frule

Club de discuții: ”Să ne gândim și la ce rămâne într-o comunitate după ce jurnalistul pleacă”

Drepturile consumatorilor de produse mass-media au fost discutate cu locuitorii orașului Hâncești în cadrul unei dezbateri organizată de Consiliul de Presă. Viorica Zaharia, președinta Consiliului de Presă și Petru Macovei, secretarul Consiliului, le-au vorbit participanților despre etica și responsabilitățile jurnaliștilor. În cadrul întâlnirii care a avut loc în incinta Casei de Cultură, consumatorii de media au aflat cum şi unde pot depune o plângere atunci când jurnaliştii încalcă prevederile Codului deontologic.

Viorica Zaharia le-a explicat celor prezenți care este misiunea Consiliului de Presă, cum se formează componența acestuia, a oferit exemple de cazuri examinate în ultima perioadă de cei nouă membri ai Consiliului de Presă. De asemenea, experta media a explicat prevederile Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova și de ce este importantă respectarea acestuia. ”Cel mai des avem plângeri care vizează domeniul politic, dar și cele legate de drepturile copiilor sau când sesizăm un comportament discriminatoriu. De obicei, analizăm dacă în materialele jurnalistice au fost prezentate opiniile persoanelor vizate, dacă informaţia a fost documentată din cel puțin două surse independente una de alta, dacă materialul este echidistant, iar opiniile sunt separate de fapte. Aceste reguli sunt inserate în Codul deontologic care a fost semnat de aproximativ 100 de instituții media de la noi din țară”, a precizat Viorica Zaharia.

”Jurnaliștii sunt obligați să ofere produse calitative, cu informații corecte. Nu poate un jurnalist să scrie o știre în baza unor zvonuri neverificate. Jurnaliştii trebuie să prezinte toate punctele de vedere relevante pentru subiectul pe care îl relatează, iar dacă au greșit, să-şi recunoască şi corecteze greşeala. Studiile arată că oamenii tratează cu înțelegere acest gest al presei. Încă un aspect important: fiecare om are dreptul la demnitate, și cei vii, și cei decedați în accidente, crime sau alte circumstanțe, iar jurnaliştii au obligaţia deontologică să respecte dreptul la demnitate al oamenilor”, le-a explicat Petru Macovei celor prezenți în sală.

Participanții la Clubul de discuții au analizat mai multe cazuri de încălcare a Codului deontologic al jurnalistului și au aflat cum își pot apăra drepturile dacă acestea sunt încălcate de mass-media. „Orice situație de încălcare a drepturilor consumatorilor de media trebuie semnalată. Sunt câteva posibilități în astfel de cazuri – le cerem jurnaliștilor să-și corecteze greșeala; depunem o plângere la Consiliul de Presă sau la Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) sau ne adresăm în instanța de judecată”, a menționat Petru Macovei, explicând care este modalitatea de depunere a plângerilor și care sunt competențele Consiliului de Presă și ale CCA.

La rândul lor, participanții și-au exprimat părerea despre comportamentul jurnaliștilor, dar și despre situația televiziunii publice Moldova 1, arătându-se nemulțumiți de calitatea produselor difuzate. „Unii jurnaliști caută doar senzații tari și dureroase, mai ales cele despre copii. Jurnaliștii pleacă, dar copiii rămân în localitate, traumatizați. Este bine când comunitatea se implică, reacționează prompt și vine cu consiliere psihologică corectă, dar avem și cazuri în care se ajunge în instanță pentru că s-au încălcat drepturile omului”, afirmă Maria Panciuc. ”Televiziunea publică prezintă mai mult părerea celor de la guvernare. Cum se schimbă guvernanții, se schimbă și mesajele difuzate”, consideră Ana Neagu. ”La fel se întâmplă și la Consiliul Coordonator al Audiovizualului, care ar trebui să monitorizeze posturile TV. Sunt 2-3 persoane corecte, în rest, sunt toți părtinitori”, este de părere Nadejda Martiniuc.

Participanţii la dezbateri au apreciat informaţia care li s-a oferit ca fiind foarte utilă pentru dezvoltarea capacităţii de consum critic al presei şi au promis să transmită aceste informaţii şi altor colegi, rude şi prieteni.

Clubul de discuții la tema eticii și a responsabilității jurnaliștilor face parte dintr-un șir de activități care urmăresc scopul de a informa consumatorii de media despre drepturile lor și de a-i familiariza cu rolul și misiunea Consiliului de Presă ca structură de autoreglementare jurnalistică.

Secretariatul Consiliului de Presă:

022 220996, secretariat@consiliuldepresa.md

www.consiliuldepresa.md

Clubul de discuții a fost organizat de Consiliul de Presă în calitate de partener al Internews și Freedom House în cadrul proiectului „Mass-media în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova (MEDIA-M), finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Proiectul MEDIA-M își propune să promoveze dezvoltarea unei prese independente și profesioniste în Moldova, oferindu-le cetățenilor acces la o diversitate de perspective și contribuind la formarea unui_sector media mai rezistent la presiuni politice și financiare.

 

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola