Prima saptamana de instruire in cadrul Cursului de Lunga Durata in Formare de Formatori - Editia 2017

20 de reprezentanti ai organizatiilor de tineret din tara au participat la prima saptamana de intruire din cadrul proiectului "Promovarea Educatiei Non-Formale de Calitate in Domeniul Tineret". Actvitatile s-au desfasurat in perioada 25 iunie – 1 iulie 2017 si au fost axate pe 3 competentele cheie ale Setului European al Fromatorului, tematica fiind bazata pe valori si practici consolidate in educatia non-formala, intelegerea si facilitarea procesului de invatare individuala si in grup si invatarea de a invata.

Participantii au beneficiat de oportunitatea de a afla cum pot stimula, incuraja si amplifica gradul de implicare a tinerilor in comunitate, cum pot mentine si gestiona eficient dinamica grupului pe inteaga desfasurare a sesiunii si cum sa imbunatateasca climatul motivational favorabil dezvoltarii creativitatii si invatarii tinerilor.

Potrivit lui Vitalie Cîrhană, directorul Institutului de Instruire in Dezvolatre "MilleniuM", asigurarea calitatii in educatie reprezinta esenta oricarui program de formare. Astfel, in cadrul cursului dat este vorba de formarea trainerilor pentru asigurarea calitatii educatiei non-formale. Beneficiarii au avut parte de un mediu favorabil pentru reflectie si evalure personala si in grup, analiza competentelor pe care trebuie sa le dezvote un formator. De asemenea, s-a discutat despre situatiile care au contribuit la dezvoltarea personala, experienta anterioara in materie de facilitare a procesului de invatare, fiind identificate nevoile speciale in dezvoltarea competetelor ca formatori si ca persoanalitate. 

Participanta, Aida Cotruţa sustine ca acest curs a fost o provocare ambitioasa personala din mai multe aspecte: "Initial, Institutul de Instruire in Dezvoltare "MilleniuM", mi-a fost recomandat, ca model de educatie non-formala de calitate si apoi pentru faptul ca aici lucrurile se fac total diferit. Curiozitatea mea a fost confirmata chiar in primul modul. Acum pot spune ca cunostintele neaplicate nu valoreaza nimic. Orice activitate din cadrul cursului ne-a ajutat sa ne redescoperim, sa privim lucrurile sub alt unghi de abordare, sa ne privim "fricile" in ochi. Anume acest lucru produce schimbarea si cred ca anume acest traseu, trebuie sa experimenteze tinerii: de la "a sti" prin "a putea" pentru a ajunge la "sunt" un cetatean activ si am devenit un pilon al societatii."

"Prima saptamana de curs a fost una provocatoare, in care am iesit din zona de confort, in care am facut cunostinta cu educatia non-formala, traind experiente personale puternice. La sigur, asteptarile mele au fost depasite, facandu-ma mai constient si mai angajat in calea promovarii educatiei non-formale. Toate activitatile de: lucru in echipa, teambuilding, outdoor m-au determinat sa gindesc "outside the box", sa fiu activ, implicat, constient si responsabil de propriile actiuni. Cert este ca am reusit doar datorita faptului ca am fost o Echipa. Abia astept o noua saptamana – plina de provocari.", afirma participantul Vatalie Scurtu.

Lilia Bocancea, ne-a comunicat cu sufletul deschis ca ii face placere sa constientizeze ca a petrecut o saptamana care a trecut ca un fulger. "Pentru moment nu pot structura saptamana pe zile, dar imi pot exprima diversitatea trairilor pe parcursul unui timp scurt. Practic am trait o istorie, sau mai bine zis un film de actiune, nu m-am plictisit nici macar o zi. Am invatat ca fiecare persoana are un potential enorm, daca cunoaste metoda de invatare care-i convine. Am realizat ce presupune dinamica grupului si mai ales cum decurge procesul storming. La fel pentru mine am inteles ce este educatia formala, non-formala si informala. Mai realizez ca activitatile pe care un formator le propune urmaresc un scop bine determinat, fiecare activitate fiind la locul potrivit. La fel am constientizat ce presupune lucru in echipa si team building. Acum, sincer, am foarte multe intrebari la capitolul "Competente", ma gandesc cate competente din cele 8 pot sa mi le atribui si cat de mult mai am de invatat. Si nu in ultimul rand pot sa spun ca am cunoscut un grup de persoane foarte vesele si deosebite, am ce invata de la fiecare cate ceva! Multumesc!".

Urmatoarea instruire va ava loc in luna august si va axata pe alte 3 competente si anume: design-ul programului educational; cooperarea de succes in echipa de formatori; comunicarea eficienta cu altii.

Proiectul "Promovarea educatiei non-formale de calitate in domeniul tineret" este implementat de Institutul de Instruire in Dezvoltare "MilleniuM", cu suportul financiar oferit de catre Ministerul Tineretului si Sportului al Republicii Moldova in cadrul Programului de Granturi 2017.
       Urmariti pagina noastra de facebook pentru a afla noi detalii despre proiect.




PORTALUL INFORMATIONAL CIVIC.MD

Administratorii portalului nu poartă răspundere pentru conţinutul postărilor şi materialelor plasate de utilizatorii site-ului. Toate anunțurile și articolele sunt adăugate de către membrii comunității. Dacă aveți îngrijorări sau dubii față de un material apărut pe site expediați-ne un mesaj la administrator@civic.md.

Administrația portalului va șterge orice material care instigă la ură sau violență.
Utilizaţi informaţia din acest site pe propriul risc!

Hostingul pentru portalul CIVIC.MD este oferit gratuit de compania Starnet

 starnetlogo

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola