frule

Beneficiile învățării și practicării sistematice a jocului de șah în dezvoltarea copiilor

Șahul este considerat extrem de important pentru dezvoltarea tuturor laturilor – intelectuală, socială și psihologică a copilului – drept urmare, această categorie sportivă face parte din curricula școlară din peste 70 de țări, din toată lumea. Conform mai multor studii efectuate în ultimele decenii în numeroase state, șahul ajută la dezvoltarea personalității copiilor și tinerilor și determină o îmbunătățire reala a performanțelor școlare. Șahul are numeroase beneficii asupra copilului, care merită a fi enumerate.

1. Inteligență și răbdare - șahul ajută la o creștere a coeficientului de inteligență și la o mai bună gestionare a răbdării.

2. Gândirea concretă sau abstractă și creativitate - copiii sunt stimulați să gândească logic fiecare mișcare, să realizeze o strategie, să prevadă ce mișcări intenționează să facă adversarul. Au o disponibilitate mult mai mare de a rezolva probleme printr-o gândire independentă și creativitatea le este stimulată permanent.

3. Încredere în sine și atitudine pozitivă, de învingător - chiar și acei copii care se simt complexați din anumite motive, își pot recăpăta încrederea în ei, se vor aprecia mai mult, practicând acest sport.

4. Memoria - șahul ajută la îmbunătățirea memoriei celor mici. Stimulii vizuali ai tablei de șah și reținerea mișcărilor adversarilor, reprezintă acțiuni foarte bune pentru a exersa și stimula memoria.

5. Sociabilitate - practicarea șahului deschide posibilitatea de a cunoaște oameni noi, interesanți, având aceeași pasiune și în același timp, este un mijloc prin care copii pot legă noi prietenii.

6. Responsabilitate - prin șah, copiii devin mai responsabili. Sunt nevoiți să își asume singuri alegerile, mutările, strategiile și un eventual eșec.

7. Rezultate mai bune la școală - mulți părinți sunt încântați după ce își duc copilul la o școală de șah, deoarece constată că rezultatele la învățătura sunt mai bune și cel mic nu mai petrece foarte mult timp în față calculatorului, distrugându-și sănătatea și inhibîndu-și personalitatea, ci într-un mediu plăcut, lângă alți copii și tineri iubitori de șah.

Conform experților, cel mai bine ar fi ca un copil să învețe să joace șah cât mai devreme, deoarece, impactul asupra dezvoltării sale este mai mare și are puterea de a-și dezvolta inteligența, într-un ritm mai alert, față de un adult, de exemplu. Unii copii învață să joace șah încă de la patru ani, în timp ce alții la 7-8. Totul depinde de cât de ușor poate asimila regulile jocului și cât de pasionat este. Atât băieții cât și fețele sunt la fel de capabili să învețe și au aceleași șanse să devină foarte buni în șah.



Pro Bono Banner Placement

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola