Curs de Antreprenoriat - Acceleratorul ideilor de afaceri pentru femeile din Ungheni și Cahul
25 de femei din regiunile Ungheni și Cahul participă la cursul de „Antreprenoriat – Acceleratorul ideilor de afaceri” pentru a-și valorifica eficient potențialul și pentru a iniția și gestiona activități individuale de afaceri. Scopul acestui curs este de a oferi beneficiarelor instrumente de creativitate, de a le învăța să rezolve eficient situațiile-problemă, să comunice eficient pentru a stabili relații de parteneriate, precum și de a le familiariza cu diverse instrumente, tehnici, metode, strategii de promovare online a afacerii. Cursul dat este deosebit de eficace în cadrul formării profesionale inițiale, deoarece deschide noi oportunități în desfășurarea unei activități independente, totodată, poate reprezenta o opțiune importantă pentru dezvoltarea carierei. Cursul se desfășoară în cadrul proiectului „Abilitarea femeilor pentru Viață Decentă și Muncă Decentă” și este implementat de Asociația Obștească pentru Copii și Tineret „Făclia”.
Cursul de „Antreprenoriat - Aceleratorul ideilor de afaceri” include activități care au scopul final de a îmbunătăți starea de conștientizare și de a aduce o contribuţie sănătoasă la dezvoltarea societăţii, prin inovare şi crearea de produse sau servicii noi şi utile. Cursul de antreprenoriat implicit aduce valoare adăugată pentru toţi cei implicaţi! Durata acestuia este de 24 de ore, iar sesiunile de desfășoară online.
În cadrul sesiunilor se prezintă sub o formă explicită și accesibilă noțiunile generale referitoare la activitatea antreprenorială, caracteristica bazei legislative și a modalităților de lansare și gestionare a unei afaceri, strategiile și reperele esențiale în elaborarea planului de afaceri, diverse opțiuni de finanțare și susținere a activității de antreprenoriat, precum și metode, tehnici de promovare online.
După finalizarea cursului, participantele vor dobândi un șir de abilități și competențe, care le vor permite să dezvolte o idee de afacere, să identifice potențiali clienți, să testeze instrumente de marketing, să cunoască programele de suport în afaceri, să identifice principalele probleme ale unei afaceri nou create etc.
Fistican Veronica, beneficiară: „Utilă instruire!!! Femeia este un pilon important în societatea noastră! De aceea, ea trebuie să cunoască informații și lucruri care o pot ajuta să evolueze, bazându-se pe propriile puteri și cunoștințe! Prin urmare, este destul de actual acest curs! Eu vă mulțumesc! Nu am practicat așa ceva până acum și chiar am primit o satisfacție enormă. Să aveți succes, sănătatea și prosperitate!”
Tatiana Macrei, beneficiară: „Este un curs foarte binevenit pentru noi, cele care dorim o inițiere în afaceri, însă nu avem cunoștințele necesare, dar avem și frica de necunoscut. Da, datorită acestui curs aflăm multe lucruri noi, care ne ajută și ne dau curajul pentru deschiderea și promovarea propriei afaceri”.
Aliona Țugulea, beneficiară: „Voi utiliza cunoștințele acumulate pentru a promova afacerea de familie. Ar fi bine să discutăm cazuri exacte și să aplicăm cunoștințele acumulate pe afacerile existente ale participanților, totodată, să analizăm și să modificăm conținutul paginilor web sau a profilurilor de pe rețelele de socializare”.
Elena Crudu, beneficiară: „Consider cursul util, acesta fiind un mic ajutor pentru începătorii care și-au lansat propriile afaceri, e o susținere/ghidare binevenită din partea unor profesioniști. Având în vedere că la început partea financiară este cam dificilă, consultațiile la un preț modest sau poate chiar gratuite ar fi extrem de oportune pentru a păși cu dreptul.”
Proiectul „Abilitarea femeilor pentru Muncă Decentă și Viață Decentă” este dezvoltat în 12 localități din țară: municipiul Ungheni și următoarele sate din raionul Ungheni: Pîrlița, Manoilești, Măcărești, Rădenii Vechi și Zagarancea; municipiul Cahul și următoarele sate din raionul Cahul: Andrușul de Jos, Larga Nouă, Slobozia Mare, Văleni și Zârnești. Pe durata desfășurării, inițiativa își propune să dezvolte un model de incluziune socio-economică a femeilor testat și pilotat, pentru a oferi posibilitatea supraviețuitoarelor violenței în familie să aleagă Angajare, Autoangajare sau Antreprenoriat.
Inițiativa își propune drept scop să identifice, susțină și împuternicească 80 de femei supraviețuitoare ale violenței în familie, ca acestea să se integreze în societate și economie, precum și să îmbunătățească percepția cetățenilor despre fenomenul violenței în familie și a celei bazate pe gen, egalitatea de gen și drepturile femeilor.
Proiectului „Abilitare femeilor pentru Muncă Decentă și Viață Decentă” se desfășoară în baza Acordului de Colaborare cu UN Women, în cadrul proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women, în parteneriat cu UNICEF Moldova.