Piața valutară așteaptă relaxarea BNM

Pentru prima dată în octombrie 2018 rezervele valutare ale Republic ii Moldova au depășit 3 miliarde USD. De fapt, nivelul acestora sunt termometrul economiei. Rezervele valutare sunt caracterizate prin două aspecte. Este vorba de gradul de acoperire cu importuri și capacitatea de acoperire a masei monetare în circulație (volumul dolarilor raportat la toți leii din piață), constată în cadrul emisiunii ”15 minute de realism economic”, economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță.

Evoluția rezervelor valutare arată ce s-a întâmplat cu economia țării. În anul 1994 acestea însumau 180 milioane USD. Pe parcursul anilor Republica Moldova a trecut prin trei crize: 1998, 2009 și 2014. În 1998 rezervele valutare erau 363 milioane USD și s-au redus aproape de 3 ori până la 136 milioane USD. Acea criză sa manifestat prin deprecierea leului de aproape 3 ori. Datorită faptului că în consumul populației ponderea mărfurilor de import era semnificativă, această depreciere a dus la sărăcirea puternică a populației, criză economică, politică și în consecință schimbarea elitelor politice a țării

”A doua criză ca profunzime cea din anul 2014, ca volum de bani cu care s-au redus rezervele valutare. Criza a dus la micșorarea masei monetare, manifestată prin reducerea împrumuturilor acordate economiei. Unicele credite care au crescut a fost cele acordate populației. De fapt s-a produs iarăși sărăcirea populației însă nu în așa manieră ca în 1998”, a explicat Ioniță.

O altă criză a fost cea din 2008-2009. În anul 2008 rezervele valutare au scăzut cu o treime la 1,1 miliarde USD. Această criză a fost mai puțin resimțită de populație, deoarece au fost una mondială și regională. Țările din regiune, Federația Rusă și Ucraina au fost nevoite să-și deprecieze valuta or, Republica Moldova se afla în plină campanie electorală din acest sa decis menținerea cu orice preț a unui curs valutar stabil. BNM a intervenit și a consumat o treime din rezervele valutare. Ca urmare a deprecierii valutelor țărilor din regiune businessul a avut de suferit, doar agenții economici din agricultură au avut pierderi de peste un 1,5 miliarde de lei.

Referind-se la gradul de acoperire al importurilor cu rezervele valutare, Ioniță susține că în 1998 a fost singurul an din istoria Republicii Moldova când indicatorul a fost la un nivel critic și acoperea doar o lună și jumătate de importuri.

Atunci când a existat comprimarea rezervelor valutare compensarea în economie a avut loc prin deprecierea monedei naționale și reducerea importurilor, care înseamnă sărăcirea populației.

”Criza din 98 a fost provocată de lipsa încasărilor de bani din importurile făcute în Federația Rusă, în 2008-2009 au scăzut remitențele, iar în 2014 s-au întâmplat câteva lucruri concomitent. Au scăzut importurile pe fundalul jafului bancar s-a redus remitențele, finanțările externe și investițiile străine. Per total intrările de valută în țară au scăzut la trei miliarde USD de la șase miliarde anual”, a rezumat Ioniță.

În concluzie, economistul IDIS Viitorul a afirmat că în prezent rezervele valutare ale BNM sunt suficiente pentru a asigura importurile Republicii Moldova pentru șase luni, și corespund cu masa monetară aflată în circulație. Datorită creșterii rezervelor valutare BNM poate continua procesul de relaxare a politicilor valutare, care rămân a fi încă destul de restrictive atât pentru business cât și pentru populație. Altfel spus Republica Moldova nu este într-o situație critică privind rezervele valutare și măsurile represive privind repatrierea valutei nu mai au o justificare economică.

Emisiunea este realizată de către IDIS „Viitorul” în parteneriat cu Radio Europa Liberă.

Pentru alte detalii, vă rugăm să contactați responsabilul pe presă, Victor URSU la următoarea adresă: ursu.victoor@gmail.com  sau la numărul de telefon 069017396.




PORTALUL INFORMATIONAL CIVIC.MD

Administratorii portalului nu poartă răspundere pentru conţinutul postărilor şi materialelor plasate de utilizatorii site-ului. Toate anunțurile și articolele sunt adăugate de către membrii comunității. Dacă aveți îngrijorări sau dubii față de un material apărut pe site expediați-ne un mesaj la administrator@civic.md.

Administrația portalului va șterge orice material care instigă la ură sau violență.
Utilizaţi informaţia din acest site pe propriul risc!

Hostingul pentru portalul CIVIC.MD este oferit gratuit de compania Starnet

 starnetlogo

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola