23 de femei din Sarata Galbenă au învăţat cum să comunice eficient cu copii lor
23 de femei din Sarata Galbenă, raionul Hânceşti, au participat la un seminar de comunicare din cadrul campaniei: „Părinţi instruiţi - copii fericiţi”, unde au fost antrenate în diferite activităţi practice, au discutat şi analizat situaţii întâlnite zilnic în procesul de comunicare, au beneficiat de sfaturi, toate acestea pentru a comunica eficient cu copii lor.
La atelier au participat femei din familii social-vulnerabile, bătrâne care au în grija lor nepoţi, dar şi reprezentanţi ai familiilor în care cresc copii cu dezabilităţi. Scopul fiecărei activităţi a atelierului a fost de a determina părinţii din familiile unde sunt crescuţi copii în situaţii de risc, să comunice eficient cu aceştia, să se implice cât mai mult în viaţa lor, pentru a le respecta dreptul la educaţie şi la familie.
Jocurile interactive au ajutat beneficiarii să înţeleagă cum trebuie să aibă loc procesul de comunicare cu copiii lor, să deprindă acest proces şi să aplice în practică. Iar cu sfaturi au venit nu doar experţii antrenaţi în proiect, dar şi preotul din localitate, invitat, inclusiv, pentru a discuta cu participanţii despre relaţia pe care ar trebui să o aibă părinţii cu copii lor şi grija pe care trebuie să o poarte celor mici.
Coordonatorul campaniei de comunicare „Părinţi instruiţi - copii fericiţi”, Olesea Topal, spune că acesta a fost al doilea din cele 4 ateliere care urmează să fie desfăşurate în cadrul campaniei. „Ne bucură faptul că tot mai multe femei conştientizează importanţa comunicării în procesul de dezvoltare a copilului şi de consolidare a familiei. O dovadă este interesul tot mai mare pentru aceste ateliere. Dacă la primul atelier am avut doar 10 participante, atunci la al doilea au fost 23 de persoane”.
Olesea Topal a accentuat faptul că invitarea unor factori de decizie la aceste ateliere este foarte importantă deoarece anume ei au o mai mare putere de convingere în această comunitate. „La primul seminar am invitat secretarul consiliului local şi farmacista, care au dorit să participe şi la jocurile interactive, având şi ele copii. La următoarele două ateliere o să invităm directorul şcolii şi primarul satului. Noi credem că este foarte importantă prezenţa lor”.
Campania de comunicare „Părinţi instruiţi - copii fericiţi” este implementată de către Asociaţia Obştească „Copii în siguranţă” şi Centrul de Asistenţă Socială „Viitorul”. Strategia de comunicare pentru acest proiect a fost elaborată în cadrul proiectului ”Sporirea vizibilităţii ONG-urilor din domeniul drepturilor omului prin comunicare”, implementat de către Asociaţia Specialiştilor în Relaţii Publice şi Comunicare, în parteneriat cu PNUD Moldova, cu susţinerea financiară a Ambasadei SUA la Chişinău şi cu participarea companiei Orange.
Pentru detalii contactaţi:
Olesea Topal, Organizaţia obştească pentru copii şi tineri cu dereglări ”Stoicii”
E-mail: oleseatopal@yahoo.com
GSM: +373 79679644
Ludmila Buzulan, Director Executiv ASRP
Str. Alexei Mateevici 60, of.430
GSM: +373 69338318
E-mail: liubu_1401@yahoo.com