Promo-LEX: Rezultatele celui de-al treilea raport de monitorizare

Promo-LEX: Rezultatele celui de-al treilea raport de monitorizare in regiunea transnistreana a Republicii Moldova a alegerilor parlamentare

Asociatia "Promo-LEX" membra a Coalitiei Civice pentru alegeri libere si corecte "Coalitia 2009" publica cel de-al treilea raport de monitorizare in regiunea transnistreana a Republicii Moldova a alegerilor parlamentare pentru perioada 3 aprilie - 22 aprilie 2009.

Proiectul este sustinut financiar de Fundatia Eurasia din resursele acordate de Agentia Suedeza pentru Dezvoltare si Cooperare Internationala (Sida/Asdi) si Agentia SUA pentru Dezvoltare Internationala (USAID).
Sumarul Raportului

Autoritatile electorale nu au asigurat conditii minime pentru exercitarea dreptului la vot cetatenilor din regiunea transnistreana. Au lipsit informatiile privind concurentii electorali si programele acestora precum si informatiile privind locul, data si actele necesare pentru exercitarea dreptului electoral.

În ziua desfasurarii alegerilor, drumurile spre localitatile unde erau amplasate sectiile de votare erau patrulate intens de militie, fiind inregistrate cazuri de ridicare a permiselor de conducere sau a numerelor de inmatriculare de la unele persoane care efectuau si respectiv intentionau transportarea alegatorilor catre sectiile de votare. Unele dintre caile de acces spre localitatile unde erau amplasate sectiile de votare au fost blocate.

Nu au fost respectate uniform Hotaririle CEC, conform carora rezultatul scrutinului trebuia consemnat intr-un formular special si separat. Acest fapt a majorat numarul alegatorilor inclusi in listele electorale suplimentare.
S-a constatat un deficit de 674 buletine de vot pentru Circumscriptia nr.15 Dubasari.

Promo-LEX a obtinut acordul CEC in vederea verificarii listelor electorale pentru cele 10 sectii de votare la care au participat alegatori din regiunea transnistreana, insa accesul la liste a fost asigurat numai la sase sectii de votare. Nu a fost asigurat accesul la listele electorale din circumscriptiile nr.18 Floresti, nr.26 Rezina si nr.3 Anenii Noi.

Nu au fost raportate cazuri de concediere de la serviciu pentru faptul participarii la scrutinul din 5 aprilie 2009, desi au fost raportate amenintari ale unor persoane sau reprezentanti ai diverselor structuri si institutii din regiune.

În urma monitorizarii sectiilor de votare, deschise pentru alegatorii din regiunea transnistreana, au fost constatate diverse abateri de la legislatia electorala: imposibilitatea deschiderii sectiei de votare 5/15 Corjova, lipsa unor indicatoare clare catre sectiile de votare, prezenta colaboratorilor de politie in civil in preajma sectiilor de votare, efectuarea agitatiei electorale in ziua scrutinului, aplicarea neuniforma a prevederilor privind imprimarea stampilei „Alegeri 5.02.2009", admiterea la votare in baza altor acte decit cele prevazute de legislatie, pregatirea insuficienta a functionarilor electorali, aplicarea neuniforma a prevederilor legale in cazul dispunerii concomitente a „vizei de domiciliu" si „vizei de resedinta", imposibilitatea deplasarii urnei mobile in teritoriul controlat efectiv de autoritatile secesioniste, etc.

În rezultatul asedierii sectiei de votare 5/15 Corjova, la cele 2 sectii de votare, unde s-a permis votarea alegatorilor din localitate, s-au prezentat doar 91 alegatori din totalul de 1350 inclusi pe listele electorale de baza. Mecanismul de mentinere a pacii nu a fost in stare sa asigure conditii minime pentru exercitarea drepturilor electorale in regiune.

Astfel, la scrutinul parlamentar din 5 aprilie 2009 au votat 4042 alegatori din regiunea transnistreana, ceea ce reprezinta cca.50% din numarul participantilor la scrutinul parlamentar precedent si 1,8% din numarul total al alegatorilor din Transnistria. Scaderea numarului de alegatori se explica prin actiunile de intimidare, persecutare si control fara precedent, exercitate asupra alegatorilor din regiune. Totodata, autoritatile constitutionale nu au asigurat un minim necesar de informare electorala a alegatorilor si pentru participarea acestora la scrutin.

În general, mijloacele de informare in masa din regiune au reflectat scrutinul parlamentar din 5 aprilie 2009 preponderent in ziua alegerilor. În perioada post-electorala, mijloacele de informare in masa din regiune au reflectat intens evenimentele din centrul capitalei. Comparativ cu perioada pre-electorala, informatiile post-electorale au fost prezentate neutru.

Recomandarile Promo-LEX

  • Intensificarea eforturilor privind modificarea sistemului electoral, care ar asigura drepturi si conditii nediscriminatorii pentru alegatorii din regiunea transnistreana;
  • Intensificarea eforturilor diplomatice in vederea sensibilizarii opiniei publice nationale si internationale si determinarii administratiei de la Tiraspol sa asigure conditii minime pentru exercitarea dreptului la vot;
    Informarea alegatorilor din regiunea transnistreana despre toate procedurile electorale;
    Pregatirea continua si profesionala a functionarilor electorali;
  • Asigurarea unei evidente stricte la editarea si distribuirea buletinelor de vot pentru a nu admite deficitul sau surplusul exagerat;
  • Revizuirea sistemului de intocmire a listelor electorale;
  • Investigarea tuturor cazurilor care au creat obstacole in calea exercitarii drepturilor electorale in regiunea transnistreana si sanctionarea conform legislatiei in vigoare a tuturor persoanelor culpabile.


Versiunea integrala a raportului in varianta romana poate fi accesat aici:
www.promolex.md/upload/publications/ro/doc_1241022822.pdf

 

 

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola