frule

ALIANTA ANTICORUPTIE A PREZENTAT UN SIR DE RECOMANDARI PRIM-MINISTRULUI

In cadrul ultimei sedinte dintre Alianta Anticoruptie si primul-ministru, Vasile Tarlev, membrii Aliantei si-au exprimat regretul ca mai multe dintre recomandarile propuse la proiecte de lege nu sunt luate in considerare in procesul de examinare si adoptare.

Totodata, Alianta a chemat ca legea privind transparenta procesului decizional sa fie adoptata c�t mai repede, in timp ce legea privind accesul la informatie sa fie aplicata de o maniera adecvata, si nu formala. Alianta Anticoruptie l-a mai atentionat pe premierul Tarlev ca informarea cu privire la realizarea sistemului informational "e-governance" este insuficienta si ca problemele ce tin de coruptia in sanatate si educatie sunt in continuare ne-rezolvate.

De asemenea, membrii Aliantei au cerut sustinerea mass-media ca unul dintre cei mai importanti factori in investigarea si dezvaluirea actelor de coruptie. Presedintele Aliantei Anticoruptie, Tatiana Busuncian, a prezentat raportul de activitate a organizatiei pentru perioada ianuarie-mai 2007 ce include expertiza legislatiei, in special legea despre conflictul de interese si codul de etica a functionarului public, recomandari propuse la unele proiecte de legi, initiativele anticoruptie la nivel local si national ce urmeaza sa fie finantate in scurt timp de Reprezentanta din Moldova a Fundatiei Eurasia.

Primul Ministru, Vasile Tarlev, a anuntat despre semnarea unei dispozitii ce prevede organizarea pe langa fiecare minister a consiliilor civice consultative ce vor monitoriza activitatea ministerelor si vor veni cu recomandari privind modul de aplicare a programelor si politicilor publice.

Premierul Tarlev a apreciat activitatea Centrului pentru Analiza si Prevenirea Coruptiei, membru al Aliantei, care a elaborat, in cooperare cu Centru pentru Combaterea Crimelor Economice si Coruptiei, metodologia de expertizare anticoruptie a proiectelor de legi. Directorul CCCEC, Valentin Mejinschi, a declarat ca societatea civila este tot mai interesata sa contribuie la diminuarea fenomenului coruptiei in societate si ca majoritatea conceptelor de colaborare intre CCCEC si Alianta sunt in proces de realizare. Cei doi oficiali au multumit organizatiilor si expertilor care au contribuit la definitivarea conceptului de tara in cadrul initiativei Provocarile Mileniului ce a dus la calificarea Republicii Moldova pentru compartimentul de asistenta "Compact" al acestei initiative.

Premierul Vasile Tarlev a asigurat membrii Aliantei ca recomandarile societatii civile sunt binevenite si ca va monitoriza personal solutionarea cazurilor si interpelarilor semnalate de Alianta.

 

 



Pro Bono Banner Placement

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola