Participanţii proiectului Şcoala Viitorilor Profesori de Engleză vin cu sugestii despre voluntariat

La data de 20 noiembrie 2009 A.O. „Centrul pentru Educaţie Continuă” cu sediul în mun. Bălţi a organizat un seminar cu tematica "Voluntariatul în SUA şi în Moldova." La seminar au participat 20 de studenţi de la diverse facultăţi ale Universităţii de Stat „A.Russo” din Bălţi, viitori profesori de limba engleză, voluntari în cadrul proiectului „Şcoala Viitorilor Profesori de Limba Engleză” implimentat în parteneriat cu Faculattea Limbi şi Literaturi Străine a universităţii sus-menţionate, două instituţii şcolare şi două centre de plasament pentru copii în situaţie de risc.

Pornind de la o discuţie despre voluntariat ( cine poate fi voluntar şi de ce cetăţenii se implică în activităţi de voluntariat), participanţii au citit şi au discutat articole despre diverse iniţiative de voluntariat din SUA, sau a voluntarilor americani în alte ţări ale lumii, inclusiv şi în ţara noastră. Ei deasemenea au fost informaţi despre diverse oportunităţi de voluntariat pentru tinerii de la noi din ţară, menţionînd şi ONG din Bălţi cu iniţiative de voluntariat în acţiune.

Participanţii au fost informaţi despre trei evenimente cxare au drept scop recunoaşterea publică, promovarea şi aprecierea iniţiativelor de voluntariat. Printre acestea fiind  concursul „Voluntarul lunii” lansat recent de asociaţia „Tinerii pentru Dreptul la Viaţă”, în calitate de Secretar al Coaliţiei pentru promovarea legii şi activităţilor de voluntariat, Festivalul Voluntarilor 2009, ediţia a VII-a în Moldova: „Jos pălăria în faţa voluntarilor!” şi simpozionul „Voluntariatul ca Forma de Dezvolatre Profesională şi Cetăţenie Activă” care este preconizat pentrua doua decadă a lunii ianuarie 2010 şi va fi organizat de A.O. „Centrul pentru Educaţie Continuă” în cadrul proiectului mai sus-menţionat.

La finele seminarului participanţii au fost invitaţi sa-şi expună părerea despre programul de voluntariat în cadrul acestui proiect şi să evalueze iniţiativele de motivare a voluntarilor. Printre cele expuse de participanţi au fost menţionate experienţa de lucru în domeniul asociativ, esperienţa de lucru în echipî, întîlnirea şi conlucrarea cu diverse persoane şi reprezentanţi ai instituţiilor publice, experienţa de predare a limbii engleze, ajutorul acordat în pregătirea şi promovarea activităţilor de voluntariat, accesul la informaţii recente despre voluntariat.

Şi totuşi, organizatorii au fost curioşi să afle cum s-ar putea îmbunătăţi programul de voluntariat al acestui proiect, deoarece şi la a doua ediţie a „Şcolii Viitorilor Profesori de Limba Engleză” s-a observat un flux de volunatri care au aplicat la program dar care nu au participat la toate activităţile pe care iniţial şi le-au planificat. Organizatorii şi voluntarii au analizat sugestii pentru a îmbunătăţi şi a asigura durabilitatea programului de volunatriat în cadrul proiectului. Printre cele mai solicitate activităţi, trebuie de menţionat următoarele: remunerarea pentru munca de voluntariat, deoarece studenţii  sunt nevoiţi să lucreze după ore din lipsă de resurse financiare, dar şi crearea a noi oportunităţi de dezvolatre profesională deoarece mulţi studenţi de la anul trei de studii susţin că nu au încredere în forţele proprii şi au nevoie să-şi îmbunătăţească nivelul de posedare a limbii engleze pentru a se implica ulterior în organizarea diverselor activităţi extracurriculare în limba engleză pentru copii în situaţie de risc şi să participe la evenimentul  „Zilele Contribuţiilor Comuniatre”, desfăşurat în cadrul aceluiaşi proiect.

Este important să menţionăm  că organizatorii proiectului organizează cursul de Educaţie Civică prin Predarea Limbii Engleze pentru studenţii voluntari, rămine de extins numărul de ore şi de inclus o diversiatte de activităţi de audiere şi vorbire care ar contribui la îmbunăţăţirea acestor două aspecte şi ar instrui voluntarii în continuare în domeniul educaţiei civice. Ultima lecţie din cadrul acestui curs a fost promovată deasemenea la 20 noiembrie a.c. şi a fost acsată pe tema „Mass-media şi Sectorul Asociativ”, oferind oportunităţi de practicare a vocabularului în domeniul mass-mediai, traducînd şi discutînd ultimele ştiri despre sectorul asociativ reflectate pe aşa portaluri cum ar fi civic.md, comunicate.md, ong.md, youth.md  şi blogul Programului Granturi Mici pentru Susţinerea Iniţiativelor Democratice al Ambasadei SUA, graţie căruia are loc şi implimenatrea acestui proiect.

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola