frule

Un proiect de startup pentru persoanele cu deficiențe de auz, creat de studenți moldoveni și ucraineni, apreciat la Kiev

„Tăcerea”, proiectul de startup, gândit de o tânără din Republica Moldova și doi colegi din Ucraina, a fost apreciat înalt la Kiev, în cadrul Școlii internaționale de vară „Yep! Startup Summer Camp 2018”.

Valentina Rotari din municipiul Bălți, Evghenii Bojevschii din orașul Dnipro și Mariana Coroliciuc din orașul Ivano-Frankivsk au format o echipă și, după cinci zile de participare la școala de vară, au propus o idee unică de startup, care are și o componentă socială.

Startup-ul „Tăcerea” presupune crearea unei cafenele, unde vor fi angajate doar persoane cu deficiențe de auz. Cafeneaua va oferi o atmosferă prietenoasă tuturor, indiferent dacă au sau nu dizabilități.

Datorită meniului interactiv, care va conține atât denumirea bucatelor, cât și imagini transpuse în limbajul mimico-gestual, oricine va putea interacționa cu chelnerii pentru a comanda bucate incluse în meniu.

Reprezentanții companiei „Lucky Labs” din Ucraina au evidențiat startup-ul „Tăcerea” la ceremonia de premiere a tinerilor participanți la școala de vară de la Kiev, nu doar pentru componența socială, dar și pentru prezentarea interesantă a proiectului. Autorii acestui startup au demonstrat că înțeleg problemele privind incluziunea persoanelor cu dizabilități în societate și au reușit să creeze o inițiativă utilă, care urmărește, în egală măsură, să atingă obiectivele unei afaceri și să contribuie la schimbarea atitudinii față de persoanele cu deficiențe de auz.

Participarea tinerei din Republica Moldova la „Startup Summer Camp 2018” a fost posibilă datorită Yep! – rețeaua internațională a incubatoarelor de afaceri academice – și proiectului „Un nou impuls pentru dezvoltarea afacerilor în Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova”, finanțat de Agenția Cehă pentru Dezvoltare și implementat de organizația People in Need Moldova, în parteneriat cu Agenția de Dezvoltare Regională Nord și AO „Pro Cooperare Regională”.

Motivația Valentinei Rotari de a crea proiectul de startup „Tăcerea” vine atât din universitate, cât și din experiența personală, întrucât ambii ei părinți au deficiențe de auz. Tânăra de la Bălți cunoaște cât de greu le este persoanelor cu dizabilități să se integreze și să se simtă utili în societate. Din cauza mediului neadaptat la necesitățile persoanelor cu deficiențe de auz, acestea sunt limitate în comunicare și interacționează în majoritatea cazurilor doar cu persoanele care au aceleași probleme.

Având studii de masterat în psihologie la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți și fiind director executiv al unui restaurant din mun. Bălți, Valentina Rotari intenționează să aplice proiectul de startup chiar în localul în care activează, deși aceasta reprezintă o provocare pentru ea și pentru locuitorii municipiului.

Cel de-al doilea autor al startup-ului „Tăcerea”, Evghenii Bojevschii, a înființat în orașul Dnipro școala „Sound of Silence”, unde toți doritorii pot studia, gratuit, limbajul mimico-gestual și afla mai multe despre lumea persoanelor cu deficiențe de auz. Faptul că străbunicul lui Evghenii nu auzea l-a motivat pe tânăr să promoveze studierea limbajului mimico-gestual, astfel încât popularitatea acestei modalități de comunicare să crească în societate.

Mariana Coroliciuc, studenta de 17 ani a Universității Tehnice Naționale din orașul Ivano-Frankivsk, a învățat limbajul mimico-gestual din proprie inițiativă și acum încearcă să trezească interesul prietenilor față de acest limbaj.

Fiecare dintre cei trei autori ai proiectului de startup planifică să deschidă câte un astfel de local în orașul său natal. După cum afirmă tinerii, cafenelele vor avea un rol social important datorită posibilității de angajare în câmpul muncii și de socializare a persoanelor cu deficiențe de auz. Tinerii au gândit acest startup ca pe o comunitate, în care persoanele care nu aud și cele care vorbesc și aud bine să comunice, să se înțeleagă mai ușor sau pur și simplu să bea o cafea în tăcere.

Summer camp Kiev 3 2018

Școala internațională de vară „YEP! Startup Summer Camp 2018” s-a desfășurat la Kiev în perioada 11-15 iulie 2018, având ca participanți peste 60 de studenți din Republica Moldova și Ucraina. Evenimentul se înscrie într-un șir de activități, organizate de către Yep!, dedicate tinerilor interesați de lansarea propriei afaceri, inclusiv Startup Campusul „YEP! I can”, organizat la Chișinău la 28 mai 2018.

În luna octombrie 2018, Yep! lansează la Chișinău programul de pre-accelerare a startup-urilor studențești. Participanții vor avea parte de dezvoltare antreprenorială:  bootcamp-uri, workshop-uri de stimulare a gândirii creative, activități practice și lucru asupra propriilor idei și produse. La final, cele mai bune idei de startup vor putea fi prezentate la Kiev, în fața experților străini.

Dacă ești student, ai o idee de business sau dorești să găsești una, aplică aici www.yepmoldova.org. Termenul limită este 26 septembrie 2018.



Pro Bono Banner Placement

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola