Rezultatele proiectului „Facilitarea legăturilor interpersonale în sfera socială, culturală și educațională cu accent pe persoanele care părăsesc sistemul de protecție de stat din Republica Moldova și regiunea Cernăuți”

 DSC01173

 

 

 

 

 

 

 

 

 

În data de 20 decembrie 2018, la Chișinău, a avut loc conferința de totalizare a proiectului „Facilitarea legăturilor interpersonale în sfera socială, culturală și educațională cu accent pe persoanele care părăsesc sistemul de protecție de stat din Republica Moldova și regiunea Cernăuți” implementat de Centrul de Servicii Sociale pentru Copil și Familie, Filiala din Moldova a Asociației ”Amici dei Bambini” și Clubul Tinerilor Ucraineni din Cernăuți.

Proiectul, cu o durată de 15 luni, a contribuit la crearea unor condiții mai bune de dezvoltare a abilităților de viață pentru un grup de 60 tineri de 15 – 19 ani și 30 specialiști din societatea civilă și reprezentanți ai autorităților publice locale din Republica Moldova și Cernăuți (Ucraina) în identificarea problemelor sociale și a soluțiilor comune.

”Valoarea cea mai mare a acestui proiect o constituie oamenii pe care i-am întâlnit aici, atât din Republica Moldova cât și din Cernăuți. Relațiile personale pe care am reușit să le stabilim ne vor rămâne pe mult timp în inimi. Am petrecut multe momente frumoase alături de tinerii din Cernăuți, am râs, am plâns împreună cu ei, am ajuns să ne cunoaștem îndeaproape, ca în final să putem colabora pentru soluționarea unor probleme sociale, care definesc atât societatea noastră, cât și cea din țara vecină” – a ținut să menționeze Valeria Sîrbu, participantă a proiectului, elevă a IPLT ”Spiru Haret”.

Tinerii din ambele țări au participat la o serie de sesiuni de dezvoltare a abilităților de leadership, comunicare și prezentare, lucru în echipă. De asemenea, tinerii au participat la două schimburi de experiență și un Forum transfrontalier realizat la Cernăuți unde au putut cunoaște locuri istorice și culturale comune pentru cele două regiuni. Astfel, datorită proiectului, tinerii au trăit experiențe inedite vizitând 3 cetăți situate pe malul Nistrului: Soroca, Hotin și Camenețk Podolsk; pășind pe scările școlii la care a învățat Mihai Eminescu și, călătorind în timp, pe holurile impresionante ale Universității ” Yurii Fedkovici” din Cernăuți.

Mi-au plăcut foarte mult trainingurile organizate pentru tineri. Pentru mine personal, au fost ca o furtună pentru că m-au făcut să-mi revăd, în totalitate, principiile de viață pe care credeam că le-am pus tare bine a punct. La fel, acum știu să-mi gestionez mai bine emoțiile. Fraza ”este normal să ai emoții, fiecare om viu are emoții” o să mă însoțească, acum, la fiecare eveniment și da, chiar dacă am emoții, sunt gata să ies și să vorbesc în public” – ne-a mărturisit Natalia Stan, beneficiară a proiectului, eleva clasei XI a IPLT ”Principesa Natalia Dadiani”.  

În același timp, cu ajutorul tehnicii FOTOVOICE, tinerii au realizat o expoziție care a cuprins 50 fotografii care "VORBESC" despre probleme sociale cum ar fi sărăcia, migrația, clădiri distruse, lipsa locurilor de joacă pentru copii, câini vagabonzi, etc. care a fost expusă în două locuri de interes public, la Chișinău în holul primăriei municipale iar la Cernăuți în biblioteca Universității ”Yurii Fedkovici” la care au fost invitați exponenții autorităților publice locale. Problemele sociale scoase în evidență de tineri s-au dovedit a fi destul de relevante în viziunea primarului interimar al Municipiului Chișinău care a invitat grupul de tineri la discuții cu membrii Consiliului Municipal pentru a putea identifica, împreună, posibile soluții.

Acest proiect, cu durata de 15 luni și bugetul total de 143.330 Euro a fost co-finanţat de Uniunea Europeană în cadrul Programului ”Cooperare Teritorială în cadrul Parteneriatului Estic (EaPTC) Moldova – Ucraina”.

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola