frule

Evaluarea extraordinară a actorilor din sectorul justiției – De ce? Cum? În ce condiții?

Verificarea integrității, averilor, stilului de viață, profesionalismului și eticii actorilor din sectorul justiției au eșuat. Deși din 2002 există un cadrul legislativ care stabilește cerințe de declarare a averii, cauze emblematice de anulare a alegerilor, averi declarate cu automobile de lux la prețuri „simbolice”, venituri din evenimente de familie de 100 mii euro, dar și alte averi nejustificate au fost în vizorul societății fără un răspuns prompt și eficient. În acest context există necesitatea aplicării unui exercițiu de evaluare extraordinară a actorilor din sectorul justiției.

Acestea sunt unele constatări ale notei analitice elaborată de Iulian Rusu, Director adjunct al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), care vine cu propunerea evaluării extraordinare a actorilor din sectorul justiției prin intermediul unei Misiuni Internaționale de Monitorizare, a unei Comisii de Evaluare și a unui Colegiul Special de Apel, cu implicarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliului Superior al Procuraturii (CSP) în partea ce ține de cariera judecătorilor și procurorilor.

La data de 16 iulie 2020, Parlamentul Republicii Moldova a exclus de pe ordinea de zi proiectul Hotărârii Parlamentului privind numirea Vioricăi Puica în funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție, iar ulterior pe 20 iulie 2020 nu a mai inclus acest subiect pe ordinea de zi. CSM-ul a prezentat candidatura dnei Puica pe data de 9 iunie 2020. În același timp, la 28 iulie 2020 CSM a promovat pentru numire doi judecători controversați – Vladislav Clima la funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău, care a fost parte din completul ce a menținut hotărârea de anulare a rezultatelor alegerilor noi din Chișinău în vara anului 2018 și Tamara Chișca-Doneva la funcția de vice-președinte al Curții Supreme de Justiție, care a fost parte din completul ce a emis hotărârea pe cauza Gemenii S.A., care a fost ulterior considerată arbitrară de către CtEDO.

Potrivit autorului, ultimele evenimente sunt un argument în plus pentru a susține exercițiul de evaluare extraordinară a actorilor din sectorul justiției la capitolul integritate și aptitudini profesionale.

„În condițiile actuale, o intervenție extraordinară care urmărește verificarea integrității actorilor din sistemul justiției este singura soluție fiabilă pentru a depăși derapajele din sector și a oferi actorilor integri și profesioniști locul pe care îl merită în sistemul justiției din Republica Moldova. Acest procedeu este unul care poate fi aplicat doar o singură dată. Iată de ce este necesară o susținere largă în societate, o voință politică și un conces în rândul actorilor politici, resurse umane, financiare și de timp suficiente, precum și un suport determinant din partea partenerilor de dezvoltare”, consideră Iulian Rusu.

Pentru mai multe detalii consultați nota analitică aici.

Acest document a fost elaborat în cadrul proiectului „Suport pentru elaborarea și implementarea politicilor în domeniul justiției în Republica Moldova”, implementat de IPRE în parteneriat cu CRJM, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul documentului este responsabilitatea exclusivă a autorilor și nu reflectă neapărat viziunea Uniunii Europene.



Pro Bono Banner Placement

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola