frule

Campania de educaţie civică înainte de alegerile locale pentru grupurile specifice de alegători

La 30 iulie Centrul CONTACT a finalizat activitățile proiectului „Votăm activ! Votăm conștient!” în cadrul unei conferințe de totalizare în incinta hotelului Jolly Alon. Astfel, 37 de coordonatori locali, primari, beneficiari experți facilitatori ai Centrului CONTACT au făcut totalurile activităților și au discutat despre impactul asupra proiectului asupra grupurilor specifice de alegători: femeile din mediul rural și persoanele cu dizabilități.

Proiectul „Votăm activ”, „Votăm conștient” a avut scopul de a spori  nivelul de informare și educație civică pentru grupuri specifice de alegători din 12 localități din zona de centru a Republicii Moldova în contextul alegerilor locale generale din anul 2015. Proiectul s-a desfășurat în perioada 25 mai 2015 – 30 iulie 2015 în localitățile Ruseştii Noi, Rezeni, r. Ialoveni; Ivancea, Peresecina, r. Orhei; Mingir, Cărpineni, Sărata Galbenă, Ciuciuleni, r. Hînceşti; Pîrliţa, Măcăreşti, Sculeni, r. Ungheni; Cioreşti, r. Nisporeni.

Primul grup de activități a cuprins pregătirea și desfășurarea a 12 şezători tematice (câte una în fiecare localitate) pentru femeile cu drept de vot și discutarea platformelor electorale  din perspectiva drepturilor și intereselor femeilor. Mai exact a fost vorba despre 12 șezători cu 358 de participanți: 341 femei, 5 bărbați și 12 concurenți electorali.

Cel de-al doilea grup de activități a vizat organizarea a 36 de  întâlniri  la locul de trai cu persoanele cu dezabilități  fizice și mentale. S-au organizat 36 întâlniri cu participarea a 533 de oameni: 337 femei, 196 bărbați.

În cadrul acestor activități, oamenii au înaintat o serie de propuneri, sugestii, doleanţe, cerinţe, etc. care ar trebui să se regăsească în programul de guvernare al candidaților la funcția de primar pentru următorul mandat. 
La fiecare din acest întruniri au fost invitaţi şi au participat majoritatea candidaţilor la funcţia de primar sau consilieri local sau raionali care au luat act de doleanţele alegătorilor. Totodată astăzi lista completă cu solicitări a fost transmisă tuturor concurenţilor electorali pentru a fi incluse în programul lor de guvernare locală.

Iar în final, s-a desfășurat campania ”Door to door”. Astfel, voluntarii localităților au interacționat cu 180 de participanți: 113 femei, 67 bărbați. Au fost vizitate 9992 gospodării vizitate, distribuite 19 700 materiale distribuite.

Voluntarii au distribuit materiale informaționale editate în cadrul proiectului „Votăm activ! Votăm conștient”, pentru grupurilor specifice de alegători. Informațiile au avut tendința de a stimula participarea la vot.

În cadrul conferinței finale, primarul satului Ivancea, Orhei,  Oleg Gașper a menționat că acest proiect s-a dovedit a fi unul util și a încurajat comunicarea între cetățeni și APL, menționând o mare parte dintre solicitările oamenilor se regăsesc în programul său electoral.

Totodată, Iacob Pântea primarul satului Măcărești Ungheni a menționat că modalitatea inedită a experților facilitatori ai Centrului CONTACT de ai motiva pe oameni să-și exprime doleanțele va fi continuată și în cursul mandatului său.

De asemenea, Ștefan Vlas primarul satului Sărata Galbenă a spus că proiectul a încurajat deopotrivă femeile și persoanele cu dizabilități, două grupuri sensibile care au un cuvânt important de spus în ce privește dezvoltarea comunității.

În același timp, managerul de proiect al PNUD, Victoria Ignat s-a arătat mulțumită de rezultatele acestui proiect implementat de Centrul CONTACT, declarând că activitățile și-au demonstrat viabilitatea au deteminat grupurile specifice de alegători să se implice în procesul electoral.

Precizăm, că acest proiect a fost realizat de către Centrul CONTACT, cu susținerea Programului „Femeile în Politică”, implementat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu Fundația Est-Europeană și Centrul ”Parteneriat pentru Dezvoltare”, finanțat de Guvernul Suediei.

Persoane de contact: Vasile Cioaric sau Liliana Porumb, tel: 22/233947.



Pro Bono Banner Placement

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola