STOP FALS! Manipulare informațională în alegeri: legitimarea falsurilor

La 4 și 5 noiembrie 2016 mai multe portaluri (Argumentul.info, Bloknot-moldova.md, Kp.md) și chiar unele posturi de televiziune (Prime, Accent TV) au transmis știri în care anunțau, făcând trimitere la un video apărut pe Internet, că „diaspora siriană face apel către cetățenii Republicii Moldova să o voteze pe Sandu”/„Сирийская диаспора призывает граждан РМ проголосовать за Санду (ВИДЕО)”. Aceste știri au fost bazate pe falsuri și au fost publicate cu toate că la momentul apariției lor existau cel puțin două dezmințiri oficiale ale Maiei Sandu și o declarație a unui europarlamentar din România care confirmau că aceste afirmații sunt mincinoase.

A doua zi după ce a difuzat, la jurnalul de știri de la ora 21.00, știrea bazată pe o informație falsă despre migranții sirieni care ar susține-o pe Maia Sandu la alegeri, postul Prime TV a scos informația de pe site. Acest fapt a coincis cu apariția mai multor articole critice referitoare la imaginile video pe care se baza știrea. Vom analiza subiectul difuzat de Accent TV, post care îl susține pe candidatul Igor Dodon. În text și în imaginile video preluate de pe youtube au fost prezentați trei tineri sirieni, studenți la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie “Nicolae Testemiţanu”, care au fost întrebați ce părere au despre ideea ca Moldova să primească refugiați sirieni.

1. Întrebările puse de jurnalist nu se aud, ci sunt scrise pe ecran. Faptul că ele au fost ascunse de urechile ascultătorilor poate însemna că tinerii au fost puși să răspundă la alte întrebări, nu la cele apărute pe ecran (unele, cu greșeli), iar răspunsurile au fost montate astfel încât să se obțină sensul dorit de realizator. Intervenția, prin montaj, în conținutul imaginilor video poate schimba/denatura total sensul celor relatate.

2. Titlul „Diaspora siriană face apel către cetățenii Republicii Moldova să voteze pentru Sandu” reprezintă o generalizare care transmite o informație falsă. Trei etnici sirieni, care și-au expus opinia atunci când au fost întrebați (și nu au sonorizat un apel sau o declarație comună a reprezentanților comunității siriene din Moldova) NU pot fi considerați diasporă. De asemenea, faptul că acești tineri au fost găsiți de către cineva, filmați, aranjați în fața camerei, puși să vorbească în lavalieră (microfon minuscul prins de haină) vorbește despre faptul că „apelul” lor către moldoveni nu a fost o acțiune spontană, ci una regizată.

3. Sirienii au fost puși să comenteze o informație falsă, iar răspunsurile lor au devenit știre și astfel un fals a căpătat statut de adevăr. Faptul că Maia Sandu s-ar fi înțeles cu Angela Merkel să primească 30 de mii de migranți sirieni în Moldova dacă va deveni președinte - afirmație tirajată de unele portaluri (Actualitati.md, Noi.md, Kp.md ș.a.) fără trimitere la surse concrete - a fost dezmințit de însăși candidata încă la 27 octombrie, adică înainte de primul tur al alegerilor. „Este fals că aș fi promis cuiva să aduc migranți sirieni în Republica Moldova. Este o minciună”, a declarat Maia Sandu la un brieffing susținut în fața jurnaliștilor. Ea a dezmințit această informație și în cadrul dezbaterii televizate din 3 noiembrie de la PRO TV. De asemenea, la 2 noiembrie, eurodeputatul român Siegfried Mureșan, a declarat pentru Unimedia că problema primirii refugiaților nu este și nu poate fi discutată nicăieri în cadrul structurilor Uniunii Europene, deoarece Republica Moldova nu este țară membră a Uniunii Europene: „Nu a relocat și nu va reloca nimeni din Uniunea Europeană refugiați în afara Uniunii Europene. Republica Moldova este în afara Uniunii Europene. Nu a cerut nimeni și nu va cere nimeni, și o spun foarte apăsat, Republicii Moldova să accepte refugiați sirieni. Zero refugiați sirieni până acum și zero refugiați sirieni și în continuare pentru Republica Moldova”.

Site-ul Bloknot-moldova.md, care, la fel, și-a construit știrea pe video-ul preluat de pe youtube.com, a ajuns și mai departe cu falsurile, afirmând: „Maia Sandu și-a asigurat susținerea de necombătut a Angelei Merkel, a funcționarilor europeni și principalul - a diasporei siriene din Republica Moldova. După ce Sandu a promis că va primi, în cazul victoriei sale la alegerile prezidențiale, 30 de mii de refugiați din Siria - ea a primit nu doar ajutor financiar pentru crearea și menținerea partidului său, dar și „electoratul său” stabil, compus din sirieni recunoscători!”/„Майя Санду заручилась непробиваемой поддержкой Ангелы Меркель, европейских чиновников, а главное - поддержкой сирийской диаспоры живущей в Молдове. После того, как Санду пообещала принять в случае победы на выборах президента - 30 000 беженцев из Сирии - она получила не только финансовую помощь для создания и поддержания своей партии, но и стабильный "свой электорат" состоящий из благодарных сирийцев!

În acest caz, „promisiunea” este prezentată drept certitudine, fără trimitere la vreo sursă. Afirmațiile referitoare la finanțarea formațiunii conduse de Maia Sandu sunt acuzații grave, întrucât finanțarea din exterior a partidelor din Republica Moldova este interzisă și poate servi drept temei pentru excluderea din campania electorală, de aceea o astfel de afirmație necesita argumente sau confirmări. Însă nici acest site, nici alte instituții media care au publicat astfel de afirmații nu au prezentat vreo dovadă, fapt care confirmă intenția lor de a manipula opinia publică.

În concluzie, mediile care au scris în diferite moduri despre așa-zisa disponibilitate a Maiei Sandu de a primi migranți, au tirajat cu bună știință o informație falsă, miza fiind „frica” moldovenilor - alimentată și de posturile rusești retransmise la noi, despre presupusele daune provocate de migranți în țările europene, în special în Germania - de un eventual val de imigranți. Astfel, scopul acestor știri a fost să-i convingă pe moldovenii care au o opinie negativă față de migranți să nu o voteze pe Maia Sandu.

Viorica Zaharia

Articolul a fost realizat în cadrul Campaniei media împotriva informaţiei false şi tendenţioase – STOP FALS!, desfăşurată de Asociaţia Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Asociația VIP a Telejurnaliștilor Independenți din Moldova (ATVJI).

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola