Catholic Mental Health Ministry Moldova
Proiectul Catholic Mental Health Ministry Moldova – Slujire Catolică pentru Sănătatea Mintală
1. Scopul slujirii
Scopul Slujirii Catolice pentru Sănătatea Mintală este de a sprijini persoanele cu probleme de sănătate mintală din comunitate și de a ajuta enoriaşii și clerul să creeze o atmosferă de acceptare și asistență reciprocă în Biserică.
Urmând exemplul bunului samaritean, suntem chemați să fim lângă cei a căror suferință este subtilă, dar nu mai puțin dureroasă.
2. Pentru cine este această slujire?
Pentru toți. Nimeni nu este imun la riscul de a dezvolta o tulburare psihică. Conștientizarea, cunoașterea resurselor pentru protecţie și a modalităţii de menținere a sănătății mintale este o trusă de prim ajutor esențială atunci când cineva se confruntă cu dificultăți.
3. Pot primi ajutor psihologic în cadrul slujirii?
Nu. Slujirea pentru Sănătatea Mintală nu implică furnizarea de îngrijiri psihologice/psihoterapeutice/psihiatrice. Cu toate acestea, puteți obține informații complete despre unde să apelați pentru ajutor.
4. Ce activități vor avea loc în cadrul slujirii?
Evenimentele se vor concentra pe informare și sprijin spiritual.
Vom organiza un curs special, săptămânal cu scopul informării enoriașilor despre problemele persoanelor cu tulburări mintale, despre posibilitățile de sprijinire a acestora și a familiilor lor, despre modalități de a avea grijă de sănătatea mintală personală și a celor dragi. Vom publica articole utile pe site - caritas.md si catolicmold.md ... Vom indica link-uri către materiale informaţionale pe paginile reţelelor sociale.
Vă încurajăm să participați activ la activitățile spirituale cu intenţia oferirii unui sprijin spiritual persoanelor cu tulburări mintale și familiilor acestora. Vă rugăm să vă rugați pentru persoanele cu probleme de sănătate mintală și psihologice, pentru familiile lor și pentru profesioniștii din domeniul sănătății mintale. Nu uita de slujirea noastră în rugăciunea ta!
5. De ce este importantă conștientizarea sănătății mintale?
Potrivit OMS, după bolile cardiovasculare și oncologice, tulburările mintale sunt una dintre cele mai importante probleme de sănătate publică din Regiunea Europeană a OMS.
Fiecare persoană se confruntă în viață cu probleme mentale și psihologice de diferite niveluri de complexitate - poate fi stres și epuizare la locul de muncă, anxietate socială, probleme de somn, tulburări de alimentație, consecințele traumei psihologice. Membrii familiei noastre pot suferi de tulburări psihice - demență, epilepsie, depresie. De asemenea, nu există nicio garanție a tulburărilor mintale pentru copii. Autismul, tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție, agresivitatea din copilărie și mutism - multe dintre aceste probleme sunt cunoscute de către părinți direct.
Cei mai vulnerabili - vârstnicii, copiii și adolescenții, femeile însărcinate și tinerele mame, veteranii și persoanele cu venituri mici, sunt în special expuși riscului dezvoltării unei tulburări psihice.
Cunoașterea igienei mintale și a elementelor de bază ale psihopatologiei este o necesitate pentru a ne desfăşura viața într-o comunitate mai fericită, pentru a servi familiilor noastre, pentru a fi deschiși către noi enoriași și pentru a putea da o mână de ajutor.
6. Cum pot ajuta slujirea?
- Participați activ la evenimente - cursuri, conferințe, întâlniri.
- Participaţi la evenimentele liturgice organizate de slujbă (Rozari, Calea Crucii, Liturghii etc.).
- Rugați-vă pentru persoanele cu probleme de sănătate mintală și pentru cei care le îngrijesc (familie, prieteni, medici).
- Rugați-vă pentru dezvoltarea acestei slujiri.
- Distribuiţi articole, materiale informaţionale cu familia și prietenii - în rețelele sociale. și la întâlniri.
- Invită-ți prietenii să participe la activități spirituale și informaționale organizate de slujire.
- Alăturați-vă voluntarilor din proiect.