Expoziția World Press Photo - 2018, inaugurată la Chișinău: „Puterea imaginilor, care pot spune mai multe decât o mie de cuvinte!”

Expoziția World Press Photo 2018 a fost inaugurată miercuri, 21 noiembrie, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei. Evenimentul a fost organizat de Fundația World Press Photo din Olanda, în parteneriat cu Centrul pentru Jurnalism Independent, cu suportul Ambasadei Regatului Țărilor de Jos.

La evenimentul de lansare au participat reprezentanți ai corpului diplomatic acreditați la Chișinău, jurnaliști, fotografi, studenți.

Ambasadoarea Regatului Țărilor de Jos la Chișinău, cu sediul la București, Excelența Sa, Stella Ronner-Grubacic, a menționat că Ambasada este onorată să susțină desfășurarea expoziției World Press Photo la Chișinău: „Anul 2018 se remarcă prin tendințe de dezinformare, care duc la regresul valorilor democratice și a statului de drept. Această expoziție este o modalitate de a lupta cu dezinformarea, demonstrând puterea imaginilor, care pot spune mai multe decât o mie de cuvinte. Vă îndemnăm să o vizitați și să descoperiți istoriile de viață care se ascund în spatele acestora”, a afirmat ambasadoarea.

Sanne Schim van der Loeff, reprezentanta Fundației World Press Photo, Olanda, a evidențiat faptul că expoziția se desfășoară sub genericul „Istorii care contează”. „În fiecare an, Fundația World Press Photo încurajează jurnaliștii să imortalizeze evenimentele care se întâmplă în întreaga lume. Aceasta este o formă a libertății de expresie, care a devenit o necesitate, un drept ce nu poate fi pus la îndoială. Noi îndemnăm jurnaliștii să iasă în stradă și să surprindă realități. Expoziția nu conține doar imagini șocante, dar și imagini înduioșătoare, care ne demonstrează faptul că indiferent de problemele cu care se confruntă, oamenii găsesc modalități de a lupta pentru fericire”, a subliniat Sanne Schim van der Loeff. 

Nadine Gogu, directoarea executivă a Centrului pentru Jurnalism Independent, a evidențiat faptul că expoziția ajunge pentru a doua oară la Chișinău. „Aceste imagini promovează libertatea de expresie și prezintă diverse perspective ale realităților care au loc în lume. Unele transmit o stare de calm, altele ne bulversează sau chiar ne șochează și ne fac să încercăm să aflăm ce se ascunde în spatele lor. Asta demonstrează că atunci când vorbim de libertatea de exprimare nu trebuie să existe limite. Sperăm că în următoarele trei săptămâni expoziția va fi vizitată de cât mai multă lume”, a menționat directoarea  CJI, Nadine Gogu.   

Fotojurnalistul Nicolae Pojoga a ținut să menționeze faptul că „omenirea trece printr-o criză socială și fotografică profundă”. „Aceste fotografii impresionante, realizate de profesioniști în diferite puncte fierbinți ale planetei, nu impresionează politicul .Acum, intrăm într-o fază de schimbare a lumii, iar lucrurile vor lua o altă turnură. Mi-aș dori ca jurnaliștii fotografi să meargă înaintea acestor schimbări”, a conchis Nicolae Pojoga.

Expoziția World Press Photo include 137 de fotografii care surprind realități și evenimente majore care au marcat omenirea, fiind realizate pe parcursul anului 2017 în diferite țări ale lumii.

Premiul World Photo of the Year a fost acordat în acest an fotografului din Venezuela Ronaldo Schemidt pentru fotografia „Criza Venezuelei”. Aceasta reprezintă imaginea unui bărbat în flăcări în timpul protestelor din Venezuela. Fotografia a fost desemnată câștigătoare și la categoria Spot News Single și ilustrează incendierea lui José Víctor Salazar Balza în timpul ciocnirilor violente cu forțele de poliție, la un protest împotriva președintelui Nicolás Maduro, în Caracas, Venezuela. Salazar a luat foc când rezervorul de gaz al unei motociclete a explodat. Acesta a supraviețuit incidentului cu arsuri de gradele I și II.

Expoziția poate fi vizitată zilnic, cu excepția zilei de vineri, în intervalul orelor 10.00 -17.00 până pe data de 12 decembrie. Prețul biletului este de 10 lei pentru adulți și 5 lei pentru studenți.  

Aflată în acest an la cea de-a 61-a ediție, competiția a reunit în jur de 5 000 de fotografi din 125 de țări care au expediat peste 73 000 de imagini. Juriul a premiat 45 de fotografi din 25 de țări: Australia, Brazilia, Canada, Chile, China, Cehia, Finlanda, Franța, Germania, Ungaria, India, Iran, Italia, Pakistan, Filipine, România, Rusia, Africa de Sud, Spania, Suedia, Siria, Noua Zeelandă, Turcia, Marea Britanie  și SUA.
Expoziția anuală internațională World Press Photo este itinerantă în întreaga lume. Aceasta este montată în aproape 100 de spații din peste 45 de țări și este vizitată de circa 4,5 milioane de persoane la fiecare ediție. Înainte de a ajunge la Chișinău,  expoziția a fost organizată la Amsterdam, Milano, Tokio, Roma, Sevilla, Barcelona, Hamburg, Zurich, Dortmund, Berlin, Auckland, Ottawa, Santiago, Edinburgh, Veneția, București, Timișoara, Eindhoven, Budapesta, Copenhaga, Toronto, Madrid, Singapore, Islamabad etc.

Evenimentul este organizat de Fundația World Press Photo din Olanda, în parteneriat cu Centrul pentru Jurnalism Independent, cu suportul Ambasadei Regatului Țărilor de Jos.




PORTALUL INFORMATIONAL CIVIC.MD

Administratorii portalului nu poartă răspundere pentru conţinutul postărilor şi materialelor plasate de utilizatorii site-ului. Toate anunțurile și articolele sunt adăugate de către membrii comunității. Dacă aveți îngrijorări sau dubii față de un material apărut pe site expediați-ne un mesaj la administrator@civic.md.

Administrația portalului va șterge orice material care instigă la ură sau violență.
Utilizaţi informaţia din acest site pe propriul risc!

Hostingul pentru portalul CIVIC.MD este oferit gratuit de compania Starnet

 starnetlogo

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola