Avertizare
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 62

 

Aveți grijă de sănătatea Dvs. și a celor dragi. Spălați-vă regulat și minuțios pe mâini, respectați eticheta tusei, păstrați distanța socială și stați acasă. #Covid19 #StaiAcasa

TURUL REGIONAL AL FEMEILOR IMPOTRIVA SIDA A AJUNS IN MOLDOVA

Distribuie prietenilor:


Turul regional al femeilor impotriva SIDA a ajuns vineri, 1 iunie, in R. Moldova. Actiunea, care intruneste femei HIV-infectate din Rusia, Armenia, Ucraina, Kazahstan, a fost organizata in cadrul Proiectului (Federatia Rusa), Agentia Natiunilor Unite de combatere a SIDA (UNAIDS) , Coalitia Globala a Femeilor impotriva SIDA in parteneriat cu Asociatia Obsteasca "Copilarie pentru toti" din Moldova.

Reprezentanta Ucrainei a declarat, in cadrul mesei rotunde organizate cu acest prilej la Chisinau, ca scopul turului este de a sensibiliza opinia publica privitor la problema infectarii cu HIV, stabilirea relatiilor de colaborare intre institutiile de guvernamant si ONG-uri, elaborarea programelor de profilaxie si de acces la tratament pentru femeile seropozitive.

Accentul s-a pus pe situatia femeilor HIV infectate, pentru ca, dupa cum explica Ludmila Untila, liderul organizatiei "Copilaria pentru toti", "epidemia HIV SIDA capata tot mai mult o fata feminina, iar femeile infectate sunt mult mai vulnerabile decat barbatii din cauza factorului medico-biologic, social si chiar din cauza dependentii atat financiare, cat si psihologice, emotionale fata de partenerul lor".

Reprezentanta Kazahstanului in cadrul turului a mentionat ca in celelalte state vizitate - in tara sa si in Armenia, situatia este diferita: daca in prima, societatea este mai toleranta fata de femeile HIV-pozitive, iar guvernul e mai receptiv fata de problemele lor, atunci in Armenia, unde domina un mediu patriarhal, acestea sunt stigmatizate si "se tem sa-si descopere statutul".

In opinia ei, "femeile trebuie sa se uneasca indiferent de statut, nationalitate sau mediu de resedinta, deoarece toate sunt discriminate atat social, cat si psihologic".

Turul regional al femeilor impotriva SIDA si-a inceput itinerarul pe data de 27 mai in Kazahstan a continuat in Armenia, R. Moldova, urmand sa continue Ucraina, si se va finaliza la 6 iunie in Moscova, capitala Federatiei Ruse.

Pana in prezent, potrivit datelor Centrului SIDA, in R. Moldova sunt inregistrate 3400 de persoane infectate cu HIV, dintre care 40 la suta sunt femei.

Sursa: Info-Prim Neo

 

 


Distribuie prietenilor:


logoStarNet

Hostingul si serviciile internet pentru administrarea portalului CIVIC.MD sunt oferite gratuit de compania Starnet