Au fost desemnați câștigătorii celei de-a patra ediții Diamond Challenge Moldova
Sâmbătă, 28 ianuarie 2017, a avut loc finala competiției naționale „Diamond Challenge Moldova”, la care au fost desemnate echipele ce vor reprezenta R.Moldova în cadrul finalei celei mai mari competiții de antreprenoriat din lume dedicate liceenilor, ce va avea loc la Delaware, SUA.
Diamond Challenge este o competiție internațională de antreprenoriat, destinată elevilor cu spirit competitiv, ce au o idee de afacere și își doresc implementarea acesteia în practică. Pe parcursul a 3 luni de zile, echipele înregistrate în concurs sunt instruite gratuit în domeniul antreprenoriatului, beneficind de ajutor prin intermediul trainingurilor cu experți locali și internaționali, a lecțiilor și a curriculei on-line.
În cadrul finalei naționale, șase echipe au concurat la categoria Business Concept, iar alte șapte - la o categorie nouă de concurs - Social Venture (antreprenoriat social), pentru a obține premiul mare în valoare de $1000 și șansa de a reprezenta R. Moldova în cadrul finalei internaționale, la Youth Entrepreneurship Summit, ce va avea loc în luna aprilie, la Delaware, SUA.
Safe Yard și Candles for Moldova s-au adeverit a fi echipele ce au beneficiat de votul de încredere din partea juriului. Echipa Safe Yard, câștigătoare în categoria Business Concept, avându-i în componența sa pe următorii membri: Diana Ceaicovschi, Maria Kaciurovskaya, Victoria Pavalachi și Chiril Nikitin, și-a propus să transforme străzile din țară în locuri cu adevărat sigure, asigurându-le cu limitătoare de viteză de ultimă generație, acestea fiind menite să facă șoferii să reducă din viteză și să-i atenționeze asupra unui posibil accident rutier.
Cea de-a doua echipă finalistă, câștigătoare la categoria Social Venture - Candles for Moldova, a venit cu o idee inovativă de a produce lumânări care ar combate consecințele răspândirii mucegaiului. Dacă nu știați, echipa Candles for Moldova vă informează că 12% din populația Uniunii Europene suferă de astmă din cauza mucegai, o problemă care, cum după cum ne spun Eugeniu Cuznețov și Diana-Valeria Vacaru, ne amenință sănătatea multora. Pe lângă activitatea economică, echipa își propune să lanseze o campanie de informare despre efectele nocive ale acestuia, dar și o platformă online, unde toți cei interesați vor putea achiziționa lumânările care vin în lupta consecințelor efectului de mucegai.
Pe locul II s-au clasat echipele: Buk (Business Concept) și Care Connection (Social Venture), iar pe locul III: Scorpion (Business Concept) și IKnow (Social Venture) (mai multe despre ideile finaliste în articolul următor).
Finala Diamond Challenge Moldova a fost un spectacol al celor mai bune idei de afaceri, prezentate cu multă ingeniozitate și creativitate, în spiritul reality show-urilor americane de business, așa cum este renumitul show ‘Shark Tank’.
În pofida dimensiunilor modeste pe harta politică a lumii, Moldova are o reputație strălucită în cadrul marelor finale de la Delaware, SUA. Readucem aminte că în luna aprilie 2016, echipa Do it for Bunica, a câștigat premiul mare în Statele Unite ale Americii, la categoria impact social, aducând acasă un premiu în valoare de $10.000, bani pe care echipa intenționează să-i folosească pentru a crea o platformă web destinată migranților din R. Moldova, unde aceștia pot găsi și plăti online tineri/adolescenți localnici pentru a ajuta părinții lor în etate cu treburile gospodărești.
Pentru al patrulea an consecutiv, programul Diamond Challenge Moldova este implementat de către A.O. INVENTO cu susținerea financiară a University of Delaware – Horn Program in Entrepreneurship, a Secției Afaceri Publice a Ambasadei Statelor Unite în Republica Moldova, cu suportul a Dreamups Innovation Campus și a Corpului Păcii în Moldova.