Doua maluri prinse-n hora la Comrat
Acest proiect este realizat cu asistenţa Programului
“Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”
finanţat de Uniunea Europeană,
co-finanţat şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare
”Două maluri prinse-n Horă” la Comrat
Pe 24 ianuarie 2015 s-a desfăşurat cel de-al patrulea concert din cadrul proiectului “Două maluri prinse-n Horă”, finanţat de Uniunea Europeană şi PNUD în cadrul Programului “Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”. Evenimentul s-a produs în oraşul Comrat, pe scena Casei de Cultură, unde au evoluat trei ansambluri de dansuri populare: ”Veselia” din Chişinău, ”Duz Ava” din Comrat şi ”Rodoliubie” din Taraclia. Programul spectacolului a fost unul variat: „Pentru prima dată în cadrul proiectului s-au contopit pe aceeaşi scenă tradiţiile moldoveneşti, găgăuze, bulgăreşti şi ruseşti”, - a opinat coordonatorul proiectului Gheorghe Caraseni. De altfel, dumnealui ne-a mai mărturisit că mereu a visat să aducă ”Veselia” în „oraşul de vis al copilăriei sale”, fiind de baştină din părţile Găgăuziei.
Locuitorii oraşului Comrat sunt obişnuiţi cu evenimente culturale. Cu toate acestea, concertul dat le-a adus emoţii şi o atmosferă deosebită prin prezenţa artiştilor de vârste diferite şi prin varietatea de dansuri, - au mărturisit spectatorii. De altfel, pentru prima dată în proiect Ansamblul „Veselia” a prezentat dansul „Baba şi Moșul”, cu care a uimit şi publicul din România la concursul „Românii au Talent”. Remarcabilă a fost şi susţinerea reciprocă a dansatorilor. Fiecaree evoluare era apreciată prin aplauze nu numai din sala Casei din Cultură, ci şi din culise: „Chiar am privit cu plăcere şi interes anumite dansuri ale colectivelor din Găgăuzia și Taraclia. Am observat anumite tehnici şi interpretări interesante la unele dansuri, pe care le avem şi noi în repertoriu”, – a relatat Galina Portnîh (55 ani, dansatoare în grupul de seniori a ”Veseliei”).
Sala de concert a fost plină şi variată ca naţionalitate, dar toţi au venit şi au plecat cu acelaşi gând - că prin cultură putem să fim mai buni, mai toleranţi, mai uniţi: „M-a atras însăşi denumirea spectacolului – „Două maluri prinse-n Horă”. La noi e perioada alegerilor şi toată lumea este agitată, incertă, iar acest eveniment a venit ca un îndemn oportun de a ne uni eforturile, de a fi oameni, indiferent de statut, cultură şi provocările vieţii”, - a menţionat una din spectatoare, vorbitoare de română.
„În sfârşit în Republica Moldova se promovează real prietenia între naţionalităţi prin această artă excepţională cum este dansul. Aşteptările faţă de spectacol au fost mai mult decât satisfăcute. Suntem într-o formidabilă dispoziţie”, - a mulţumim un băştinaş al Comratului, vorbitor de rusă.
În urma sondajului de opinie am colectat doar impresii pozitive despre eveniment. Printre cele mai frecvente cuvinte au fost „impresionant”, „foarte plăcut”, „excepţional”, „minunat”, energia cărora s-a răspândit printre dansatorii tuturor colectivelor.
Reamintim că, până la moment, concerte au avut loc în satul Speia, de pe malul stâng al Nistrului, oraşele Soroca şi Comrat de pe malul drept al râului. Programul pentru toate concerte, incluse în proiect, a fost pregătit în comun, printr-un transfer de experienţă de la colectivul artistic din Chişinău către cel din Tiraspol de la Casa de copii orfani şi rămaşi fără grijă părintească. Aceştia din urmă, organizează un turneu prin instituţiile de învăţământ din stânga Nistrului şi le crează câteva clipe de bucurie semenilor săi. “În acest fel, îi motivăm să continuie să promoveze idea de consolidare a societăţii şi le oferim o posibilitate de a se încrede în forţele proprii”, - ne-a informat Nadia Parasca, asistent de proiect.
De asemenea, în cadrul proiectului au fost confecţionate costume de dans de către meşterii populari, orchestrate şi înregistrate piesele muzicale, în special pentru acest proiect, dar şi pentru continuitatea lui.
Următorul eveniment cultural se va desfăşura în oraşul Chişinău, în luna februarie 2015. Acţiunile sunt parte a proiectului ”Două Maluri Prinse-n Horă” şi se desfăşoară cu suportul financiar al Uniunii Europene şi PNUD în cadrul Programului ”Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”. Scopul proiectului este apropierea comunităţilor de pe amblele maluri ale Nistrului şi consolidarea încrederii reciproce prin intermediul propagării valorilor şi tradiţiilor culturale strămoşeşti, a dansului şi cântecului popular autohton, inclusiv al minorităţilor etnice care convieţuiesc în Moldova (găgăuzi, bulgari, ruşi, ucraineni, romi, beloruşi).
Persoana de contact:
Dragostina Vicol
Consultant PR Ansamblul ”Veselia”
tel: +(373) 69 260 592