Despre informare şi manipulare-lecție mediatică la Florești
Peste 50 de tineri de la Liceul Teoretic „Ion Creangă” din orașul Florești au participat, vineri, 30 ianuarie, la o lecție de educație mediatică, organizată de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI).
Moderatoarea evenimentului, Diana Railean, jurnalistă la postul de Radio Europa Liberă, a discutat cu elevii despre funcția de informare a mass-media, dar și despre riscul manipulării la care se expune publicul atunci când citește știri, ascultă sau vizionează reportaje.
Jurnalista a explicat pe înţelesul tinerilor ce înseamnă regula celor două surse independente și separarea faptelor de opinii, care fac diferenţa dintre un material de presă obiectiv şi unul manipulator. Pentru a evita manipularea, jurnalista le-a recomandat elevilor să se informeze corect, citind și consultând mai multe surse. ”Dacă însă jurnalistul se dă cu părerea într-o știre, atunci aveți tot dreptul să puneți la îndoială informația prezentată”, a mai specificat D. Railean.
În opinia participanților, întâlnirea a fost interesantă şi cu atât mai prețioasă, cu cât i-a învăţat să discearnă şi să verifice informaţia din diferite surse, întrucât nu tot ce apare în mass-media este credibil.
”Astfel de lecții sunt foarte necesare, deoarece elevii sunt încurajați să se informeze corect și să-și facă propria imagine despre evenimentele ce au loc în țară și peste hotare. Avem nevoie de asemenea lecţii de educație mediatică pentru a forma o societate cu spirit civic bine dezvoltat”, a menţionat Cristian Constanda, elev în clasa a XI-a.
Iar Veronica Deșcan, elevă în clasa a XII-a, a adăugat: ”O persoană informată este o persoană înarmată, prefer să mă informez și să fiu în siguranță fără a fi influențată”.
Precizăm că, peste 400 de elevi au participat la lecțiile de educație mediatică organizate de CJI în școli și licee din diferite localități ale R. Moldova.
Evenimentul s-a desfășurat în cadrul proiectului "Promovarea educației mediatice în rândurile cetățenilor" ("Promoting media literacy among Moldovan citizens"), implementat de CJI, în perioada martie 2014 – aprilie 2015, cu susţinerea financiară a Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Moldova.