O nouă secțiune pe #CPRWatch

 

CPR Moldova lansează o nouă secțiune pe  #CPRWatch - www.watch.cpr.md

Pentru o informare mai obiectivă a cetățenilor referitor la crimele bancare, dar și pentru o mai bună înțelegere a subiectului, CPR Moldova a dedicat o secțiune nouă pe #CPRWatch.

De când a apărut în vizorul public, subiectul crimelor bancare a fost sub permanent risc de manipulare a datelor și dezinformare a cetățenilor. Spre regret, o bună parte a acestor manipulări veneau din partea instituțiilor statului. 

În realitate, eforturile depuse în investigare a crimelor și recuperare a banilor furați, au fost egale cu zero. 

Suntem în al patrulea an de când am aflat de aceste crime devastatoare. În această perioadă au fost mai multe tentative de revizuire a informațiilor despre sumele furate, precum și tentative de prezentare a veniturilor din lichidarea celor trei bănci drept active recuperate din furt.

Introducând două contoare separate pe aceeași pagină, pe #CPRWatch am încercat să subliniem diferența dintre activele recuperate din furtul miliardului și procesul de lichidare:

- activele recuperate din miliardul de dolari furat;

- creditul de urgență oferit din rezervele Băncii Naționale a Moldovei (1,064 mlrd Dolari SUA);

- lichidarea băncilor falimentate;

- vânzarea activelor celor trei bănci comerciale.

În 2013, înainte de criză, BEM, Unibank și Banca Socială dețineau, conform rapoartelor lor financiare, active în sumă de 20,19 mlrd Lei. La moment, în procesul de lichidare s-au valorificat puțin peste 1 miliard lei.

Este regretabil că Ministerul Finanțelor, deși somat în repetate rânduri din 2016, insistă să nu facă o diferență între aceste două procese, lucru ce trădează lipsa vreunei intenții de investigare onestă a crimelor bancare de către autorități.

De asemenea, ne-am propus să monitorizăm acțiunile autorităților după alți trei indicatori:

- Legi noi aprobate, ca urmare a furtului. O administrație responsabilă învață din greșeli și corectează legile ce au dus la o criză sau alta.

- Persoane condamnate în dosarele crimelor bancare - spălările de bani și furtul miliardului de dolari SUA.

- Judecători sancționați. Spălările de bani de peste 22 miliarde dolari SUA au fost posibile din cauza unui sistem judecătoresc corupt. Pentru a nu încuraja asemenea crime în viitor, statul trebuie să pedepsească judecătorii implicați în acest dosar.

Deși am solicitat informație oficială de la mai multe autorități aproape trei săptămâni în urmă, răspunsurile pe un asemenea subiect important întârzie. Până la primirea unor răspunsuri clare, am indicat zero. 

Cu această ocazie, îndemnăm autoritățile să revină la sinceritate în dosarul crimelor bancare. De asemenea, îndemnăm mass-media independentă să reflecte subiectul pentru a menține în atenția publicului acest furt de înaltă proporție. 




PORTALUL INFORMATIONAL CIVIC.MD

Administratorii portalului nu poartă răspundere pentru conţinutul postărilor şi materialelor plasate de utilizatorii site-ului. Toate anunțurile și articolele sunt adăugate de către membrii comunității. Dacă aveți îngrijorări sau dubii față de un material apărut pe site expediați-ne un mesaj la administrator@civic.md.

Administrația portalului va șterge orice material care instigă la ură sau violență.
Utilizaţi informaţia din acest site pe propriul risc!

Hostingul pentru portalul CIVIC.MD este oferit gratuit de compania Starnet

 starnetlogo

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola