frule

Training-uri de instruire în domeniul sănătății sexual - reproductive pentru persoanele cu dizabilități de pe ambele maluri ale Nistrului

În perioada 23-24 aprilie, Centrul de Instruire în Domeniul Sănătății Reproductive (CIDSR) în parteneriat cu Centrul de Sănătate a Reproducerii din or.Tiraspol și cu suportul financiar al Fundației Est-Europene, au fost organizate 2 training-uri de instruire pentru persoanele cu dizabilități din Transnistria în cadrul proiectului “Servicii medicale mai bune și mai accesibile în sănătatea reproducerii pentru persoanele cu dizabilități de pe ambele maluri ale Nistrului”.

Evenimentul s-a desfășurat în Transnistria, satul Caragaș și a adunat 35 de participanți care au avut posibilitatea să afle mai multe despre drepturile și sănătatea sexuală și reproductivă. Beneficiarii instruirii au fost persoanele cu dizabilități și medicii ginecologi ce activează în instituțiile din țară. La eveniment au mai fost prezenți reprezentanți ai Ministerului Sănătății din regiune și ai Rețelei de Tineri Educatori de la Egal la Egal din Moldova (Y-PEER). Aceștia au ținut lecții de prezentare asupra diferitor subiecte și tematici din domeniul educației sexuale și a sănătății reproductive, printre care:

  1. Educația reproductiv-sexuală;
  2. Riscuri de infecții transmisibile sexual;
  3. Metode de contracepție;
  4. Forme, caracteristici și consecințe ale abuzului sexual;
  5. Educația privind HIV/SIDA;
  6. Perioada adolescentină și tranformările caracteristice acestei perioade;
  7. Drepturi sexuale și reproductive pentru fetele/femeile cu dizabilități.

Proiectul are la bază studiul realizat de CIDSR în perioada 2016-2017 - „Evaluarea problemelor cu care se confruntă femeile și fetele cu handicap locomotor în Moldova în exercitarea drepturilor lor sexuale și reproductive. Studiul a arătat faptul că pe lângă lipsa căilor de acces în instituțiile medicale pentru femeile cu dizabilități, acestea se mai confruntă și cu lipsa cunoștințelor legate de sănătatea sexuală și reproductivă. Un alt factor este comportamentul discriminatoriu al personalului medical față de persoanele cu dizabilități de pe ambele maluri ale Nistrului. În același timp, femeile cu dizabilități consideră că au dreptul de a avea o familie și de a da naștere copiilor.

Scopul și obiectivele acestui proiect este de a susține și motiva informarea în domeniul sănătății sexuale și reproductive în rândul oamenilor cu dizabilități din Moldova și Transnistria, cât și pentru personalul medical din această sferă. Creșterea gradului de conștientizare a drepturilor sexuale și reproductive permite femeilor să-și exercite aceste drepturi și să ia decizii informate cu privire la propria lor sexualitate.

Dr. Rodica Comendant, directorul CIDSR recunoaște necesitatea acută a acestor seminare și îndeamnă spre informare corectă și comunicare eficientă: „O bună parte din femeile cu nevoi speciale trăiesc la țară. Ele nu au nici măcar un scaun rulant bun care să le permită să iasă din curte. Medicii de familie le percep ca pe persoane asexuale, care nu trebuie să se gândească la sex, iar dacă este vorba despre o sarcină, atunci intervine neapărat sfatul de a avorta. Aici este nevoie de foarte multă comunicare” spune ea.

Tot în cadrul acestui proiect, Centrul de Sănătate a Reproducerii din or.Tiraspol a beneficiat de un scaun ginecologic specializat care va servi pentru tratarea și diagnosticarea pacientelor cu dizabilități. Acest fapt este un răspuns către semnalul de alarmă din partea participanților cu privire la dreptul de a avea parte de servicii medicale ginecologice confortabile. De asemenea, persoanele cu dizabilități vor avea toate condițiile necesare pentru asigurarea accesului la servicii calitative de sănătate sexuală și reproductivă.

Amintim că, începând cu anul 2014, Centrul de Instruire în Domeniul Sănătății Reproductive a derulat  mai multe proiecte legate de Sănătatea Reproductivă în Transnistria. Unul dintre proiecte a vizat calitatea slabă a serviciilor de avort și utilizarea metodelor nesigure, care nu sunt recomandate de către Organizația Mondială a Sănătății.



Pro Bono Banner Placement

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola