Cel mai problematic aspect in asigurarea libertatii intrunirilor tine de interventia politiei

Cel mai problematic aspect in asigurarea libertatii intrunirilor tine de interventia politieiCel mai problematic aspect in asigurarea libertatii intrunirilor tine de interventia excesiva a politiei. Aceasta este concluzia Studiului comparativ privind respectarea dreptului la libertatea intrunirilor in Moldova in anii 2007-2008, lansat marti, 27 ianuarie, la Agentia de presa Info-Prim Neo.

Studiu, realizat de catre Asociatia „Promo-LEX", Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului (CreDO) si Centrul „Acces-info", prezinta o analiza comparativa a noii Legi privind intrunirile si a celei abrogate. Studiul contine, de asemenea, descrierea unor cazuri de incalcare a libertatii de intrunire.

 

Dupa noua luni de cand este implementata noua Lege privind intrunirile, societatea civila concluzioneaza ca autoritatile publice locale si instantele judecatoresti, in principiu, respecta legea. Cele mai multe incalcari sunt produse de catre politie. „În 2008 nu s-au depistat cazuri de incalcare in masa a libertatii intrunirilor ca urmare a actiunilor primariilor, desi au fost sesizate cateva nereguli. Si instantele de judecata in principiu respecta legea, desi au fost inregistrate cateva decizii neintemeiate in baza legii sau interpretari eronate", a declarat Alexandru Postica, director executiv al Asociatiei „Promo-LEX".

Potrivit lui, cele mai multe probleme se refera la disputarea locului de desfasurare a intrunirilor, limitarea libertatii de exprimare in cadrul intrunirilor, neasigurarea ordinii publice si a securitatii participantilor la intrunire, impiedicarea folosirii echipamentului tehnic si luarii imaginilor. Un alt factor negativ sunt costurile sociale determinate de procedurile judiciare ce decurg din actiunile politiei.

Sergiu Ostaf, director CreDO, a mentionat ca dreptul la libera intrunire nu mai figureaza deja ca una din prioritatile Comisiei Europene in ceea ce priveste oferirea asistentei tehnice pentru R. Moldova din partea UE. „Aceasta demonstreaza ca Moldova inregistreaza anumite progrese la acest capitol. Totodata, CE noteaza ca aceste imbunatatiri nu sunt suficient de stabile. Deci, exista intotdeauna riscuri pentru destabilizare", a subliniat Sergiu Ostaf.

Directorul CreDO sustine ca, pentru a consolida progesele atinse in respectarea legii, este important ca societatea civila sa ia atitudine de fiecare data cand au loc incalcari ale legii. Un alt aspect important tine de cooperarea cu autoritatile publice. Curtea Suprema de Justitie ar putea printr-o hotarare sa ofere explicatii cum ar trebui sa fie interpretata legea atunci cand exista anumite neclaritati.

Un avantaj al acestui studiu este ca el poate fi folosit de catre Procuratura Generala, pentru a observa devierile din partea politiei privind respectarea legii. „Aici sunt oferite suficiente argumente pentru a incepe anumite investigatii pe marginea cazurilor cand politia a deviat la aplicarea legii de la practica internationala. Studiul
ofera un suport argumentativ si Ministerului Afacerilor Interne pentru a desfasura actiuni de investigatie a comportamentului colaboratorilor sai in asigurarea libertatii intrunirilor", a spus Ostaf.

Directorul executiv al Amnesty International Moldova, Evghenii Golosceapov, este de parere ca, pentru a consolida libertatea intrunirilor in Moldova, este nevoie de vointa politica din partea conducerii autoritatilor publice si, in primul rand, a politiei; de atragerea la raspundere a politistilor care au comis incalcari si de defasurarea unor cursuri de specializare pentru politistii care vor activa in acest domeniu.

Studiul a fost realizat in cadrul unui proiect finantat de Fundatia Soros-Moldova. În cadrul aceluiasi proiect au fost instruiti peste 100 de judecatori si procurori. De asemenea, au fost instruiti si reprezentanti ai administratiilor publice locale. 

  alexandru postica enumera problemele in desfasurarea intrunirilor.mp3 (200 KB)

 

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola