frule

La ȘSAJ, descoperim jurnalismul, învățând cum se scrie o știre

StireCe este știrea? La ce întrebări-cheie răspunde? Cum redactăm o știre și cum cităm sursele? Ce înseamnă un fals media și cum îl depistăm? Ce trebuie să facă un reporter pentru ca știrea să aibă dreptul la viață? Sunt câteva dintre temele ce au stat la baza unuia dintre cele mai importante cursuri desfășurate la ȘSAJ - „Știrea”. Studenții au descoperit jurnalismul pur împreună cu Diana Railean, reporteră la Radio „Europa Liberă”, absolventa Școlii, promoția 2009.

Cursul a început cu informații de bază despre știre și rolul ei în mass-media. Tinerii au aflat că, deși este informație pură, al cărei element central îl reprezintă faptele, nu orice gen de informație poate fi o știre. Aceasta trebuie să răspundă la câteva întrebări esențiale: cine? ce? unde? când? cum? de ce?. „Fără aceste răspunsuri și fără noutate, nu putem vorbi despre o știre completă”, a menționat Diana Railean.

S-a discutat, de asemenea, despre părțile componente ale știrii: lead-ul, corpul și finalul, precum și formularea titlurilor. Un alt subiect a fost sursele și citarea lor, actualitatea știrii, reflectarea obiectivă, imparțială și echidistantă a realității. Studenții au învățat să facă deosebirea dintre sursele credibile și cele îndoielnice, sursele permanente, ocazionale și anonime, dintre citarea directă și cea indirectă.

Cursul a fost unul eminamente practic. Instructoarea a promovat, în special, dialogul și implicarea studenților, punând accent pe sesiuni practice de redactare. Astfel, tinerii au participat la o masa rotundă despre pericolele dezinformării asupra securității informaționale a Republicii Moldova, organizată la Centrul ce informare și documentare NATO. Evenimentul a beneficiat de participarea unui grup de jurnaliști din Italia, de prezența atașatului de presă al Ambasadei SUA la Chișinău și a atașatei de presă a Ambasadei SUA la Roma. Ei au văzut ce înseamnă munca de teren, au lucrat cu comunicatele de presă, au realizat mai multe știri, aplicând regula celui de-al doilea ochi în jurnalism. În ultima zi a cursului, Diana Railean i-a invitat în vizită la Radio „Europa Liberă”, unde au discutat cu reporterii, au fost în pielea unui prezentator radio și și-au auzit vocile înregistrate.    

Studenții au apreciat în mod deosebit caracterul practic al acestui curs. „Am deprins regulile de bază în elaborarea unei știri și forma pe care trebuie să o îmbrace produsul media înainte de a fi distribuit cititorului. Evenimentele la care am mers în calitate de jurnalistă și, ulterior, știrile pe care le-am scris m-au motivat să devin mai bună în ceea ce fac”, ne-a mărturisit Violeta Țuțuianu.

În următoarele săptămâni, la ȘSAJ se vor derula cursurile Interviul și Legislația mass-media.



Pro Bono Banner Placement

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola