Mai mulți organizatori comunitari pregătiți să susțină dezvoltarea localităților rurale
24 lideri comunitari și persoane active din raioanele Cahul, Cantemir, Leova și Anenii Noi și-au format competențele necesare pentru a activa ca organizatori comunitari și a desfășura în localități, împreună cu Juriile Cetățenești Locale (JCL), exerciții democratice de organizare comunitară, care au ca finalitate soluționarea unor probleme ale cetățenilor. Metoda de Organizare Comunitară a fost însușită în cadrul unui seminar desfășurat de către Centrul CONTACT-Cahul în perioada 7-9 februarie 2019.
Exercițiile, jocurile de rol și simulările practice au ajutat participanții să-și formeze abilități de ascultare și mobilizare a persoanelor cu potențial de lider, competențe pentru o comunicare clară, coerentă și laconică, abilități de consolidare a grupului și facilitare a ședințelor, medierea conflictelor și a divergenței de opinii, metode de încurajare și susținere a membrilor în planificarea și realizarea de inițiative comunitare.
Instruirea a fost facilitată de experți cu o vastă experiență în domeniu: Vera Țurcanu-Spătari de la Centrul de Resurse pentru Participare Publică (Ce-Re) din București și Sofia Ursul, Asociația Cetățenilor cu Inițiativă, or. Cantemir. Participanții au acumulat cunoștințe teoretice și practice despre mecanismul de organizare comunitară: reguli de aplicare, metode de identificare și prioritizare a problemelor, constituirea grupului comunitar sau a Juriului Cetățenesc Local, mod de organizare a campaniilor de advocacy, rolul și interacțiunea cu actorii sociali și factorii decizionali în soluționarea problemelor, responsabilitățile și sarcinile organizatorului comunitar.
Astfel, toate persoanele instruite la revenirea în localitatea natală pot dezvolta și multiplica activitățile de organizare comunitară, beneficiind de sprijinul la distanță oferit de echipa Centrului CONTACT-Cahul. În același timp, în următoarele 10 luni doar 4 organizatori comunitari vor crea Jurii Cetățenești Locale și vor deveni beneficiari direcți ai proiectului. Aceste localități vor fi ghidate în realizarea procesului de organizare comunitară, obținând tot suportul necesar, inclusiv cel financiar, pentru soluționarea unor probleme prioritare identificate de cetățeni.
Testimoniale:
Perju Alina, AO ”Rădăcini Solidare”, s. Cociulia, r. Cantemir: ”Seminarul de instruire privind procesul de Organizare Comunitară m-a ajutat să înțeleg, că acesta este un proces complex și necesită respectarea anumitor reguli. Deși am anumită experiență în implementarea proiectelor sociale, la această activitate am înțeles pașii ce trebuie urmați pentru a mobiliza persoanele și care este cheia succesului în soluționarea unei probleme. Astfel rezolvând o problemă grupul devine mai puternic și motivat pentru a continua activitatea. Îmi doresc să devin organizator comunitar pentru a arăta locuitorilor că oricine poate deveni lider în localitate și poate rezolva problemele care ne afectează.”
Liliana Prodan, AO ”Satus Primus Studiorum”, s. Chetrosu, r. Anenii Noi: ”Am participat la acest training cu mare interes, deoarece sunt adepta schimbării, iar aceasta începe de la tine însuți și mereu trebuie să fii informat și instruit. Activitatea a fost una participativă, cu aplicarea cunoștințelor dobândite în practică, ceea ce a oferit posibilitatea să ne formăm și dezvoltăm abilitățile de organizator comunitar. Experiența acumulată pe parcursul celor 3 zile de instruire este una utilă și destul de semnificativă. Am avut parte de formatori profesioniști care ne-au învățat și ghidat în procesul de cunoaștere și aprofundare a metodei de organizare comunitară.”
Matveev Victoria, AO ”Inteco”, s. Colibași, r. Cahul: ”Activând ca organizator comunitar mi-am aprofundat cunoștințele în domeniul dezvoltării comunitare. Totodată unele metode de predare în calitate de formator le voi putea aplica în cadrul activităților de instruire pe care le realizez pentru diferite categorii de participanți. În final vreau să mulțumesc formatorilor pentru prestația înaltă și pentru metodologia utilizată care a facilitat transmiterea unui volum mare de informații.”
Proiectul „Participare la guvernarea locală prin Juriile Cetățenești Locale” este implementat de Centrul CONTACT-Cahul, cu suportul financiar al Fundației Soros-Moldova / Departamentul Buna Guvernare. Opiniile exprimate în cadrul sesiunilor de instruire aparțin organizației implementatoare și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.