instruiri pentru preoții din zece parohii ale raionului Strășeni în cadrul proiectului "Parteneriat de la începutul relației – consilierea de cuplu". Pentru instruirea clericilor, IFIS a primit binecuvântarea Mitropoliei Moldovei, în persoana ÎPS Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al Întregii Moldove.
În perioada 23 – 30 august, la Strășeni, în incinta Bibliotecii Publice Raionale „M. Sadoveanu”, s-a desfășurat ciclul de seminare adresate fețelor bisericești. Subiectul instruirilor a fost “Practica consilierii premaritale și consilierii spirituale – modalitate de prevenire a violenței în familie”. Seminarele au fost realizate de formatorii Victoria CAPTARI, psihoterapeută sistemică de familie și cuplu și Iulian RAȚĂ, Protopop de Orhei la Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove, lector universitar.
Sergiu TOMA, coordonatorul proiectului: "Parteneriat de la începutul relației – consilierea de cuplu": „Ne bucurăm pentru deschiderea de care au dat dovadă preoții din raionul Straseni, ideile și planurile acestora ne inspiră să credem că această instruire este o inițiativă demnă, care va întări parteneriatul în combaterea stereotipurilor de gen și prevenirea violentei în rândurile familiilor tinere și cuplurilor din Strășeni. Mulțumim pe această cale Mitropoliei Moldovei pentru contribuția la acest proiect.”
Victoria CAPTARI, psihoterapeută sistemică și formatoare: “De-a lungul timpului s-a constatat că preoții sunt primele persoane de încredere la nivel de comunitate pentru familii și pentru tinerii care intenționează să se căsătorească. Iar instruirile organizate în acest proiect - vor servi ca un suport metodologic adăugător pentru sfințiții părinți în vederea prevenirii și combaterii fenomenului violenței în acest sens, încurajând astfel parteneriatul de la începutul relației prin intermediul consilierii premaritale și spirituale.”
Ion GONCEAR – preot Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din Ghelăuza: „Datorită acestui seminar m-am întâlnit cu oameni dragi și scumpi. Am aflat mai multe despre colegii mei, iar pe viitor cred că vom fi și mai uniți și vom apela mai des unii la alții în anumite împrejurări. Am descoperit ca am unde să cresc. Plec cu gândul că pot să ajut persoanele abuzate, iar când este cazul să apelez și la alți profesioniști.”
Andrei VAPNISEAN – preot, Biserica „Sfânta Treime” din Țigănești: “Am descoperit și alte modalități de a soluționa conflictele, de a preveni cazurile de abuz și violență și a comunica cu tinerii ce vor să se căsătorească. Vreau să aplic ceea ce am aflat la acest seminar. Ar fi bine să mai avem parte de asemenea instruiri utile”.
Instruirile s-au desfășurat cu participarea protoiereului mitrofor, reprezentant al Mitropoliei Chișinăului și a întregii Moldove, partener al proiectului, Manole BRIHUNEȚ, a coordonatoarei de program, UN Women Moldova, Viorica CULEAC și a coordonatoarei de program UNFPA Moldova, Violeta TERGUTA.
Cursul de formare a durat trei zile, iar acesta a avut drept scop îmbunătățirea capacităților de consiliere spirituală și premaritală în vederea prevenirii și combaterii fenomenului violenței în familie, cunoașterea cauzelor, consecințelor și modalităților de implicare la nivel de parohie în acest sens.
La finalul seminarului preoții au fost distinși cu Certificate de participare și au primit resurse utile – “Ghid pastoral de catehizare”, pliantul “Consilierea de cuplu și consilierea premaritală” și afișe pentru informarea enoriașilor comunității.
Proiectul "Parteneriat de la începutul relației - consilierea de cuplu" este implementat de către Institutul pentru Familie si Inițiative Sociale în perioada februarie 2022 – ianuarie 2023, în contextul programului „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței pe bază de gen”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat în comun de UN Women și UNFPA.