Platforma Societății Civile pentru Politicile de Reintegrare a discutat într-o ședință ordinară ultimele evoluții la subiectul Transnistriei

Joi, 27 aprilie, în Sala de conferințe a Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS), a avut loc a treia Ședință a Platformei societății civile din RM pentru politicile de reintegrare.

Plaltforma reprezintă o inițiativă voluntară la care s-au asociat mai multe asociații publice, cetățeni activi și think tankuri din RM, care consideră că acțiunile și politicile Guvernului RM trebuie ținute sub o atentă supraveghere din partea societății civile. Participanții la această platformă consideră important ca deciziile strategice în politicile de reintegrare a raioanelor estice să se facă prin consultarea mediului academic, asigurându-ne că acțiunile guvernului central pe acest domeniu nevralgic corespund interesului național și principiilor democratice.

În cadrul Ședinței Platformei Societății Civile (#3), participanții au discutat recentele evoluții în politica de reintegrare, situația în zona de securitate, circulația cetățenilor Republcii Moldova, dar și efectele creării posturilor vamale comune moldo-ucrainene, beneficiile si riscurile eventuale legate de implementarea acestei politici

De asemenea, în cadrul ședinței s-a vorbit și despre exercițiile trupelor rusești împreună cu cele separatiste pentru parada militară de la Tiraspol din ziua de 9 mai, arborarea drapelului Rusiei pe instituțiile publice din stânga Nistrului, ca elemente contrare obiectivului de reintegrare a țării.

Vorbitorii au analizat piedicile create pentru circulația cetățenilor și businessului din regiune. Participanții au susținut că autoritățile transnistrene creează probleme artificiale securității sectorului energetic prin majorări bruște a  volumului de energie în rețelele electrice pentru a lăsa în întuneric Republica Moldova. Și această ședință a societății civile a avut loc în regim Chatham House, pe bază de invitații nominale, sub brandul deja cunoscut de ”Grup pentru Dialog Social”, lansat de IDIS Viitorul i organizațiile sale partener.

Menționăm că toate organizațiile interesate să participe în cadrul acestei Platforme pot contribui cu idei, studii, propuneri, recomandări, întrebări, informații relevante pentru tema abordată. Moderatorul Platformei menține legătura cu organizațiile interesate, facilitând comunicarea cu Biroul pentru Reintegrare și societatea civilă interesată.

Menționăm că acest proiect se desfășoară cu sprijinul BSTF (Black Sea Trust Fund). Pentru mai multe detalii ne puteți contacta la sediul IDIS, ori expediind un e-mail cu mențiunea ”platforma societății civile pentru reintegrare” la adresa: berbecaveaceslav@gmail.com, ori contactându-l pe Ofițerul de presă al IDIS Viitorul, Victor Ursu (tel.069017396 sau ursu.victoor@gmail.com).

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola