Copiii au prezentat rezultatele propriei cercetari despre situatia drepturilor copilului

Copii_Cercetare_20_Ani_Eveniment_2Copiii din Moldova au prezentat public rezultatele propriei cercetari despre situatia drepturilor copilului in comunitatile lor. Evenimentul a avut loc cu ocazia aniversarii a 20-a de la adoptarea conventiei onu privind drepturile copilului.

Copii din Moldova, membri ai Grupului de Lucru pentru Monitorizarea Drepturilor Copilului, au prezentat, la Chisinau, in cadrul unui eveniment public, rezultatele propriei cercetari privind cunoasterea si respectarea drepturilor copilului in Moldova. Este prima cercetare, realizata in acest domeniu de copii in 13 regiuni ale tarii, iar prezentarea constatarilor intr-un eveniment public, cu participarea mass-media, a fost prima experienta de acest gen a tinerilor experti in domeniul drepturilor copilului.

Evenimentul este ocazionat de aniversarea a 20-a de la adoptarea Conventiei ONU privind Drepturile Copilului, marcata la 20 noiembrie 2009, si a fost organizat de Centrul de Informare si Documentare privind Drepturile Copilului. Proiectul a fost sustinut, de la lansarea sa in 2008, de mai multi parteneri: Organizatia suedeza „Salvati Copiii”, Misiunea OSCE in Moldova, Agentia Suedeza de Dezvoltare si Cooperare Internationala (Sida) si Fundatia SOROS Moldova, Guvernul Statelor Unite ale Americii si Reprezentanta UNICEF in Moldova.

Protagonisti ai evenimentului au fost copiii din Grupul de Lucru pentru Monitorizarea Drepturilor Copilului din Moldova, creat in iulie 2008 in cadrul initiativei „Copiii monitorizeaza respectarea propriilor drepturi”. Concluziile si recomandarile studiului au fost prezentat, in numele Grupului, de Lidia Galus, din Sangerei; Igor Lai din Floresti; si Irina Gusan din Drochia.

Cercetarea copiilor, efectuata prin intermediul unui numar de 1 215 chestionare, completate de 673 de fete si 542 de baieti, cu varste cuprinse intre 9 si 18 ani, a fost realizata de copiii din Grupul de Lucru pentru Monitorizarea Drepturilor Copilului in 12 raioane ale tarii si in orasul Chisinau. Acest studiu privind drepturile copilului in Moldova 2009 releva:

• In ce masura si din ce surse copiii din Moldova sunt informati despre drepturile lor

• Care este gradul de respectare a drepturilor copilului in tara

• Cat de bine sunt cunoscute institutiile pe care copiii le pot contacta atunci cand sunt incalcate drepturile lor; si

• Care sunt actiunile propuse de copii pentru a imbunatati situatia in domeniul drepturilor copilului.

„La 20 de ani de la adoptarea Conventiei privind Drepturile Copilului, doar 24% din copii cunosc despre ea. Ne mai trebuie 60 de ani pentru ca toti copiii sa o cunoasca”, spun copiii.

Concluziile cercetarii releva ca, asa cum au marturisit chiar copiii, ei nu-si cunosc toate drepturile, afland despre acestea, cel mai des, de la profesori, apoi de parinti si din alte surse – internet, brosuri, radio, ziare etc. Un copil din patru stie despre Conventia privind Drepturile Copilului, iar fiecare al doilea nu poate numi nici un document in care sunt inscrise drepturile copilului. Pentru a schimba in bine situatia, copiii recomanda introducerea unui curs sau a unui modul/capitol in cadrul altei discipline scolare pentru studierea drepturilor copilului si a Conventiei privind Drepturile Copilului.

In opinia copiilor, mediul in care drepturile lor au fost cel mai des incalcate sunt strada, locurile publice si scoala, iar printre drepturile nerespectate, mentionate cel mai frecvent de copii, sunt dreptul copilului la odihna, timp liber si joc si dreptul la opinie. Ca sa schimbe situatia, copiii solicita conditii sigure si prietenoase, mai ales acolo unde copiii se afla mai mult si isi petrec timpul liber: familie, scoala, locuri publice, institutii extrascolare.

„Am facilitat realizarea acestei cercetari pentru a cunoaste din prima sursa opinia copiilor despre situatia drepturilor lor. La fel de important a fost pentru noi sa-i ajutam pe tinerii cercetatori sa administreze aceasta initiativa singuri, implicand colegii si, acolo unde a fost nevoie, solicitand sprijinul adultilor. Toate acestea fac parte din dezvoltarea si afirmarea copiilor, asa cum solicita Conventia privind Drepturile Copilului, pe care o celebram astazi”, afirma Cezar Gavriliuc, Presedintele Centrului de Informare si Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC).

Centrul de Informare si Documentare privind Drepturile Copilului

Tel./fax: 72.65.98, 74.78.13

E-mail: ciddc@yahoo.com, monitor.childrights@gmail.com

Web: http://www.childrights.md

Partener in comunicare:

URMA ta

E-mail: urma.ta@gmail.com

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola