„Hospice Angelus Moldova” alină suferința bolnavilor incurabili
Grijă, încredere și înțelegere. De asta au parte bolnavii incurabili le care reușesc să ajungă membrii și voluntarii Fundației „Hospice Angelus Moldova”. Din anul 2001, echipele organizației oferă îngrijiri medicale celor care nu mai au vreo speranță de viață. Le deschid ușa pentru a le pansa rănile și a le alina durerea cu o vorba bună sau un zâmbet.
În prezent, echipele Fundației ajung la bolnavii incurabili din municipiile Chișinău și Bălți. Anual, Centrul de Îngrijiri Paliative și Pediatrice „Casa Angelus”, oferă servicii paliative pentru 300 de copii și tineri din țară, cu dizabilități și maladii , inclusiv cancer în stadii progresive sau avansate, timp de 90 de zile.
Totodată, „Hospice Angelus Moldova” vine în ajutorul a 2000 de pacienți stomatici din Moldova, inclusiv din regiunea transnistreană, prin oferirea unor pungi speciale și consultații în privința utilizării corecte a acestora dar și formării unui regim alimentar. Membrii Fundației ajută femeile afectate de cancerul mamar să se reabiliteze după un tratament chinuitor și le oferă proteze mamare. Anual, de serviciile organizației beneficiază peste 2500 de oameni.
„Misiunea noastră este de a preveni și înlătura suferința persoanele aflate pe patul de moarte. Echipa noastră intervine atunci când boala nu mai răspunde la tratamentul curativ, pentru a oferi pacientului și familiei sale șansa de a parcurge în liniște, demnitate și siguranță etapa bolii progresive”, spune Natalia Carafizi, Directorul executiv al Fundației.
Serviciile acordate de specialiștii organizației sunt gratuite și oferite necondiționat bolnavilor și familiilor acestora. „Viața unui om, în majoritatea cazurilor, începe într-o maternitate, adică o instituție medicală și din punctul nostru de vedere, ar trebui să se încheie într-o secție sau centru de îngrijire paliativă, dacă acea persoană suferă de o maladie incurabilă”, mai adaugă Natalia Carafizi.
Cu suportul Uniunii Europene și al Guvernului Suediei, prin intermediul Fundației Est-Europene, „Hospice Angelus Moldova” a reușit să dezvolte serviciile „Casei Angelus” prin deschiderea unei afaceri sociale, care presupune crearea a două sere și plantarea unei livezi. Datorită acestui suport, acum beneficiarii serviciului consumă legume proaspete, iar în câțiva ani se vor delecta cu fructe culese direct din copac. Banii obținuți acum din comercializarea surplusului de produse agricole sunt utilizați, în mare parte, pentru tratamentul copiilor și tinerilor.
„Proiectul se numește „Angelus Angro: Pentru că ne pasă”. În sere sunt cultivate zarzavaturi, ardei, roșii, castraveți. Livada va da roade peste câțiva ani. O parte din legume este vândută în magazinul pe care l-am deschis recent în Chișinău - „Angelus Agro”. Inițiativa are menirea de a îmbunătăți calitatea vieții beneficiarilor Centrului de Îngrijiri Paliative și Pediatrice prin suplimentarea necesarului de fructe și legume proaspete și asigurarea, din vinderea surplusului, a continuității activității Centrului și Fundației. Valoarea proiectului este de 30 de mii de euro”, afirmă Directorul executiv „Hospice Angelus Moldova”.
Termenul „paliativ" provine din latinescul pallium, care înseamnă „mască”, „acoperământ”, indicând de fapt misiunea fundamentală a acestui tip de îngrijiri: mascarea efectelor bolii incurabile, sau asigurarea unui „acoperământ” pentru cei cărora medicina curativă nu le mai poate oferi vindecare. Tocmai, din acest motiv, membrii organizației consideră că toți pacienții cu boli avansate și incurabile trebuie să beneficieze de servicii calitative de îngrijire paliativă, indiferent de vârstă, sex, etnie, religie și statut social.
Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică și socială a țării", proiect implementat de către Fundația Est-Europeană, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Suedia.