frule

Descoperă rezultatele proiectului PEACE

Egalitatea de gen este o valoare, un adevăr care pare ireal astăzi pentru multe persoane din Republica Moldova. Pentru a contribui la diminuarea ratei de discriminare de gen, Fundația pentru Educația Non-Formală prin intermediul proiectului PEACE (Partajare, Educație, Angajament, Cooperare, Egalitate) a format o echipă de 30 multiplicatori din 17 raioane ale țării, care au devenit resursă pentru comunitățile din regiunile: Căușeni, Glodeni, Călărași, Cantemir, Briceni, Râșcani, Florești, Ștefan-Vodă, Sângerei, Fălești, Telenești, Cahul, Soroca, Șoldănești, Dondușeni, Leova, Rezina, Drochia, Nisporeni, Ungheni, UTA Găgăuzia, Edineț. Scopul proiectului a fost realizarea a 150 de instruiri cu peste 3000 de elevi din clasele a 9-12-a.

În perioada 30-31 ianuarie 2021 s-a desfășurat evenimentul de încheiere a proiectului, care a concluzionat și enumerat rezultatele proiectului dar și a format un context de schimb bune practici și experiență cu privire la activitatea de multiplicator desfășurată de participanți.

Agenda preconferinței, desfășurată sâmbătă, 30 ianuarie 2021, a inclus așa subiecte ca: Analiza activităților de follow-up, prezentarea datelor generale; Retrospectiva activității de multiplicator; Stabilirea perspectivelor de viitor și a posibilităților de utilizare a informațiilor acumulate pe durata proiectului.

Participanții au prezentat succesele dar și provocările cu care s-au confruntat pe durata desfășurării activităților în teritoriu printre care: lipsa conexiunii la internet și a dispozitivelor media, cunoștințele scăzute ale tinerilor la subiect, adaptarea programului la modul de predare online, etc. Trebuie să menționăm că necăutând la greutățile întâmpinate, scopul proiectului a fost atins, și anume au fost instruiți 3016 elevi din 165 de localități rurale ale țării.  

Pe data de 31 ianuarie a avut loc conferința de încheiere, unde au participat atât multiplicatorii, finanțatorii, partenerii proiectului dar și prestatorii analizei sondajului.

Ana BEZĂRĂU, directorul de proiect, a prezentat despre rezultatele acestuia. Printre acestea se enumeră:

  • Realizarea unui video promoțional cu privire la egalitatea de gen în familie. 77 000 vizualizări pe pagina de FB, 246 000 vizualizări la TV: ArgoTV, TV8;
  • Realizarea și distribuirea a 3000 pliante promoționale cu privire la egalitatea de gen și centrele informaționale și de suport de pe teritoriul țării;
  • 30 de instituții publice și organizații non-guvernamentale dotate cu 30 de proiectoare performante;
  • Formarea unei echipe de 30 multiplicatori la nivel național cu privire la subiectul egalității de gen în familie și importanța tatălui în educarea copiilor;
  • Realizarea a 165 de instruiri pentru 3016 tineri (clasele 9-12) cu privire la subiectul egalității de gen în familie și importanța tatălui în educarea copiilor;
  • 22 de raioane și 165 de localități implicate în proiecte;
  • 165 de acorduri de parteneriat semnate cu 165 instituții de învățământ partenere ale proiectului, care au beneficiat de sesiuni de informare și materiale informative pentru tineri;
  • Realizarea unui 1 sondaj cu privire la egalitatea de gen în familie realizat pe un eșantion de 3016 elevi;
  • Desfășurarea unui  concurs național de desen „Familia mea în culori”  - 756 participanți
  • 2 campanii online de promovare a egalității de gen – 6 662 vizualizări;
  • 1 grup FB de mentorat al multiplicatorilor.

De asemenea în cadrul conferinței a fost prezentat raportului sondajului, elaborat în cadrul proiectului pe un eșantion de 3000 de elevi, care a fost prezentat în cadrul conferinței de către Veronica ATES, Research and Development Director IData. Rezultatele sondajului poate fi vizualizată pe site-ul Fundației pentru Educația Non-Formală www.fen.md .

La final de eveniment toți multiplicatorii și-au primit certificatele binemeritate dar și câte suport pentru chei realizat din lemn, pe care este desenat logo-ul și motto-ul proiectului ACASĂ TOȚI SUNT EGALI!

Echipa de proiect aduce sincere mulțumiri Fundației Est-Europene - pentru încrederea acordată, Centrului Republican pentru Copii și Tineret ARTICO – pentru parteneriat și suport în activități dar și tuturor partenerilor proiectului și anume Organelor Locale de Specialitate în Domeniul Învățământului din raioanele: Căușeni, Glodeni, Călărași, Cantemir, Briceni, Râșcani, Florești, Ștefan-Vodă, Sângerei, Fălești, Telenești, Cahul, Soroca, Șoldănești, Dondușeni, Leova, Rezina, Drochia, Nisporeni, Ungheni, Edineț și UTA Găgăuzia.

Precum și instituțiilor de învățământ din cele 165 de localități rurale, care au facilitat desfășurarea activităților de instruire la subiectul „Valorificarea dimensiunii de gen în relația de cuplu”.

Reamintim că proiectul PEACE (Partajare, Educație, Angajament, Cooperare, Egalitate) a fost implementat de „Fundația pentru Educația Non-Formală”, cu suportul Fundației Est-Europene, din resursele financiare acordate de Fundația OAK.

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola