O şansă pentru tinerii cu dizabilităţi de pe ambele maluri ale Nistrului
Comunicat de presă
O şansă pentru tinerii cu dizabilităţi de pe ambele maluri ale Nistrului
Chişinău, 12 noiembrie 2014 ----- 40 de tineri cu dizabilități de pe ambele maluri ale Nistrului au beneficiat de sesiuni de instruire în domeniul drepturilor omului şi de asistenţă juridică şi socială pentru a se integra în societate. 7 din aceşti tineri au reuşit să-şi găsească un loc de muncă graţie unui proiect finanţat de Uniunea Europeană şi PNUD prin Programul „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”.
Pe parcursul unui an, în cadrul acestui proiect, Asociaţia Copiilor Surzi din Chişinău şi Centrul de Reabilitare şi Consiliere pentru Copii şi Tineri cu Dizabilităţi Mentale şi Fizice de Dezvoltare ”OSORȚ” din Tiraspol au organizat mai multe cursuri de instruire, seminare, școli de vară pentru tinerii cu nevoi speciale, atât la Chişinău, cât şi în Tiraspol, în vederea incluziunii lor sociale, în special din punct de vedere profesional. De asemenea, cele două organizaţii neguvernamentale au asigurat pentru 40 de tineri cu nevoi speciale consiliere juridică şi traducerea mimico-gestuală, au elaborat 2 publicaţii bilingve cu informaţii utile pentru integrarea lor în societate şi au sensibilizat opinia publică cu privire la problemele tinerilor cu dizabilităţi printr-un flash mob antidiscriminare, organizat la Chişinău.
„La început m-am implicat cu neîncredere în activităţile acestui proiect, pentru că avusesem deja destul de multe încercări de a-mi găsi un loc de lucru şi toate nereuşite”, recunoaşte Alexandru Bordei, 30 de ani, unul dintre tinerii deficienţi de auz din Chişinău. „Pe măsură ce învăţam mai multe despre discriminare, dar şi despre posibilităţile de angajare, elaborarea CV-urilor, a scrisorilor de intenţie, am înţeles cât este de important să porneşti la drum pregătit şi cu mai multe cunoştinţe. Am reuşit de curând să mă angajez la o tipografie şi cred că acesta este un început foarte bun pentru mine”, a menţionat Alexandru.
Echipa proiectului a avut mai multe întâlniri cu agenţii economici de pe ambele maluri ale Nistrului cu scopul de a-i informa cu privire la potenţialul tinerilor cu dizabilităţi pe de o parte, dar şi pentru a afla care sunt dificultăţile acestora atunci când decid să angajeze o persoană cu nevoi speciale.
Paralel cu aceste activităţi, echipa proiectului a iniţiat un dialog cu factorii de decizie şi reprezentanţi ai societăţii civile pentru a identifica împreună mecanisme de combatere a discriminării tinerilor cu dizabilităţi în câmpul muncii. Asociaţiile partenere au colaborat pe întreaga durată a proiectului cu Agenția Națională de Ocupare Forței de Muncă la Chișinău și Centrul de ocupare a forței de muncă la Tiraspol.
„Ideea proiectului a apărut din nevoia de a instrui tinerii cu dizabilităţi de pe ambele maluri ale Nistrului cu privire la identificarea fenomenului discriminării, a căror victime ajung foarte des atunci când vor să acceseze un loc de muncă. Cred că majoritatea beneficiarilor acestui proiect au înţeles că aceste cunoştinţe, plus dosarul de angajare elaborat corect le cresc şansele de a participa pe piaţa muncii în condiţii de egalitate. Pe de altă parte, am reuşit să convingem potenţialii angajatori să fie orientaţi pe abilităţile tinerilor cu nevoi speciale, aşa cum procedează cu ceilalţi angajaţi, fără să-i desconsidere din start” a menţionat Veronica Căpătici, coordonatorul proiectului „Spune NU discriminării”.
Proiectul a culminat cu organizarea Târgului Locurilor de Muncă pentru Persoane cu Dizabilităţi, primul de acest fel în Republica Moldova. Organizat în cooperare cu Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă şi Agenţia Municipală de Ocupare a Forţei de Muncă, acest eveniment a adunat 25 de angajatori care şi-au expus ofertele de locuri de muncă şi şi-au exprimat deschiderea de a angaja persoane cu dizabilităţi.
Pentru mai multe informații contactați:
Veronica Căpătici
Coordonator de proiect
tel.+373 22 281701; +37369291790
e-mail: acsm.moldova@gmail.com
sau
Ludmila Borodina
tel.+37377864599; +37353377007
e-mail: osorc@mail.ru