Plafonarea taxelor, îngloadă autoritățile locale
Plafonarea taxelor este contraproductivă și ilegală în condițiile în care acest lucru afectează businessul mic și mijlociu în timp ce avantajează companiile cu o cifră de afacere mare, potrivit opiniei exprimate de Viorel Furdui, directorul CALM și expertul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță în cadrul emisiunii ”60 de minute de realism economic”.
”În Republica Moldova, lipsește o viziune și o concepție clară privind dezvoltarea economică locală. Strategiile și planurile de dezvoltare sunt rupte de realitate. Guvernările în loc să găsească soluții pentru a implica autoritățile locale în toate procesele de dezvoltare economică a țării, se ocupă cu lobarea intereselor grupurilor înguste. Este și cazul plafonării taxelor locale. Avem un sistem centralizat din toate punctele de vedere: politic, administrativ, financiar și economic. Administrația locală este extrem de limitată în posibilități de a influența situația. De aici și monopolurile, ineficiența și birocrația de la centru. La nivel local, giganții care prestează servicii nu plătesc taxe locale. Este vorba de agenții economici mari care nu plătesc taxe locale (instituții financiare, Moldtelecom, Poșta). În același timp micii antreprenori sunt impuși să achite taxele respective”, a explicat Viorel Furdui.
Veaceslav Ioniță e de părere că atunci când vorbim de o dezvoltare la nivel local, cea mai mare problemă este costul infrastructurii. În prezent o companie ca să racordeze la utilități trebuie să achite cam 10-20% din costul total al proiectului. La nivel local nu există capacități financiare. Dacă avem o viziune de dezvoltare locală trebuie să ne axăm pe capacitatea financiară a autorităților publice locale, capacitatea de administrare fiscală și capacitatea organizațională. E necesar de creat o suficiență de capital la nivel local fără dependența de autoritățile centrale.
Emisiunea poate fi vizualizată aici.
Pentru alte detalii, vă rugăm să contactaţi responsabilul pe presă, Victor URSU la următoarea adresă: ursu.victoor@gmail.com sau la numărul de telefon 069017396.