frule

Discuții STOP FALS!: Sancțiunile pentru falsurile în media trebuie înăsprite considerabil

Asociația Presei Independente (API) a organizat o nouă şedinţă a Clubului de discuții „STOP FALS!” cu tema ”Falsurile informaționale: între încălcare și sancțiune”. La discuții au participat reprezentanți ai structurilor de reglementare și de autoreglementare mass-media, jurnalişti, consumatori de media, alte persoane interesate.

Participanții la discuții au analizat mai multe cazuri de falsuri media recente, propunând o serie de soluții, cum ar fi înăsprirea sancțiunilor, monitorizarea mai intensă a radiodifuzorilor de către Consiliul Coordonator al Audiovizualului. De asemenea, s-a discutat despre necesitatea unor reglementări minime a activităţii portalurilor online, astfel încât acestea să devină mai transparente și să-și asume politica editorială.

”Conform Dicţionarului Oxford, cel mai căutat cuvânt la nivel mondial în 2016 a fost ”post-truth” sau ”post-adevăr”, iar acest lucru este simptomatic în contextul evenimentelor din anul trecut, cum ar fi ieșirea Marii Britanii din UE, alegerile din SUA, dar și în cazul Republicii Moldova. Cercetătorii au constatat o creștere de două mii de ori a căutării acestui cuvânt și asta pentru că în toată lumea are loc un fel de transformare a adevărului în alte forme de redare a realităţii. Acum, ceea ce unii prezintă ca adevăr este mai mult o interpretare a faptelor bazată pe emoție, iar asta afectează direct şi breasla jurnalistică. Situația din țara noastră este cu atât mai interesantă cu cât suntem cuprinși între Est și Vest, cu toate consecințele de rigoare, inclusiv în ceea ce priveşte tendinţele de manipulare a populaţiei prin intermediul mass-mediei”, a precizat Petru Macovei, directorul executiv al API.

Dinu Ciocan, președintele Consiliului Coordonator al Audiovizualului, a menționat că pe parcursul anului trecut, CCA a monitorizat 15 posturi TV la care s-au atestat 125 derogări de la principiul reflectării obiective și echidistante. Pe aceste derogări au fost aplicate peste 30 de sancțiuni sub formă de amenzi sau suspendare a dreptului de difuzare a publicității comerciale. Amenda maximă la moment este de 5400 lei. ”Atâta timp cât va persista interesul, vor exista și falsuri. Difuzarea falsurilor, în special în campania electorală, trebuie sancționată conform gravității. Nu ne putem juca cu avertizări publice sau sancțiuni de 1800 de lei în contextul în care prețul pentru un minut de publicitate este de mii de euro. Sancțiunile trebuie să fie mai mari. Trebuie stabilită foarte exact suma amenzii și perioada în care aceasta trebuie să fie achitată. Dacă jurnaliștii ar respecta Codul de conduită al radiodifuzorilor, nu am fi discutat azi despre falsuri. Din păcate, nu putem aplica sancţiuni pentru încălcarea acestui Cod”, a spus D. Ciocan.

”Fenomenul informaţiilor care nu respectă rigorile unei știri este întâlnit acum în toată lumea. Trebuie să gândim o definiție pentru o știre corectă şi obiectivă şi, corespunzător, pentru ştirea falsă, ca să avem reper pentru analiză. Bineînţeles că pentru falsuri media trebuie să fie aplicate sancțiuni mai mari”, a spus Sorina Ștefârță, directoarea Școlii de Studii Avansate în Jurnalism. ”Vorbim mult despre falsurile difuzate de posturile de televiziune din străinătate, dar le avem şi pe ale noastre care transmit multe informaţii eronate şi chiar false. Ca să rezolvăm problema este necesar să întreprindem mai multe acțiuni simultan”, a completat Alina Țurcanu, membră a Consiliului de Presă.

Participanţii la discuţii s-au referit şi la măsurile care ar trebui întreprinse pentru a dezvolta în R. Moldova o piaţă media sănătoasă care ar informa cetăţeni, nu i-ar dezinforma. Dumitru Țîra, directorul Realitatea TV, consideră că ”ceea ce avem azi pe piața media este o concurență neloială din partea celor care retransmit produs străin față de televiziunile locale cu produs autohton. Noi nu vom avea audiovizual autohton atâta timp cât nu vom avea un Cod al audiovizualului bun care ar crea condiţii egale pentru toţi radiodifuzorii. Totodată, instituțiile media ar trebui să-și declare public şi să-și asume politica editorială”.

”Pentru a descuraja difuzarea informaţiilor false şi tendenţioase, ar trebui să depunem eforturi de ambele părți: și instituţiile publice, şi societatea civilă împreună cu jurnaliştii oneşti. Chiar și în condițiile legislației actuale, CCA poate şi trebuie să influențeze mai mult comportamentul editorial al radiodifuzorilor: monitorizările ar trebui să fie mai frecvente, iar sancțiunile pentru derogări aplicate mai des. Totodată, și comunitatea jurnalistică, prin Consiliul de Presă, ar trebui să impună niște standarde de calitate, astfel încât falsurile informaționale să fie din start identificate, dezmințite și descurajate. Desigur, trebuie să lucrăm în continuare cu oamenii pentru ca ei să aibă mai multe abilități să deosebească un produs informaţional bun de unul contrafăcut”, a conchis Petru Macovei.

Întreaga discuție poate fi urmărită aici.

Evenimentul a fost organizat în cadrul Campaniei media împotriva informaţiei false şi tendenţioase STOP FALS!, desfăşurată de Asociaţia Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Asociația Telejurnaliștilor Independenți din Moldova (ATVJI).

Pentru detalii, contactați-o pe Diana Lungu, coordonatoare comunicare API, la numărul de telefon 0 22 210602 sau la adresa de e-mail diana.lungu@api.md.



Pro Bono Banner Placement

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola