Centrul Tînărului Jurnalist din Moldova a desfăşurat cel de al patrulea club de discuţii
Sîmbătă, 12 decembrie curent, în incinta Liceului Teoretic „A. Mateevici” din oraşul Şoldăneşti a avut loc cel de al patrulea Club de discuţii la tema: “Traficul de fiinţe umane şi violenţa în familie”.
La eveniment au participat peste 30 tineri jurnalişti din raionul Şoldăneşti care au acumulat cunostinţe privitor la fenomenele violenţei şi al traficului: cauze, consecinţe, statistici, legislaţie, soluţii, servicii existente etc. De asemenea, au vizionat filmuleţe cu cazuri concrete de trafic, dar şi spoturi de sensibilizare în subiectul violenţei. Tinerii au învăţat cum să abordeze tema traficului de fiinţe umane şi a violenţei în familie din perspectiva unui jurnalist profesionist. La rîndul lor, tinerii jurnaliştii s-au arătat foarte interesaţi de subiect, implicîndu-se activ în discuţii şi, cel mai important, au oferit soluţii. Iata cîteva pareri oferite la finalul Clubului de Discuţii:
“Este pentru prima oara cînd particip la o astfel de activitate, cu toate acestea stiu sigur ca nu este pentru ultima. Am îvăţat cum să abordez aceste teme în presa şi chiar de azi ma pun pe treaba ca să informez şi pe alţii de pericolul traficului de fiinţe umane şi violenţa în familie.”
Doina Lisnic
“De la acest club de discuţii am aflat multă informaţie utilă, iar cu ajutorul nostru, adică scriind artiole şi informîndu-i şi pe ceilalţi prin intermediul articolelor despre traficul de fiinţe umane şi violenţa în familie vom putea stopa aceste fenomene negative din societatea noastră.”
Maria Melnic
În urma acestei întîlniri gazetarii vor publica cel puţin cîte un articol la tema pusă în discuţie în ziarele lor şcolare, astfel contribuind la răspîndirea informaţiei şi sensibilizarea semenilor lor vizavi de aceasta problemă.
Urmatorul Club de discuţii va avea loc la Grigoriopol.
Violenţa în familie şi traficul de fiinţe umane sunt două probleme grave cu care se confruntă Republica Moldova. Fiecare a patra femeie din ţară este victimă a violenţei în familie, fie fizică, sexuală, psihologică sau economică. În perioada 2000-2008, Misiunea în Moldova a Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie a identificat şi asistat peste 2.443 de victime ale traficului de fiinţe umane, numărul real al persoanelor traficate fiind însă mult mai mare.
Acţiunea face parte din proiectul” Stop TRAFICULUI de fiinţe umane şi VIOLENŢEI în familie” implementat de către Centrul Tînărului Jurnalist din Moldova(CTJM), cu sprijinul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), Fondului ONU pentru Populaţie (UNFPA), Misiunii în Moldova a Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie, Misiunii în Moldova a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa(OSCE) şi este finanţată de Guvernul Japoniei, prin Fondul ONU pentru Securitate Umană
Centrul Tinarului Jurnalist din Moldova (CTJM),
Casa Presei, str. Puskin 22, of. 520, Chisinau, Republica Moldova, MD - 2012,
tel: (022) 92 30 81, e-mail: ctjmoldova@gmail.com,
lista de discutii: groups.yahoo.com/group/retea_ctjm