Apel al Consiliului National al organizatiilor neguvernamentale din Moldova
Apel al Consiliului National al organizatiilor neguvernamentale din Moldova catre Ministerul Justitiei si Inspectoratul Fiscal
Ministrului Justitiei al R. Moldova, domnului Vitalie Pirlog
Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, domnului Victor Coada
Copii: Presedintelui R. Moldova, Presedintelui Parlamentului R. Moldova, Prim-Ministrului R. Moldova, ambasadelor si reprezentantelor straine acreditate in R. Moldova
Nr. iesire 03 din 28 aprilie 2009
Stimati Domni si Stimate Doamne
Consiliul National al organizatiilor neguvernamentale din Moldova isi exprima ingrijorarea in legatura cu solicitarile Ministerului Justitiei adresate unor ONG, scrisori din care reiese ca organizatiile respective ar fi co-organizatori ai actiunilor din 7 aprilie 2009, fapte care nu sunt adevarate. Ministerul Justitiei solicita „pozitia Asociatiei Obstesti vizavi de evenimentele care au avut loc, precum si sa informeze despre actiunile intreprinse pentru prevenirea si stoparea violentei si asigurarea respectarii prevederilor Legii privind intrunirile". Totodata, Consiliul ONG este ingrijorat de actiunile Inspectoratului Fiscal, care in aceeasi perioada a expediat, in mare parte la aceleasi organizatii, citatii din partea inspectoratelor fiscale teritoriale, prin care se cere in termeni restrinsi prezentarea documentelor ce tin de activitatea financiara pentru perioada 2008 - 2009, veniturile, sursele acestora si cheltuielile aferente.
Printre destinatarii acestor scrisori si/sau citatii sunt cel putin urmatoarele ONG: Amnesty International Moldova, Asociatia pentru Democratie Participativa (ADEPT), Asociatia pentru Promovarea Clinicilor Juridice din Moldova (APCJM), Asociatia Presei Electronice (APEL), Centrul Independent de Jurnalism (CIJ), Centrul National de Asistenta si Informare a Organizatiilor Neguvernamentale din Moldova (CONTACT), IDIS „Viitorul", Institutul de Politici Publice (IPP), Liga pentru Apararea Drepturilor Omului (LADOM), Transparency International - Moldova, Consiliul National al Tineretului din Moldova (CNTM). Observam ca aceste solicitari au vizat unele din cele mai active organizatii ale sectorului asociativ al R. Moldova, majoritatea fiind implicate direct in monitorizarea alegerilor parlamentare si/sau a evenimentelor post-electorale.
Tinind cont de aceasta situatie, Consiliul ONG recomanda un sir de actiuni pentru eliminarea tensiunilor si ingrijorarilor.
Ministerului Justitiei:
- initierea dialogului cu Consiliul ONG si reprezentantii organizatiilor solicitate pentru a elucida pozitia organizatiilor mentionate,
- prezentarea publicului larg listei complete de organizatii carora le-au fost expediate scrisorile respective.
Inspectoratului Fiscal:
- organizarea intilnirii cu Consiliul ONG si reprezentantii organizatiilor mentionate,
- informarea publicului larg asupra scopului controlului fiscal, listei complete de organizatii supuse controlului fiscal si principiilor selectarii organizatiilor respective.
Consiliul ONG reitereaza pozitia sa expusa la 8 aprilie 2009, prin care incurajeaza libertatea intrunirilor pasnice si condamna actiunile violente din 7 aprilie 2009. Consiliul ONG declara ca, in vederea exercitarii mandatului sau aprobat la Forumul ONG din R. Moldova, se va implica activ in monitorizarea actiunilor Ministerului Justitiei si a Inspectoratului Fiscal. Consiliul ONG reaminteste institutiilor executive centrale necesitatea respectarii angajamentelor internationale si principiilor de cooperare cu societatea civila prevazute de Strategia de dezvoltare a societatii civile 2009 - 2011.