FOND Romania: incalcari flagrante ale angajamentelor europene asumate de Guvernul de la Chisinau

In lumina celor intamplate, ca urmare a alegerilor parlamentare din data de 5 aprilie 2009 in Republica Moldova, Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare din Romania (FOND) face apel la comunitatea internationala si la statele membre ale Uniunii Europene, sa actioneze prompt fata de incalcarile drepturilor omului si ale democratiei care au loc in prezent in aceasta tara din vecinatatea europeana.

Societatea civila din Republica Moldova, organizatii internationale si mass-media semnaleaza arestari in masa si folosirea fortei impotriva cetatenilor acestei tari. Ingradirea activitatii presei independente si intimidarea jurnalistilor straini sunt un semnal elocvent al destabilizarii situatiei de la Chisinau cu repercusiuni pe termen lung asupra procesului democratic din Republica Moldova. Privarea de dreptul la informare si expresie, libera circulatie si libera asociere reprezinta incalcari flagrante ale angajamentelor europene asumate de Guvernul de la Chisinau.

Intr-un comunicat de presa trimis ieri, 10 aprilie, membrii FOND isi exprima ingrijorarea fata de mesajele pe care le primesc din Republica Moldovacu privire la sitatia curenta, aparuta in urma manifestarilor din 6-7 aprilie si fac apel catre guvernele statelor membre ale Uniunii Europene si comunitatii internationale, in ansamblu, sa acorde o atentie deosebita in ceea ce priveste respectarea drepturilor omului, in aceste zile, in Republica Moldova.

"Solicitam institutiilor europene (Uniunea Europeana, Consiliul Europei, OSCE) sa depaseasca paradigma sferelor de influenta si sa actioneze urgent pentru a garanta ca actiunile Guvernului de la Chisinau sa fie transparente in ceea ce priveste procesele legale ale arestarilor facute in zilele precedente.

Solicitam Comisiei Europene si Presedintiei Uniunii Europene sa trimita de urgenta delegatii in Republica Moldova, care sa se alature OSCE in monitorizarea actiunilor Guvernului moldovean, opozitiei si manifestantilor de la Chisinau si sa faciliteze un proces de dialog corect intre toti acesti actori. Actiuni imediate trebuie intreprinse pentru asigurarea protectiei cetatenilor si organizatiilor societatii civile care sustin democratia in Republica Moldova. In contextul ultimelor evenimente de la Chisinau, facem un apel catre Parlamentul European si catre Comitetul Economic si Social European sa isi desemneze reprezentanti care sa investigheze aceste fapte la fata locului", se arata in comunicat.

Reprezentantii organizatiei fac apel catre societatea civila din Romania si din Uniunea Europeana pentru solidarizarea cu societatea civila din Republica Moldova in ceea ce priveste stabilizarea situatiei si desfasurarea pasnica a dialogului intre autoritati, opozitie si demonstranti si solicita permiterea accesului organizatiilor neguvernamentale pentru apararea drepturilor omului in vedera evaluarii situatiei din Republica Moldova.

Membrii FOND considera ca Uniunea Europeana trebuie sa se implice substantial in apararea democratiei si drepturilor omului in Moldova si solicita, in calitate de cetateni europeni, ca in perioada imediat urmatoare sa fie acordata o mai mare importanta activitatii Delegatiei Comisiei Europene din Chisinau prin alocarea de resurse materiale si umane adecvate rolului sau si situatiei actuale din Republica Moldova.

"Dorim sa semnalam pe aceasta cale ca inrautatirea contextului social-politic din Republica Moldova ar putea avea ca si consecinta cresterea fenomenului de migrare a cetetatenilor acestei tari spre Uniunea Europeana, si nu numai. In lumina acestui fapt sugeram abordarea sistematica prin dialog, cu implicarea tuturor actorilor mentionati mai sus, in ceea ce priveste situatia actuala din Republica Moldova.

Apreciem atitudinea echilibrata a Guvernului Romaniei in contextul crizei de la Chisinau si insistam ca acesta sa faca toate demersurile la nivelul Uniunii Europene pentru a asigura respectarea drepturilor omului si a principiilor statului de drept in Republica Moldova, inclusiv prin garantarea libertatii de expresie si asociere cat si a libertatii presei",  se mai arata in comunicat.


Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare (FOND) reprezinta platforma a 40 de organizatii neguvernamentale din Romania. Organizatiile membre ale FOND sunt in permanent contact cu partenerii din Republica Moldova si sunt extrem de ingrijorate in urma semnalelor care vin din aceasta tara.  Ca platforma ne declaram disponibilitatea de a participa activ la consultarile si dezbaterile interne si internationale asupra situatiei din Republica Moldova, fiind profund preocupati de viitorul democratiei in aceasta tara.

 

StiriONG.ro

 

 

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola