Tineri deputați din Republica Moldova în Parlamentul Tinerilor de la București
Democrația secolului XXI este din ce în ce mai mult un postulat al societății, mai ales - o cerere tacită a țărilor care au cunoscut istoric regimuri totalitare. Cât de multă cunoaștere și asumare a reprezentativității presupune aceasta este o paradigmă de unde pot izvorî nemulțumiri, așa cum abuzul de putere, corupția și despotismul sunt motivele cheie ale dizgrațierii oricărei forme de putere. Generația care vine să stabilească accentele nu mai este o generație a viitorului, ci una a prezentului. Tinerii sunt implicați, conștienți și ambițioși, așa cum ne-a demonstrat recent Parlamentul Tinerilor de la București, în cadrul căruia au participat și 15 tineri din Republica Moldova.
Proiectul, aflându-se deja la cea de-a VII-a ediție, s-a desfășurat în perioada 6-8 noiembrie și a fost organizat de către Asociația Pro Democrația, cu sprijinul Fundației Hanns Seidel în România și Republica Moldova. Esența acestuia s-a rezumat la simularea procesului legislativ din cadrul Camerei Deputaților din Parlamentul României, timp de 3 zile, perioadă în care cei peste 130 de tineri participanți au devenit parlamentari cu mandat.
Așa cum un produs bun necesită timp și multă transpirație, procesul de legiferare a fost unul la fel de asiduu pentru tineri. Aceștia au făcut parte din una dintre cele 4 comisii parlamentare, având drept domeniu fie agricultura, drepturile omului, politica externă sau munca și protecția socială. În prima zi, imediat după deschiderea oficială din plenul Parlamentului, deputații s-au întrunit în fracțiunile parlamentare din care făceau parte (distribuția fiind aleatorie). La această etapă s-au discutat toate proiectele legislative, hotărându-se poziția politică față de fiecare proiect în parte, având în vedere și amendamentele propuse de către fracțiuni.
Pornind de la procesul de aplicare la Parlamentul Tinerilor, fiecare participant a venit cu o anumită inițiativă legislativă. Astfel, au fost supuse dezbaterilor în plen, după ce au parcurs grupurile parlamentare și comisiile de specialitate, 22 de proiecte legislative ce au venit să soluționeze probleme reale și lacune de drept. Evident, fiecare lege a fost ”digerată” feroce până la cele mai tehnice detalii de redactare și aplicare. Inițiativele au fost de o anumită rezonanță socială, așa cum acestea își propuneau egalitatea de șanse între femei și bărbați, combaterea șomajului în rândul tinerilor, buna administrare a problemelor cu privire la refugiați, îmbunătățirea sistemului unitar de pensii publice ș.a. Astfel, reieșind din impactul proiectelor de lege, cât și din structura și conținutul acestora, s-a urmărit respectarea primordială a constituționalității, dar și a principiilor internaționale de drept.
Cei 15 tineri din Republica Moldova au participat în premieră la un astfel de exercițiu, mărturisind ulterior semnificația majoră pentru ei. Aceștia sunt tineri care au împlinit 18 ani, dintre care - liceeni, participanți la Școala Tînărului Lider din raionul Dubăsari și studenți ai Facultății Drept, membri ai CNA Studențesc. Pe lângă buna pregătire din domeniul juridic, aceștia au menționat necesitatea posedării unor cunoștințe generale, catalizate de libera exprimare a opiniei și capacitatea de a-ți susține argumentele. Astfel, pe lângă responsabilitatea asumată în calitate de parlamentar, mulți dintre tineri au conștientizat complexitatea procesului de legiferare pe fundalul unei diferențe de opinie și apartenență politică. Tot aici , pentru câțiva dintre tineri, acest proiect a servit drept o răscruce în planuri de viitor, reușind fie să se regăsească sau nu în politică. Cu siguranță, experiența în calitate de deputat i-a marcat pe mulți și i-a încurajat să promoveze organizarea unui astfel de Parlament și la Chișinău.
Conform declarațiilor reprezentanței Fundației Hanns Seidel în Republica Moldova, toate eforturile sunt îndreptate spre realizarea acestuia și la Chișinău, așa cum misiunea organizației este de a consolida dezvoltarea socială și democratică a țării, mai ales în rândul tinerilor.
Ana Indoitu
pentru Fundaţia Hanns Seidel în Moldova