O nouă provocare pentru rețeaua grupurilor de inițiativă locale a Institutului pentru Inițiative Rurale: cum lărgim numărul celor implicați la nivel local
Unul dintre cele mai bune instrumente existente pe „tărîmul” mobilizării comunității și a democrației locale este grupul de inițiativă locală. Deschis, flexibil, pasionat, natural, mereu dispus să învețe – doar cîteva din avantajele pe care grupurile de inițiativă locale le au asupra altor tipuri de entități comunitare, în opinia IRI.
Institutul pentru Inițiative Rurale (IRI) colaborează cu grupurile de inițiativă locală din 2014. Pînă în prezent s-a dovedit extrem de eficient în 22 de comunități din toată Moldova. În 2019, programul a adunat în jur de 11 comunități noi, ajutîndu-le să devină o voce civică în comunitățile lor.
Fiecare grup de inițiativă este foarte unic. Cu toate acestea, există o serie de noi provocări comune cu care se confruntă grupurile de inițiativă în fiecare an. IRI face tot posibilul pentru a ajuta și a sprijini grupurile de inițiativă să devină mai puternice și mai eficiente în eforturile lor de mobilizare comunitară în interesul tuturor cetățenilor.
Între 2-3 mai 2019, la solicitarea liderilor comunitari locali, IRI a organizat o instruire privind instrumente eficiente pentru a ajunge la cat mai mulți membri din comunitate. Această activitate merge de asemenea mînă în mînă cu planurile IRI de extindere a celor 30 de grupuri de inițiativă actuale, astfel încît grupul să devină mai reprezentativ și mai divers.
În prima zi de formare cei 30 de lideri comunitari s-au concentrat pe împărtășirea rezultatelor pozitive actuale. Mai tîrziu, instruirea a purtat participanții printr-un proces de auto-reflecție și apoi o reflecție de grup asupra muncii pe care o fac ca lideri și, de asemenea, în calitate de membri ai grupurilor de inițiativă locală. Majoritatea participanților au considerat aceste exerciții extrem de utile deoarece le-a oferit spațiu pentru a reflecta asupra lucrurilor pe care le-au cunoscut, dar niciodată recunoscute într-un mod conștient. Anume acest exercițiu a obținut un feedback pozitiv maxim:
„Exercițiile aplicate m-au făcut să reflect nu doar la nivel de echipă, dar și la nivel personal”. – Victor Caras, tînăr activ din or. Fălești.
„Pînă acum, nu înțelegeam necesitatea instrumentelor de comunicare eficientă cu Grupul Local de Acțiune și comunitatea, acum mă gîndesc cum să le aplic”. – Liudmila Strahoteanu, s. Larga Nouă, r-ul Cahul.
În celelalte două sesiuni, formarea s-a axat pe unele instrumente de comunicare efectivă în comunitățile lor, în special prin utilizarea activă a tehnologiei, rolul rețelelor de socializare pentru a se adresa la cît mai mulți oameni și, de asemenea, consolidarea grupurilor de inițiativă îmbunătățind în același timp comunicarea și angajamentul intern. Trainingul a arătat celor 30 de lideri o serie de aspecte specifice legate de rețelele de socializare, cum ar fi diferența dintre o pagină personală și o pagină publică, comunicarea într-un grup privat vs. grup public, etc. Formatorul a creat chiar o pagină falsă drept exemplu și a provocat participanții să se angajeze critic și să vină cu un plan de cum să ajungă la grupuri comunitare mai mari prin intermediul rețelelor de socializare și alte aplicații de comunicare, cum ar fi Viber, Messenger și WhatsApp.
Aceasta este cea de-a 3-ea activitate de consolidare a capacității naționale organizată de IRI anul acesta pentru un număr de 30 de comunități implicate în proiectul MEM PLUS.
Această activitate face parte din proiectul MEM PLUS, implementat în Moldova de către Institutul pentru Inițiative Rurale (IRI) în parteneriat cu Great Lakes Community Action Partnership cu suportul financiar al Departamentului de Stat SUA, Biroul pentru Democrație, Drepturile omului și a muncii.