frule

Liceenii din Nisporeni au beneficiat de o lecție de consum media

IMG 0753Lecțiile de educație mediatică organizate de Centrul pentru Jurnalism Independent au continuat la Nisporeni, unde, pe 16 octombrie, 27 de elevi de la Liceul Teoretic ”Boris Cazacu” au participat la o oră de consum media, moderată de jurnalista de la Radio Europa Liberă, Liliana Barbăroșie. 

“Produsul media, la fel ca un produs alimentar, dacă nu respectă anumite reguli și norme ale calității poate fi extrem de nociv pentru consumatori. Propaganda media se realizează frecvent prin încălcarea unor reguli jurnalistice, iar în Moldova, din păcate, multe televiziuni aparțin în prezent anumitor oameni politici care încearcă astfel să câștige adepți electorali”, le-a explicat liceenilor L. Barbăroșie.

Printre criteriile pe care o știre trebuie să le respecte, jurnalista a accentuat regula celor două surse, mai ales în cazul materialelor de conflict, care neapărat trebuie să arate punctele de vedere ale ambelor părți implicate.

În cadrul lecției s-a vorbit și despre rolul știrii de a prezenta fapte, și nu opinii, primele fiind mai importante, pentru că ele permit consumatorilor să își facă propriile concluzii. La acest capitol, elevii au menționat că în societate mai persistă tendința de a considera drept veridic tot ce apare la televizor, publicului uneori lipsindu-i spiritul critic în analiza informației prezentate de presă. În acest sens, elevii au apreciat importanța unor activități precum lecțiile de educație mediatică.

”Zilnic urmăresc majoritatea canalelor TV și înțeleg că, din păcate, multe dintre acestea servesc anumite interese, dar nu și pe cele ale publicului. Totuși, mă bucur că există și media independente”, ne-a spus Dan Drumea, elev în clasa a XII-a.  

Victoria Fărâmă, și ea elevă în ultimul an de liceu, ne-a spus că a captivat-o materialul prezentat în cadrul lecției: ”Am aflat multe lucruri noi, sunt sigură că de astăzi voi fi mai conștientă și responsabilă în selectarea informației”.

Iar colega sa, Adriana Ciochină ne-a mărturisit că în urma lecției de educație mediatică a înțeles cât de important este rolul jurnalistului în societate și se va gândi ea însăși la posibilitatea de a face jurnalism. ”Am avut în față oameni noi, cu idei și puncte de vedere diferite de ceea ce am auzit până în prezent. Lucrurile pe care le-am aflat astăzi mă vor motiva în alegerea viitoarei profesii”, a menționat  Adriana la finalul evenimentului.

 
Lecția de educație mediatică a fost desfășurată în cadrul proiectului "Promovarea educației mediatice în rândurile cetățenilor" ("Promoting media literacy among Moldovan citizens"), implementat de CJI, în perioada martie 2014 – aprilie 2015, cu susţinerea financiară a Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Moldova.


 

 



Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola