Prevenirea violenței prin educare, implicare și sensibilizare – o temă de interes public pe agenda Clubului de Presă al CJI

Despre violența în familie și consecințele acestui fenomen, despre prevederile cadrului legislativ și relația dintre victimă și agresor s-a discutat în cadrul ședinței, din 14 mai, a Clubului de Presă. Evenimentul a fost organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) în parteneriat cu Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei și cu suportul financiar al UNFPA Moldova.

Remarcând un număr mai mare de cazuri înregistrate de violență în familie, Lilia Pascal, reprezentanta Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei și Diana Ioniță, juristă la Centrul de Drept al Femeilor, văd în aceasta o tendință pozitivă, care confirmă că femeile nu acceptă să fie blamate ca înainte, dar sunt mai informate și știu unde să se adreseze atunci când li se încalcă drepturile.

Printre victimele violenței în familie se atestă atât femei, cât și bărbați, iar datele statistice prezentate de Vladimir Cazacov, de la Inspectoratul General de Poliție, arată că în 2014, din totalul de cazuri înregistrate, 285 de victime au fost bărbați, iar peste 2000 – femei. În context, V. Cazacov a accentuat obligația polițistului de a se autosesiza și de a reacționa la cazurile de violență declarate nu doar de victimă, dar și de rude, vecini sau alte persoane. În cazul neglijării acestei obligații, care poate avea consecințe grave pentru victimă, polițistul e pasibil de pedeapsă de ordin administrativ sau chiar penal.

Actualmente, la Drochia funcționează singurul în republică Centru de Asistență și Consiliere pentru Agresorii Familiali, creat de organizația neguvernamentală Artemida. Agresorii familiali sunt implicați în programe de recuperare, obligați de cele mai multe ori prin instanța de judecată. Ion Albu, reprezentant al Artemida, a relatat că, de obicei, aceștia vin la Centru cu o atitudine neprietenoasă, apoi parcurg un program de reabilitare timp de 4-6 luni, participă la ședințe de grup și individuale, iar prin exerciții și discuții sunt puși în situația victimei. La finalul programului de reabilitare, ei sunt evaluați prin discuții, testare psihologică, dar și după modul în care au frecventat cursurile.

Ian McFarlane, reprezentantul UNFPA în Moldova, a menționat că fenomenul violenței în familie este răspândit în întreaga lume, iar Moldova a reușit până în prezent să întreprindă multe lucruri pentru a-l preveni și a-l combate. În opinia sa, este foarte important ca țara noastră să preia practicile pozitive din experiența internațională.

Vorbind despre consecințele fenomenului violenței în familie, care duce la probleme de sănătate, psihologice și la influența negativă asupra copiilor, invitații Clubului de Presă au ajuns la concluzia că prevenirea este una din soluțiile corecte pentru această problemă. În opinia lor, întreaga societate poate contribui la prevenirea violenței prin educare, implicare și sensibilizare la problemele unor persoane, care au nevoie de ajutor.

Evenimentul a fost organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent în parteneriat cu Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei și cu suportul financiar al UNFPA Moldova.

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola