Conferință internațională: noul trend global în jurnalism - dominat de femei, dar condus de bărbați

La Chișinău a avut loc conferința internațională „Diversity in the media: Time to redefine (e)quality journalism?” (Diversitatea în mass-media: este timpul să redefinim jurnalismul de calitate pentru a asigura egalitatea?). Peste 60 de jurnaliști, editori, experți media din R. Moldova, Suedia, Belarus, Ucraina, Rusia, Georgia, Polonia au discutat despre aspectele de gen raportate la condițiile de muncă în industria mass-media și la producerea conținutului jurnalistic de calitate. Conferința a fost organizată de FOJO Media Institute din Suedia, UN Women Moldova și Asociația Presei Independente (API), cu sprijinul financiar al Institutului Suedez (SI), al Agenției suedeze pentru dezvoltare internațională (Sida) și al Fundației Friedrich Naumann pentru Libertate (Germania).

La deschiderea conferinței, E. S. Anna Lyberg, Ambasadoarea Suediei în R. Moldova, a subliniat importanța respectării drepturilor omului și asigurării egalității de gen în toate domeniile și a dat asigurări că Suedia va susține și în continuare eforturile R. Moldova în implementarea reformelor în aceste domenii. „Noi conștientizăm necesitatea de a oferi atenție sporită vocilor care sunt mai puțin auzite. Toți cetățenii trebuie să fie auziți, atât bărbații, cât și femeile. Autoritățile nu pot fi eficiente fără implementarea drepturilor omului și a egalității de gen. Și nu ne referim aici doar la reflectarea inegalităților existente, dar și la promovarea femeilor, la reprezentativitatea acestora, la participarea lor în procesul decizional”. Agneta Soderberg-Jacobson, consilier senior de gen în cadrul FOJO Media Institute, s-a referit la feminizarea jurnalismului, tendință înregistrată la nivel global. „În Moldova și Georgia femeile domină acest domeniu, dar nu din cauza că vin mai multe femei, ci pentru că bărbații pleacă din această profesie pentru că o consideră neatractivă. Pe de altă parte, deși sunt mai multe femei decât bărbați în jurnalism, funcțiile de conducere în mass-media, de regulă, sunt deținute de bărbați”, consideră experta. Petru Macovei, directorul executiv al API, a vorbit despre importanța reflectării echilibrate a genurilor în mass-media, făcând referire la instituțiile media care conștientizează acest aspect și militează pentru egalitatea de gen atât la nivel local, cât și național. 

În cadrul conferinței au fost prezentate rezultatele unei cercetări științifice care a studiat aspectele de gen în industria mass-media din Georgia, R. Moldova și Rusia, elaborată de experții FOJO Media Institute la sfârșitul anului trecut. De asemenea, au avut loc discuții cu participarea unor experți internaționali la temele: „Unde sunt bărbații? De la dominarea masculină la feminizare - tendințele de gen în jurnalismul din Europa de Est și Centrală”, „Proiecte mediatice axate pe gen / Mass-media cu conținut integrat”, „Împreună sau separat?”, „Publicitatea sexistă: cine are de câștigat?”.  Discuțiile au fost interesante și utile pentru profesionalizarea jurnaliștilor, a avut loc schimbul de opinii și experiență între jurnaliștii și editorii din diferite țări, iar experții internaționali au răspuns la întrebări și au oferit și unele soluții pentru unele provocările editoriale la această temă.

Întrebați despre importanța egalității de gen, dar și influența sa asupra calității jurnalismului, participanții au avut diverse opinii. „Pentru a asigura egalitatea de gen este foarte importantă conștientizarea: dacă nu înțelegi de ce trebuie să faci asta, atunci sunt doar bife și rapoarte frumoase pentru donatori. Iată de ce este important să discutăm la această temă, chiar dacă poate fi incomod pentru unii. Mă bucur că la Chișinău se adună persoane cu experiență în domeniu care discută despre asta și povestesc prin ce au trecut ei, pentru a înțelege procesul”, este de părere Alex Lebedev, fondatorul portalului Diez.md. „În primul rând, pentru populația din Republica Moldova trebuie definită noțiunea de egalitate de gen, cum afectează această problemă activitatea societății. De asemenea, trebuie încurajate femeile să lupte pentru funcții de conducere. Un alt aspect sensibil legat de egalitatea de gen și despre care evităm să vorbim, este hărțuirea sexuală care cred că este o problema de educație, indiferent că e vorba de un șef bărbat sau femeie”, consideră Constantin Uzdriș, redactorul siteului TVR Moldova. „Pentru o implicare mai activă a femeilor în viața publică, ele trebuie încurajate, și anume prin renunțarea la stereotipizare, la mesaje care discriminează și intimidează. Prin conștientizarea acestei probleme de către fiecare dintre noi și prin promovarea respectului față de celălalt putem reuși în asigurarea echilibrului de gen în toate domeniile”, a sugerat Olga Guțuțui, membră a Consiliului Audiovizualului.  „Mass-media are un rol important în eliminarea unor stereotipuri în societatea noastră, diminuând astfel discriminarea în bază de gen. De multe ori, utilizarea exagerată a surselor de gen masculin în articolele jurnalistice are loc inconștient, așa cum multe domenii importante, cum ar fi cel politic sau economic, sunt dominate de bărbați. Trebuie să echilibrăm acest aspect și să oferim spațiu și femeilor în articolele noastre pentru că ele au opinii la fel de bune ca și experții bărbați”, recomandă Victoria Popa, reporteră la ziarul ”Jurnal de Chișinău”.

Pentru alte informații, contactați-ne la numărul de telefon 022 210602,

persoană de contact: Diana Lungu, coordonatoare comunicare API.




PORTALUL INFORMATIONAL CIVIC.MD

Administratorii portalului nu poartă răspundere pentru conţinutul postărilor şi materialelor plasate de utilizatorii site-ului. Toate anunțurile și articolele sunt adăugate de către membrii comunității. Dacă aveți îngrijorări sau dubii față de un material apărut pe site expediați-ne un mesaj la administrator@civic.md.

Administrația portalului va șterge orice material care instigă la ură sau violență.
Utilizaţi informaţia din acest site pe propriul risc!

Hostingul pentru portalul CIVIC.MD este oferit gratuit de compania Starnet

 starnetlogo

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola