Educația mediatică va fi promovată în cel puțin 26 de localități din Moldova

Un grup de 26 de bibliotecari din toată republica au avut ocazia să înțeleagă mai bine ce înseamnă Educație Mediatică și cum să transmită cunoștințele despre acest nou domeniu mai departe în localitățile lor. Ei au participat la un ciclu de instruiri – Formare de Formatori în Educația Mediatică - ce s-a desfășurat în lunile februarie și iunie 2017.Totodată au avut ocazia să-și pună în practică cunoștințele, în perioada dintre instruiri, organizând activități mediatice la ei în biblioteci.

Pe 5 iunie, ultimul grup de bibliotecari, preponderent vorbitori de rusă, și-a primit certificatele de absolvire a cursului integral de educație mediatică. Pe parcursul a 6 zile: 3 in februarie și 3 in iunie, ei au înțeles ce este o știre, care este diferența dintre fapte și opinii, au învățat despre  manipulare, propagandă, dezinformare, s-au pus în rolul jurnalistului local, au experimentat metode non-formale de petrecere a instruirilor, au avansat în tehnica dezbaterii și a negocierii și au înțeles că Educația Mediatică este foarte necesară în zilele noastre. I-au ghidat în tot acest proces formatoarele: Nicoleta Fotiade de la asociația Mediawise, România – pentru grupul de română – și Liubov Kvasiuk, expert media la IREX Ucraina – pentru grupul de rusă.

Pe lîngă cunoștințele legate de domeniul mediatic, bibliotecarele au învățat tehnici noi de trening: începînd cu etapa de pregătire a trainingului, desfășurarea acestuia, pînă la etapa de evaluare și post evaluare. Metodele utilizate în cadrul instruirii pot fi cu ușurință adaptate și altor situații de învățare, întrucît majoritatea sunt non—formale și în pas cu tendința actuală de a înlocui învățarea teoretică cu cea practică.

Impresiile  participanților

”Cursul de Educație Mediatică a fost pentru mine o experiență nouă, interesantă și utilă. Am primit o mare plăcere să particip la un curs condus de formatorii pasionați de domeniul dat. Am învățat multe lucruri utile, îndeosebi că e necesar să fiu mai sceptică față de  informația din presă. Mulțumim pentru această oportunitate”, ne-a mărturisit Elena Răileanu, șefa secției la Centrul Național de Excelență Profesională pentru Bibliotecari

”Sunt foarte recunoscătoare pentru acest curs. Cel mai mult mi-au plăcut temele despre manipulare, interviul, cum să scriem un articol de presă, cum să deosebim faptele de opinii și cum să conducem un trening. Pentru mine toată informația va fi foarte utilă”, ne-a spus bibliotecara din Satul Unguri, Ocnița, Evghenia Belous.

Elena Slivinscaia, bibliotecară la Biblioteca pentru copii din mun. Bălți: ”La trening nu am învățat doar despre Educația Mediatică, dar și despre cum e să lucrezi în echipă, cum să reacționezi la remarcile critice, cum să-ți corectezi greșelile. Am învățat să diferențiez o știre adevărată de una falsă, faptele de opinii, să gîndesc într-un mod critic, să scriu o știre, am învățat cum trebuie să facem un interviu. În prezent, este important ca bibliotecarul să  poată naviga în Internet, să țină pasul cu tehnologia modernă pentru a informa cititorii, și să promoveze activitățile bibliotecilor în rețelele sociale. Sperăm să aplicăm în practică toate cunoștințele acumulate”.

După instruiri, bibliotecarii au fost îndemnați să completeze un formular ce le permite să ia parte la concursul de amenajare a zonei media la ei in bibliotecă. Irex Europa planifică să amenajeze 10 ungherașe în 2017.

Menționăm că din 2015 pînă în prezent la cursurile de formare de formatori au participat 100 de bibliotecari, dintre care aproximativ 30 vorbitori de limbă rusă. Ei la rîndul lor au instruit alți 120 de bibliotecari și peste 1000 de persoane (tineri și adulți). În 13 biblioteci au fost amenajate Unghere Media (Zone Media).

Instruirile au fost organizate în cadrul proiectului ”Consolidarea Presei Independente și a Educației Mediatice în Moldova” derulat de IREX Europe, în parteneriat cu programul Novateca și cu suportul financiar al Biroului pentru Democraţie, Drepturile Omului şi Muncă al Departamentului de Stat American. 




PORTALUL INFORMATIONAL CIVIC.MD

Administratorii portalului nu poartă răspundere pentru conţinutul postărilor şi materialelor plasate de utilizatorii site-ului. Toate anunțurile și articolele sunt adăugate de către membrii comunității. Dacă aveți îngrijorări sau dubii față de un material apărut pe site expediați-ne un mesaj la administrator@civic.md.

Administrația portalului va șterge orice material care instigă la ură sau violență.
Utilizaţi informaţia din acest site pe propriul risc!

Hostingul pentru portalul CIVIC.MD este oferit gratuit de compania Starnet

 starnetlogo

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola