Promo-LEX a lansat primul raport de monitorizare a alegerilor parlamentare anticipate in 7 regiuni
Asociatia Promo-LEX a lansat astazi primul raport de monitorizare a
alegerilor parlamentare anticipate din 29 iulie 2009. Procesul de
monitorizare s-a realizat in 7 circumscriptii electorale: Floresti,
Rezina, Dubasari, Anenii Noi, Causeni, Stefan Voda si regiunea
transnistreana a Republicii Moldova. Primul raport de monitorizare se
refera la perioada 16 iunie - 11 iulie 2009.
În primul raport de monitorizare se constata faptul ca desfasurarea procesului electoral se caracterizeaza printr-o serie de tendinte care ar putea limita posibilitatile de exercitare a dreptului de vot a unor grupuri de alegatori si intarzieri in executarea planului calendaristic stabilit de Comisia Electorala Centrala.
„Prin stabilirea datei alegerilor intr-o zi de lucru, alegatorilor moldoveni aflati peste hotare, si celor din regiunea transnistreana, li se limiteaza dreptul la vot. Obligatia de a vota la locul de resedinta temporara si lipsa unor reglementari suplimentare complica participarea alegatorilor care isi fac studiile in institutiile de invatamant din afara localitatilor de domiciliu", a afirmat Ion Guzun, jurist Promo-LEX.
Observatorii au constatat cazuri de influenta abuziva asupra alegatorilor, implicarea excesiva a fortelor de ordine in activitati electorale, implicarea minorilor in activitati de campanie si tratament preferential din partea autoritatilor publice locale fata de unii concurenti electorali.
Catre sfarsitul perioadei monitorizate, Consiliile Electorale Raionale nu au facut publice informatii cu privire la hotarele sectiilor de votare, adresa si informatiile de contact ale sectiilor de votare, in pofida unui termen limita stabilit pentru data de 3 iulie. De asemenea, Comisia Electorala Centrala nu a reusit sa colecteze in termenii stabiliti listele electorale preliminare de la administratiile publice locale, unele liste prezentate fiind incomplete.
Observatorii Promo-LEX au constatat ca recomandarile formulate de grupurile de monitorizare nationale din 2009 si 2005 au fost implementate intr-o masura redusa si selectiva. Pentru alegerile anticipate din 29 iulie 2009, administratia electorala nu a anuntat deschiderea unor sectii de votare suplimentare pentru asigurarea dreptului de vot a cetatenilor domiciliati in regiunea transnistreana. Autoritatile abilitate nu au investigat cazurile de incalcare ale legislatiei electorale, semnalate de grupurile de monitorizare. Calitatea listelor electorale continua a fi o ingrijorare majora. Ramane neclar cui revine responsabilitatea finala pentru intocmirea listelor electorale. Administratia electorala a dispus aplicarea unei stampile distinctive in fisele de insotire ale alegatorilor, fara a intreprinde alte masuri de prevenire a votului multiplu.
Promo-LEX va continua monitorizarea procesului electoral si va publica alte rapoarte de monitorizare pana la ziua alegerilor. Proiectul este implementat cu suportul financiar oferit de catre National Endowment for Democracy (NED).
Va rugam sa vedeti raportul de monitorizare atasat.
Pentru informatii suplimentare va rugam sa contactati: Presedintele Asociatiei Promo-LEX, Ion Manole, tel. 49.26.84, e-mail: info@promolex.md
Atasamente:
2017_I raport de monitorizare RO.pdf