frule

Discipolii ȘSAJ au avut parte de o instruire în domeniul drepturilor omului, oferită de experți ai ONU

Instruirile continue în materie de drepturi și libertăți umane sunt parte atât din activitatea jurnaliștilor experimentați cât și din a celor în devenire. Recent, la ȘSAJ, a fost organizată o instruire, în cadrul căreia reprezentanți ai Oficiului ONU pentru Drepturile Omului din Republica Moldova (OHCHR) le-au vorbit studenților despre valori, drepturi, stereotipuri, prejudecăți și discriminare. Pe post de traineri au fost Olesea Perean, coordonatoare națională, și Xenia Siminciuc, expertă în drepturile omului, egalitate și incluziune din cadrul OHCHR.

IMG 1347

Trainingul cu tema Principii ale abordării bazate pe drepturile omului și aplicarea acestora în activitatea jurnalistică a fost structurat în trei secțiuni. În prima secțiune, experții ONU și studenții ȘSAJ au dezbătut sistemul de valori atribuit drepturilor omului, dar și locul acestuia în societatea modernă. Participanții la dezbatere au încercat să analizeze libertățile umane în raport cu sistemul politic, relațiile internaționale și dezinformarea în epoca post-adevăr.

A doua secțiune a fost axată pe respectarea drepturilor omului în Republica Moldova. Tinerii au făcut o analiză a rezultatelor celor mai recente studii în acest domeniu, realizate la nivel de țară, pentru a constata că drepturile moldovenilor sunt încălcate în mod sistematic, iar vina este atât a Parlamentului și Guvernului cât și a societății în ansamblu. „Am analizat, împreună cu experții, mai multe studii efectuate la inițiativa ONU. Persoanele în etate, cele cu dizabilități, copiii, femeile și victimele violenței în familie au nevoie de cea mai mare atenție pentru a le fi protejate drepturile. În acest context, misiunea jurnalistului de a aduce adevărul și a oferi publicului fapte este extrem de importantă”, ne-a mărturisit studenta noastră Maria Cojocaru.

Ultima secțiune din cadrul instruirii a vizat conceptele de egalitate, acceptarea diversității, incluziunea, sau dreptul la libertatea personală și la viața privată. Totodată, tinerii au fost familiarizați cu limbajul non-discriminatoriu inclus în Ghidul terminologic pentru mass-media în comunicarea cu și despre grupurile vulnerabile, elaborat de OHCHR și au primit sfaturi practice în abordarea subiectelor sensibile de la experta Xenia Siminciuc, care este și absolventa ȘSAJ, promoția anului 2009.



Pro Bono Banner Placement

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola