frule

Apelul societății civile cu privire la potențialul nevalorificat al spațiilor publice neutilizate ce ar putea genera energie verde

Apelul societății civile cu privire la potențialul nevalorificat al spațiilor publice neutilizate ce ar putea genera energie verde.

Persoanele semnatare constată că procesul de adaptare la schimbările climatice, cât și promovarea energiei verzi poartă un caracter sporadic în RM, iar promovarea acestui subiect ar necesita efort sporit din partea tuturor părților implicate. Pentru aceasta este necesară dezvoltarea instrumentelor de co-finanțare, organizarea campaniilor de informare a populației despre soluțiile eco-energetice, despre rolul și impactul lor economic și de mediu. Primordial este auditul spațiilor publice neutilizate, în scopul evidențierii locațiilor eficiente pentru montarea bateriilor sau colectoarelor solare.

  • Apreciind eforturile pentru promovarea energiei verzi în RM a organizațiilor de asistență tehnică, agenților economici responsabili și autorităților publice;
  • Susținând măsurile de promovare a practicilor de producere a energiei verzi prin diverse evenimente specializate, campanii de informare;
  • Salutând evoluțiile recente și aprobarea strategiei naționale privind eficiența energetică;
  • Apreciind pozitiv inițiativele de promovare a subiectului eficienței energetice și energiei verzi, printre care Moldova EcoEnergetică 2012-2018; PNUD – Programele Energie și Biomasă, Proiectul ESCO Moldova, ș.a.; Campanie de comunicare media AEE, Gaz Natural Fenosa, ANRE; ș.a.

Ne exprimăm totodată profunda îngrijorare în legătură cu următoarele aspecte:

1.Numărul spațiilor publice neutilizate, printre care acoperișurile clădirilor publice, disponibile pentru instalarea colectoarelor sau bateriilor solare este unul destul de mare, urmărindu-se o rezervă considerabilă în acest sens, în același timp în țările occidentale majoritatea clădirilor publice sunt dotate cu soluții eco-energetice.

  1. Suntem profund preocupați de lipsa totală a ghidurilor practice privind producerea energiei verzi pentru autoritățile publice, antreprenori sau simpli cetățeni.
  1. Realmente, datorită cadrului juridic favorabil creat în contextul ultimelor schimbări legislative (martie și mai 2018), privind racordarea instalațiilor de producere a energiei verzi, ce creează premise pentru dezvoltarea domeniului, atestăm o ușoară înviorare a domeniului, pe când ceilalți actori din regiune utilizează soluțiile de producere a energiei verzi la scară largă (rezidențiale și non-rezidențiale).
  1. Constatăm, că odată cu creșterea costului resurselor energetice, schimbărilor climatice și reducerii costului panourilor fotovoltaice sau colectoarelor solare, majoritatea guvernelor țărilor, susținuți de organizațiile internaționale de asistență tehnică au creat produse de co-finanțare a inițiativelor eco, fapt ce a permis stimularea creșterii interesului față de sector al actorilor rezidențiali și non-rezidențiali.

Reieșind din cele afirmate, este necesar de intensificat:

  1. Apariția instrumentelor de subvenționare.
  2. Extinderea programelor de finanțare rambursabile și nerambursabile pentru o perioadă mai extinsă, pentru a putea returna investiția, perioada optimă 10-15 ani.
  3. Apariția unui registru a spațiilor publice neutilizate pe care ar fi posibil instalarea colectoarelor solare sau panourilor fotovoltaice.
  1. Crearea unei proceduri legale și transparente simplificate de colaborare dintre actorii publici și cei privați pentru beneficierea comună în urma amplasării colectoarelor solare sau panourilor fotovoltaice.
  1. Elaborarea unui ghid practic (inclusiv ghid video pentru orice utilizator) pentru a răspândi practicile și tehnologiile energo-eficiente.
  1. Lansarea campaniilor sistematice prin utilizarea tehnologiilor e-learning, regionale sau chiar naționale de formare a competențelor de identificare, validare și răspândire a oportunităților ce oferă energia verde.

În acest sens negocierile să fie transparente, coordonate, consultate și asigurând-se participarea necondiționată a societății civile.

Această Declarație a fost susținută cu semnături, inclusiv, de primari, oameni de știință, agenți economici, ecologi, reprezentanți ai societății civile și jurnaliști. Apelul rămâne în continuare deschis pentru a fi semnat de susținători.

Semnatari:

AO IDEP – Calestru Iurie

AO Renasterea Rurala – Vladimir Ursu

AO Asociația Patronală din Industria Turismului – Gabriel Mărgineanu

Primăria Costești – Natalia Petre

Panfil Iurie

AO Media Grup Meridian - Veaceslav Tutunaru

Primaria Feștelița – Tudoreanu Nicolae

Primăria Lipoveni – Petrache Mihail

Viceprimar Cimișlia – Vârlan Sergiu

ACC 26/09 – Cojocaru Valeriu

Mihai Ciubotaru, Basarabia Literară 

Vladimir Ursu, AO Renașterea Rurală



Pro Bono Banner Placement

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola