Găgăuzia – motorul schimbărilor, în timp ce localitățile rurale sunt marginalizate

Există o discrepanță majoră dintre nivelul de trai din satele Republicii Moldova și orașe, în condițiile în care în localitățile rurale populația supraviețuiește în mare parte din banii primiți din străinătate. Au acces inegal la apă potabilă şi cheltuiesc cel mai mult pentru produsele alimentare. Totuși, schimbări vizibile pe partea economică și socială se atestă în Găgăuzia, potrivit opiniei exprimate de către directorul de programe IDIS Viitorul, Viorel Chivriga, în cadrul emisiunii ”15 minute de realism economic”.

Au loc niște schimbări vizibile pe partea economică și socială, care influențează viața cetățenilor. Or, anul 2017 a fost unul cu anumite corecții pentru agenții economici și au avut de suferit mai mult regiunile. În schimb, se atestă anumite îmbunătățiri în Găgăuzia unde activitatea economică s-a înviorat.

”Investițiile au fost mai mici în regiuni, dar înregistrează un trend pozitiv în Găgăuzia și acest lucru se datorează influenției pozitive a unor donatori și a planificării strategice regionale. Are loc o activizare a unor procese la care s-a lucrat foarte mult și acest lucru se observă prin plasamentele străine de capital. Sunt schimbări cu bătaie lungă și în ceea ce privește promovarea regiunii, diversificarea economiei dar și fortificarea domeniului social. Este un exemplu care trebuie urmat și de alte localități din țară”, a explicat Chivriga.

În prezent se observă o apropiere a standardelor de viață din localitățile rurale cu cele urbane. Acest lucru este vizibil pe partea serviciilor publice. Este vorba de racordarea la apă și canalizare, electrificare, salubritate și reabilitarea drumurilor. Însă problema este acoperea costurilor respectivelor servicii prin taxe și impozite, care ar putea eroda și mai mult veniturile firave ale locuitorilor de la țară.

”Cetățenii Moldovei din localitățile rurale speră la servicii mai eficiente și de o calitate sporită. Pentru multe persoane, accesul limitat la servicii a contribuit la excluziune socială, la mai puține oportunități și un nivel de viață redus – în special în localitățile rurale și izolate”, a mai spus Chivriga.

Directorul de programe atrage atenția asupra rețelei de drumuri slab dezvoltate, care limitează creșterea economică a satelor, iar costul ridicat al cheltuielilor pentru navetă sunt un obstacol în calea găsirii unui loc de muncă alternativ în zonele urbane. Totodată este vorba și de nivelul scăzut al educației în localitățile rurale. Nivelul redus de instruire al locuitorilor de la sate afectează dezvoltarea economică și a capitalului uman.

În concluzie, Viorel Chivriga a precizat că o problemă acută a Republicii Moldova este îmbătrânirea populației și migrația. Îmbătrânirea populație este mai pronunțată la sate, iar acest lucru pune presiune pa capacitatea de muncă de a lucra terenurile agricole.

Emisiunea este realizată de către IDIS „Viitorul” în parteneriat cu Radio Europa Liberă.

Pentru alte detalii, vă rugăm să contactaţi responsabilul pe presă, Victor URSU la următoarea adresă: ursu.victoor@gmail.com  sau la numărul de telefon 069017396.

Urmărește-ne pe

REȚELE DE SOCIALIZARE

Abonează-te la

ȘTIRI




PORTALUL INFORMATIONAL CIVIC.MD

Administratorii portalului nu poartă răspundere pentru conţinutul postărilor şi materialelor plasate de utilizatorii site-ului. Toate anunțurile și articolele sunt adăugate de către membrii comunității. Dacă aveți îngrijorări sau dubii față de un material apărut pe site expediați-ne un mesaj la administrator@civic.md.

Administrația portalului va șterge orice material care instigă la ură sau violență.
Utilizaţi informaţia din acest site pe propriul risc!

Hostingul pentru portalul CIVIC.MD este oferit gratuit de compania Starnet

 starnetlogo

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola