frule

Agenda CJI pentru luna februarie

Calendarul Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI) este și în această lună plin de activități utile pentru jurnaliști, elevi, profesori și consumatorii de media.

  • În februarie, câștigătorii concursului de granturi pentru realizarea campaniilor împotriva dezinformării și propagandei în media vor demara implementarea proiectelor. AO TARSMI (Tuk.md) va realiza proiectul „Sporirea nivelului de gândire critică în rândul vorbitorilor de limbă rusă din Taraclia prin demascarea falsurilor, manipulării și a propagandei «Gândește-te ce informație consumi»”, iar ÎI „Deleu-Delev” va realiza un film documentar în cadrul proiectului „FAKENEWS: Mic manual de campanie electorală”.
  • Pe data de 4 februarie, 70 de elevi de la liceul cu predare în limba rusă „Mihail Lomonosov” din orașul Orhei vor afla ce presupune gândirea critică în cadrul unei noi lecții online de educație media susținută de jurnalistul Dumitru Stoianov. Și studenți din universitățile din țară vor beneficia de ateliere de educație mediatică.
  • În perioada 9-10 februarie 2021, 11 redacții media selectate în prima etapă a concursului de granturi mici, desfăşurat în cadrul proiectului „Înţelegerea audienţei prin asistență digitală”, vor beneficia de o instruire online susținută de expertul media Serge Sakharau, fondatorul şi redactorul-şef al publicaţiei CityDog.by din Minsk, Belarus. Participanții îşi vor îmbunătăţi cunoştinţele în materie de planificare și creare a conţinutului editorial în funcție de grupurile-țintă, vor analiza datele privind audienţa, vor discuta oportunități inovative de marketing și promovare în domeniul media și vor examina noi modalităţi de dezvoltare digitală a presei.
  • Tot în această lună, CJI va lansa două apeluri de participare la instruiri în domeniul educației media pentru profesorii treptei de liceu, care predau în școlile de limbă rusă din nordul și sudul țării. Instruirile vor fi moderate de Natalia Grîu, autoarea curriculumului și manualului Educație pentru media, și jurnalistul Dumitru Stoianov.
  • Media Azi vă va propune spre lectură două comentarii ce țin de fotojurnalism și libertatea de exprimare pe rețelele sociale, iar subiectul dosarelor de judecată în care a fost atrasă mass-media în ultimii ani va fi reflectat în Emisiunea Media Azi. Vom aborda actualitatea din presă, ca de obicei, în știri și materiale de analiză zilnice.
  • Mediacritica va urmări în continuare cu atenție cum mass-media reflectă subiectele de pe agenda publică și va demasca eventualele abateri. Despre competențele de educație media ale moldovenilor vom vorbi într-o analiză semnată de un expert în domeniu. Tot în luna februarie, vom lansa un quiz despre criteriile de credibilitate pe care să le luați în calcul atunci când alegeți de unde să vă informați.
  • La Podcast cuMINTE, în februarie, vom lansa o ediție în care discutăm cu psihologi, cercetători și jurnaliști despre pericolele rețelelor sociale și riscuri cărora se supun tinerii ce vor să se remarce pe diferite platforma. În cea de-a doua ediție vom aborda inteligența socială și oportunitățile pe care le-ar putea oferi în upta cu manipularea și falsurile.
  • Media Radar, instrumentul care ajută consumatorii de media să navigheze mai ușor prin informația oferită zilnic de portalurile informaționale, va fi actualizat cu rezultatele evaluării a 15 instituții media online. Pentru a afla care portaluri sunt credibile, mai puțin credibile sau deloc credibile, descărcați aplicația pe App Store și Google Play.
  • Departamentul Politici și Legislație Media va continua să urmărească situația legislativă din domeniu și va oferi consultații juridice gratuite jurnaliștilor și instituțiilor de presă. De asemenea, răspunsuri la întrebările de ordin legal ale jurnaliștilor veți afla la rubrica „Juristul Presei”.
  • La Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism, februarie începe cu Social media marketing, un curs susținut de Stanislav Popov, directorul Biroului de Audit al Tirajelor si Internetului (BATI), în perioada 1-5 februarie. Următorul curs, care va avea loc în perioada 8-12 februarie, va fi Storytelling video, sub îndrumarea Eugeniei Crețu, jurnalistă la Radio Europa Liberă. Despre Storytellingul digital (15-19 februarie), care include fotografii, sunete și imagini, va discuta Nicu Gușan, de la aceeași instituție media. Ultimul curs din această lună va fi Tehnologii de comunicare și metode de manipulare digitală a informației (22-26 februarie), cu instructorul Vitalie Eșanu, co-fondator al primei televiziuni online Privesc.eu. La cursurile ȘSAJ se pot înscrie jurnaliștii experimentați sau debutanți, studenții din ultimii ani de licență, master și doctorat sau profesioniștii interesați de jurnalism.

Pentru a fi la curent cu activitățile desfășurate de CJI, accesați pagina noastră www.media-azi.md. De asemenea, ne găsiți pe Facebook – Centrul pentru Jurnalism Independent MoldovaMedia Azi și MediacriticaTwitterTelegram și Instagram.



Pro Bono Banner Placement

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola